Foto: Bildbyrån & FIP (montage)
Internationell padel
Krönika: ”Återigen är det bråk i padelvärlden — återigen är FIP inblandade”
ANNONS

Veckans stora nyhet är att det internationella tennisförbundet (ITF) röstat om huruvida de borde göra ett försök att väva in padeln under sitt enorma paraply. 
I slutändan är det bra att det inte blev något — men jag sitter inte här och applåderar direkt. 

Det har ryktats ett tag om att ITF varit på väg in i padeln (till exempel i det här avsnittet av ”Mr. Padels” podcast när Thomas Johansson gästade) och det kommer inte heller som någon överraskning att de på sin årliga generalförsamling i måndags röstade om huruvida de skulle försöka bli padelns styrande organ. Majoriteten röstade för, men de 2/3-del av rösterna som behövdes fick de inte.

Luigi Carraro, FIP:s president, reagerade som han brukar göra — med en motattack — som den politiker han är. Han håller i sin padel-makt med näbbar och klor och släpper gärna inte in någon. Men denna gången är han i en ny position — på andra sidan övertagandet och måste försvara sig.

”Jag har fått i uppdrag av Internationella padelförbundet (FIP) och flera nationella förbund som tillhör ITF och FIP att vidta alla rättsliga åtgärder/steg som syftar till att bevara FIP:s intressen som det enda legitima idrottsförbund som styr padelsporten”, skriver Luigi Carraro bland annat i ett brev från FIP.

”Och icke att förglömma väldigt lukrativ”

Att spelarna reagerar på ett liknande sätt som FIP kan jag förstå. ITF verkar inte ha pratat med spelarnas representanter överhuvudtaget och då blir givetvis reaktionen därefter. Från spelarnas håll är nog känslan/uppfattningen att de under en lång tid börjat bygga upp en sport — som nu börjat växa — och så kommer ytterligare en aktör in och vill ta en del av kakan. Vi ska också komma ihåg att spelarnas relation till Premier Padel (som ju FIP är en del av) varit positiv från start — och icke att förglömma väldigt lukrativ.

Ja, återigen är det kaos och bråk i padelvärlden och som så ofta är FIP inblandade. De har bråkat med World Padel Tour, de har bråkat med FEPA (europeiska padelförbundet), och nu bråkar de med ITF. Taggarna är alltid utåt och man ser sällan samsyn när det kommer till FIP. Ett bråk är kanske inget bråk men flera återkommande är ett mönster. För mig är FIP fortfarande ett skämt.

Vi kan väl bara påminna oss själva lite

  • De valde att två år i rad lägga VM i Dubai.
  • Två gånger ändrade de spelplats för årets VM. Från Italien, till Qatar, till Dubai.
  • Två gånger ändrades spelordningen för det europeiska kvalet till VM.
  • Under VM lyckades de med konststycket att inte ha koll på sina egna regler, vilket var nära att kosta de svenska damerna en rättmätig kvartsfinalplats.
  • De har valt att samarbeta med Premier Padel men har trots ett år tillsammans inte lyckats involvera damerna på touren.
  • De lovade Sverige att få arrangera ungdoms-EM men ändrade sig sedan och la det i Spanien.
  • De vägrade låta Sverige spela VM i fjol eftersom Sverige för två år sedan tackade nej till att delta på grund av corona.

Padeln behöver vara sin egen

Så att jag till sist sitter här och tycker att måndagens besked trots allt nog ändå är bra, beror inte på FIP. Allt ITF skrev i sitt pressmeddelande, om områden där de skulle kunna hjälpa padeln, är relevanta.

Ett urval

— Stödja padeln på områden som utveckling av ett globalt styrningsramverk, internationell tävlingsinfrastruktur och att möjliggöra lika möjligheter för män och kvinnor. Check.

Samt:

— Harmonisera idrottsreglerna och främja padelns integritet och passion. Check.

I slutändan tror jag dock att padeln behöver vara sin egen och risken är stor att den prioriteras bort om den landar under tennisens styre. ITF bullrar kanske in på ett burdust, nonchalant och smått elitistiskt sätt men de har rätt i allt de skriver. Optimalt vore kanske om tennisen, på helst många plan, kunde gå in och hjälpa, professionalisera, samt understödja FIP men att själva styrandet fortsätter att vara eget.


Hur ser ni på ITF:s grusade planer på att ta över styret över padeln? Hade det varit bättre om ITF styrde padeln? Kommentera och diskutera gärna på vår facebooksida. 


ARKIV: Läcker bajada från Albin Olsson.

Den här artikeln handlar om: