Så slog padel igenom i Sverige
Med internationellt kända namn som Mats Wilander, Jonas Björkman och inte minst legendaren Björn Borg är det kanske inte så konstigt att Sverige länge har klassats som en framstående tennisnation. När det gäller racketsporter har tennisen länge stulit såväl spelarnas som fansens och massmedias gunst. I år uppmärksammades det exempelvis att det har gått 50 år sedan Björn Borg sensationellt fick göra debut i Davis Cup.
Tennisen gjorde intåg i Sverige 1878 med kunglig draghjälp av Sveriges dåvarande kronprins Gustav V. På senare tid har dock en stark konkurrent till tennis seglat upp runt om i landet i form av padel. För den som inte har koll är padel en racketsport som befinner sig i tvärsnittet mellan tennis och squash. Det är fartfyllt, socialt och enkelt att lära sig, vilket gjort sporten populär bland svenskarna. I det här inlägget tänkte vi spåna vidare kring hur padel slog igenom i Sverige.
Så började det
Padel sägs ha kommit till Sverige via en person vid namn Thommy Andersson. Han upptäckte sporten i södra Spanien och bestämde sig för att bygga en egen bana i Skåne 1998. Ett decennium senare byggdes den första professionella banan i Sverige, närmare bestämt i Båstad. Numera är turneringar som Swedish Padel Open en självklar post i padel-kalendern och Sverige är ett av länderna där sporten har vuxit så det knakar.
Denna utveckling i Sverige, där tennisen som sagt tidigare varit främsta racketsport, har även gjort att padel blivit alltmer erkänt bland plattformar och sidor för betting. Sidor som leovegas.com/sv-se/betting samt streamingsajter som Twitch har anammat sportens dragningskraft. Där fotboll och hockey brukar dominera har betting på padel nu seglat upp som ett återkommande inslag.
Dessutom innebär fler spelare (även kända sådana som programledaren Sofia Wistam och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic) mer publicitet och intresse. Det intresset återspeglas i allt ifrån direktsända referat för padelmatcher på Twitch till tutorials på Youtube om spelteknik samt inte minst poddar som Mr. Padel.
Så går det
Att padel är här för att stanna är en underdrift i ljuset av att antalet utövare och hallar i landet har ökat lavinartat under de senaste åren. Utvecklingen nådde en gyllene punkt i höstas då världseliten besökte Stockholm mellan den 14 och 18 september för att delta i en stor padelturnering som av arrangörerna även kallades för ett “padelparty”. Det var fjärde gången som World Padel Tour kom till ett skandinaviskt land för en officiell turnering och första gången för den kungliga huvudstaden att vara värd för eventet i Avicii Arena.
Det är dessutom inte bara proffsen som får äran att slåss om pokaler och vinstpengar i padelns ära. Runt om i landet äger olika turneringar rum för amatörer. De turneringarna riktar sig till alla de 500 000 svenska spelare som deltar i rörelsen och där många har blivit ett med padel-livsstilen. Svenska Padelförbundet har en tävlingskalender på sin hemsida för de tävlingar som under året är sanktionerade av förbundet för den som är sugen!
Vad är tjusningen?
Tjusningen med padel ligger i att man inte behöver ha samma grundläggande kunskaper som i tennis eller squash för att hålla igång spelet under en match. Sporten välkomnar alla oavsett ålder och tidigare erfarenhet av racket- och bollsport. Eftersom padelbanorna är utspridda runt om i landet är det enkelt att hitta en bana oavsett var i landet man befinner sig. Väl där blir padel enkelt en social mötesplats eftersom man spelar som två par med sammanlagt fyra personer på banan.
Till skillnad ifrån tennis så går det inte så fasligt snabbt i padel och det faktum att racket är mindre än i tennis gör det enklare att träffa bollen och ha mer kontroll. Man måste avslutningsvis inte slå lika hårda slag och lägga ner lika många timmar på att träna och bli bra för att kunna titulera sig som padelspelare på en duglig nivå.