Notification
MATCHi Playlist.
Foto: MATCHi

Padelboard by MATCHi introducerar nytt spelkoncept

I februari tidigare i år blev Padelboard — en av de ledande turneringsplattformarna för padel — en del av MATCHi.
Tillsammans lanserar de nu det nya spelkonceptet: “MATCHi Playlist”.

— Lanseringen av MATCHi Playlist innebär att vi tar ett steg, från att ha varit en plattform för olika typer av Americano/Mexicano, till en mer komplett turneringsplattform. Senare i höst släpper vi även gruppspelsfunktion tillsammans med slutspelsträd, säger Robin Lundgren som är en av grundarna till Padelboard by MATCHi. 

Tanken är att du ska kunna använda Padelboard Arena till både större helgturneringar, men även till klassiska quick tournaments på 1-3 timmar, fortsätter han. 

Appen Padelboard grundades i april 2020 av Robin Lundgren tillsammans med ett gäng padelentusiaster. Syftet var att skapa en teknisk enkel lösning på problemet med Quick Tournaments som på den tiden hanterades med hjälp av kortlekar och hemmasnickrade excelark, berättar Robin Lundgren.

“Göra turneringar till perfektion” 

Padelboard blev snabbt populär och de fick frågor från många hallar om de kunde ta fram en plattform utifrån deras önskemål och deras behov. 

— I oktober 2021 lanserande vi därför Padelboard Arena som är framtagen i nära samarbete med flertalet anläggningar. Än i dag ligger vi nära anläggningarna och utvecklar plattformen utifrån deras behov och i kommunikation med dem. Vårt mål från start har hela tiden varit att göra turneringar till perfektion, därav har vi aldrig lagt fokus på att bli en bokningsapp eller försöka skapa community eller matchning av spelare. 

MATCHi Playlist har spelats i Danmark ett par år nu. Till slut blev det så populärt att det hemmabyggda excelarket inte klarade mängden, säger Robin Lundgren: 

— Ett par hallar hörde av sig till oss och vi lyssnade nyfiket och insåg att detta spelkoncept kommer bli väldigt populär om det bara finns en stabil plattform att erbjuda marknaden. 

På vilket sätt gynnar det spelare? 
Till en början kommer MATCHi Playlist att baseras på en ny spelform - Beat the box. Spelformen löser tre väldigt viktiga saker för spelaren. Produktägare, Niklas Engström, förklarar. 

— Du fördelas på en bana med tre andra spelare som våra algoritmer känner att du är jämn med. Spelar du bra en kväll klättar du i rankingtabellen och får möta ännu tuffare motstånd nästa gång du spelar. Vi löser alltså ”matchmaking” där du högst troligt får spela med spelare på din nivå som du kanske aldrig spelat med tidigare. 

En annan fördel med MATCHi Playlist är att den minskar stressen som många spelare kanske upplever vid andra typer av upplägg, menar Niklas Engström: 

— Eftersom varje match är 30 min (3x30) så slipper du den stress som jag vet att många spelare upplever med Americano eller Vinnarbana. Får du en dålig start har du gott om tid på dig att komma igen, du kan slipa på taktik och du hinner uppmärksamma, och förhoppningsvis utnyttja, dina motståndares svagheter. 

Han fortsätter: 

— Du behöver inte heller springa mellan olika banor. Du stannar kvar på samma bana under hela eventet, när 30 minuter har gått och du har registrerat ditt resultat, och druckit lite, snurrar ni helt enkelt i bollen och en ny match är i gång. Alla ska spela med alla i er boll. 

Tävlingskänslan i fokus 

— Det sista och det vi spelare kanske älskar mest är såklart tävlingen. Du vill ligga i topp, du vill gå förbi dina vänner och det bästa är att tabellen lever cirka sex månader och du har gott om tid på dig att spela upp dig. Det finns en funktion i Padelboard Arena som gör att arrangören enkelt kan dela tabellen i sociala medier, på sin hemsida, eller på skärmarna i hallen.

Hur har mottagandet av MATCHi Playlist varit bland spelare? 
— Vi har gjort en smyg-release på ett tiotal hallar som har fått testa plattformen och återkomma med feedback, ett utmärkt sätt att jobba bort barnsjukdomar också. På de hallar vi startat upp har feedbacken från spelarna varit över förväntan, detsamma gäller antalet spelare per event och att det faktiskt fylls upp även när det körs tre gånger per vecka. 

En av dem spelare som fått möjlighet att prova på konceptet redan nu är Paula Lundin, från Helsingborg, som har spelat padel i ungefär tre år. 

— Jag tycker att det är ett jätteroligt sätt att vara med i en turnering under längre tid samt att man kan göra det utefter sitt eget schema, säger hon till PadelDirekt. 

“En bra funktion för att hitta nya padelvänner” 

Paula Lundin har hunnit testa på MATCHi Playlist i ungefär tre veckor berättar hon och utöver själva rankingsystemet uppskattar hon även den sociala biten som funktionen öppnar upp för: 

— Jag har även märkt att det var ett bra sätt att hitta nya padelvänner på, eftersom man hittar, åtminstone till en början, spelare på likvärdig nivå som en själv. 

Ytterligare positiva aspekter med MATCHi Playlist är enligt Paula Lundin att man kan följa sin egen prestation från varje runda och att det på så vis blir som ett individuellt rankingsystem. 

Vidare säger hon att det är ett väldigt enkelt att använda sig av funktionen och appen i sin helhet — det spelar ingen roll vilken ålder eller kunskap man har, vem som helst klarar av det. 

Kommer du fortsätta att använda MATCHi Playlist? 
— Ja absolut, har man inte tid att vara med i fasta seriesystem när det krockar med annat, så kan man köra ett individuellt system och det är jättekul att följa sin egen prestation, säger Paula Lundin. 

"Skapar ett engagemang i hallen" 

Även som anläggning gynnas man av MATCHi Playlist — det intygar Oliver Trulsson som är hallchef på Padel Crew i Helsingborg — världens största padelanläggning som fått vara med och provköra den nya funktionen. 

— Det har fungerat jättebra, jag tror att intresset för en ny spelform har efterfrågats bland många spelare och mottagandet har varit fantastiskt bra, säger han till PadelDirekt. 

En stor fördel med MATCHi Playlist och en anledning till att det mottagits så väl bland spelare på Padel Crew, tror Oliver Trulsson beror på att den gör det enklare för spelare att hitta likvärdigt motstånd:

— MATCHi Playlist är ett väldigt bra verktyg att ha för oss då det skapar jämnare matcher. Tittar man på Americanos eller Vinnarbana så blir de spelformerna ofta rätt ojämna när man ska söka sina motståndare. Med MATCHi Playlist blir det tydligt att man är den ranking man är och det finns inte samma utrymme att underskatta eller överskatta sin egen förmåga, säger han. 

Samtliga befintliga kunder hos Padelboard Arena kommer få tillgång till MATCHi Playlist från och med måndag 19 september. 

Mer info om det nya konceptet och hur du enkelt öppnar ett abonnemang hittar du här: https://playmore.matchi.com/sv/competition