Allt fler idrottsrelaterade ögonskador länkas till padel.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Ny undersökning: Padel farligaste sporten för ögonskador

ANNONS

Enligt en ny studie är padel den sport som orsakar flest ögonskador. Därmed passeras innebandy som länge toppat statistiken. Samtidigt är skadorna relativt lindriga jämfört med andra idrotter.

— I takt med att padel blivit mer populärt så har vi också sett en ökning av antalet skador, säger Teresa Kasiga, ST-läkare på ögonkliniken vid Länssjukhuset Ryhov, rapporterar Aftonbladet

I sitt arbete har hon granskat samtliga patienter med ögonskador i Jönköpings län sedan 2017 och kommit fram till att av de totalt 1 525 fallen var 255 av dem idrottsrelaterade.

År 2017 toppade innebandy listan som den sport som orsakade flest ögonskador — med totalt 25 stycken fall stod innebandy för 63 procent av skadorna. 

Fyra år senare, alltså i fjol, hade siffran för innebandy minskat till 18 procent, eller totalt 10 stycken fall, medan en ny sport tog över förstaplatsen — nämligen padel. Med totalt 32 skador under 2021 stod padel för 56 procent av idrottsrelaterade ögonskador i Jönköpings län.

Pandemin kan vara orsaken till skiftet

En förklaring till att ögonskador minskat när det gäller innebandy tror Teresa Kasiga kan bero på att lagsporter lyste med sin frånvaro under pandemin, samtidigt som allt fler människor upptäckte och började spela padel. 

Men att padel skulle klassas som en farlig sport i och med denna undersökning är inte aktuellt menar hon:

— Jämfört med innebandy, som tidigare varit dominerande, så är en högre andel skador lindriga. För den allmänna hälsan är det mer skadligt med stillasittande och fysisk inaktivitet, säger hon.

 


ARKIV: Martin Di Nennos otroliga slag på WPT Stockholm chockar kommentatorerna. 

Den här artikeln handlar om: