Tea Hylander och Evelina Hennigor till kvartsfinal på SM.
Foto: Bildbyrån.
Padel-SM

Andraseedade paret utslaget av 17-åring: ”Chockad och helt skakig”

ANNONS

Boom sa det så var Ida Jarlskog och Åsa Eriksson Krüeger utslagna ur SM i Linköping. 
På andra sidan av nätet som vinnare stod 17-åriga Tea Hylander tillsammans med sin partner Evelina Hennigor. 
— Jag är helt chockad, när vi vann var jag helt skakig och tänkte att nu drömmer jag, säger Hylander till PadelDirekt.

Resultatet i det som är damsidans klart största skräll hittills skrevs till 2-6, 7-5, 6-3.

Tea Hylander (20e-rankad i Sverige), länge ansedd som det allra största framtidslöftet i Sverige, har stått för sitt livs seger. Tillsammans med sin åtta år äldre partner Evelina Hennigor (21) slog de i dag ut det andraseedade SM-paret Ida Jarlskog (4) och Åsa Eriksson Krüeger (5) — smaka på den.

— Det var så längesen jag vann en så jämn match… När jag förlorat senaste tiden så drar jag direkt hem och tränar som fan. Men man har varit nere som fan mentalt, jag är så glad att familjen alltid peppar mig. Detta betyder så mycket för motivationen, förklarar en överlycklig Tea Hylander.

Är det din största seger i padelkarriären?
— Det är absolut den största segern. Bara att känna att det äntligen börjar gå bra. Jag är så glad!

Eriksson Krüeger/Jarlskog är alltså det par som både var i final i SPT 2 i Göteborg och som fick representera Sverige i huvudrundan på Köpenhamns World Padel Tour.

Sa åt varandra att andas

I första set i matchen gick precis som förväntat relativt enkelt för Eriksson Krüeger/Jarlskog. Deras fart blev vägvinnande och allt var som det tippades på förhand. Men Hylander/Hennigor kom i gång i andra set samtidigt som deras motståndare spred sina bollar alltmer. Och det lobbades, lobbades och lobbades på Hylander och Hennigor.

— Vi fick springa som djur där ute, och när det blev paus sa vi åt varandra ”nu måste vi andas och sen springer vi som att det inte finns någon morgondag”. Det är så jäkla varmt också, man svettas jättemycket.

Ett sent break och serve för 7-5 tog matchen till ett tredje set men där skulle väl favoriterna lägga i en extra växel? 

Jo, en växel till lades i men spelet från både Hylander och Hennigor var storartat. Hennigor var klassiskt stabil från sin forehandposition och vågade säkert stå och nöta med välplacerade lobbar. Hylander försvarade lite längre fram och stod för offensivt försvarsspel av allra högsta Sverige-klass. 

Vid underläge 30-40 i egen serve och ledning 4-2 i avgörande set visade Hylander/Hennigor prov på mental styrka. De höll sig kalla och vågade spela ut (Hylander smashade ut en boll för 40-40) och sedan vid ställningen 5-3 kunde de serva hem matchen. Efter en lång boll (matchen hade genomgående långa bollar) lyfte Eriksson Krüeger ut en lobb och glädjen hos både Hennigor och Hylander var påtaglig.

— Det känns så sjukt detta, vi är så glada, säger Hylander.

Björkman/Axelsson får ursäkta

Nu väntar Smilla Lundgren och Linnéa Björk efter en kort vilostund.

— Vi har 1,5 timmes vila nu så det blir att käka och stretcha. Vi har kramp nu båda två. Evelina fick det som sagt på slutet och haltade fram under matchbollen.

Hur ska ni spela för att slå Lundgren/Björk och gå till semi?
— Man har hört mycket om Björk senaste månaderna och vi har sett nu att hon trycker mycket så vi måste lobba bra och högt. Smilla är en nära vän så henne kan vi. Vi går in med samma inställning, att bara gå och kämpa.

Jonas Björkman/Oscar Axelsson, som slog ut Linus Frost och Pablo Figueroa — ni får ursäkta — detta är SM:s största skräll hittills. Paret ställs nu mot Linnea Björk/Smilla Lundgren som vann en riktigt hård tresetare mot Linnéa Skymberg och Hylanders före detta partner Maja Eriksson.  

Hylander var i kvartsfinal redan på SM 2020, även om konkurrensen var mindre då. Hon har länge setts bakom det stora löftet på damsidan bakom Amanda Girdo, samma Girdo som hon tog junior-SM guld med just 2020. I januari berättade hon om en tuff sjukdomsperiod som till exempel gjorde att hon missade SPT-finalen i februari. Den här säsongen har varit lite uppochner för talangen men lagom till SM är formen alltså tillbaka. 

Den här artikeln handlar om: