Foto: Bildbyrån (montage)
Internationell padel

Svensk padels supersiffror — har dubblerat antal tävlingslicenser och medlemmar: ”Då är vi topp 3 i Sverige”

ANNONS

Vad tycker Svenska Padelförbundet om att VM spelas i Qatar för andra året i rad och att Internationella Padelförbundet står bakom en miljardtour där enbart män får delta?
Det är två av frågorna som besvaras i en stor intervju med Calle Åkesson, verksamhetsansvarige på förbundet — som även berättar om en extrem ökning av svenska padelföreningar under 2022.

I fredags kom beskedet att padel-VM 2022 återvänder till Qatar. Ett mycket märkligt beslut av Internationella Padelförbundet (FIP) kan tyckas, då världsmästerskapet återvänder till exakt samma plats två år i rad. En plats där knappt någon spelar padel — långt från både Sydamerika och Europa där VM har potential att locka tusentals åskådare.

Svenska Padelförbundet har varken meddelat var VM kommer att avgöras eller lämnat någon kommentar av valet av arrangör. Nu väljer Calle Åkesson att göra just det.

— Jag visste att Qatar var ett av alternativen och tycker att det fanns alternativ som hade varit bättre. Vi var inte med i VM senast (november 2021) på grund av pandemin men har hört att det var ett bra arrangemang där, säger förbundets verksamhetschef Calle Åkesson till PadelDirekt.

Hur ser du på att VM återvänder till ett odemokratiskt land som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter?
— Vi uttalar oss inte politiskt i dagsläget om det utan vi fokuserar på det sportsliga och VM är förstås en höjdpunkt för spelarna.

I detta fall är det väl ändå rimligt att förbundet uttalar sig, utan att behöva benämna det som politiskt? 
— Det är klart att man kan ha åsikter om den platsen… det vi sagt internt är att vi hoppas att alla mästerskap ska bli bra publikmässigt och det var väl inte jättebra där sist.

Håller med i Åkerbergs kritik

Åkesson som är både verksamhetschef och landslagsansvarig funderar lite och fortsätter:

— Det är bra om mästerskapen spelas på olika platser för att sprida sporten. Det som är viktigt när ett VM ska tilldelas en arrangör är att FIP jobbar med ett längre tidsperspektiv.

Var Svenska Padelförbundet intresserat av att arrangera detta VM?
— Nej, vi behöver få ett mästerskapet tilldelat oss mycket tidigare. Ska vi få med oss en stad som stöttar så skulle jag säga att vi behöver minst ett år att förbereda oss på, helst två. 

Anna Åkerberg är ett exempel på spelare som är starkt kritisk till att VM spelas i Qatar. Är du orolig att någon spelare väljer att bojkotta?
— Jag har all respekt för åsikten och kan säga att jag har samsyn. Nyheten om Qatar-VM kom nyligen så vi har inte hunnit diskutera hur vi ska förhålla oss till det i den nya styrelsen än. Våra förbundskaptener kommer att prata med alla aktuella spelare innan trupperna tas ut.

Calle Åkesson och kollegerna på förbundet har haft mycket annat än senior-VM att fokusera på i år.

— Nu drar SM i gång och så har vi ungdoms-EM på hemmaplan. Vi är intresserade av att arrangera VM i Sverige längre fram.

Calle Åkesson / Nasser Al-Khelaifi och Luigi Carraro, FIP. Bilden är ett montage.

Fortfarande inga damer i FIP:s nya världstour

Världsmästerskap i alla ära men den största frågan för världspadeln just nu berör den nya världstouren Premier Padel och huruvida World Padel Tour kommer att leva vidare. Det kanske mest pikanta berör Internationella Padelförbundet (FIP) även i detta fall: FIP arrangerar Premier Padel med hjälp av Qatar-miljardären Nasser Al Khelaifis pengar — och har efter ett drygt halvår ännu inte lyckats bjuda in damspelare till touren.

Så här förhåller sig det svenska förbundet till det:

— Vi jobbar med jämställdhetsfrågan på ett bra sätt i Sverige och tycker det ska vara jämställt i alla tävlingar som arrangeras, säger Calle Åkesson.

9 juli drar Premier Padels tredje deltävling i gång på Roland Garros i Paris och det var månader sedan som det senast kom ett uttalande kring frågan om en damklass. ”Det pågår en dialog”, kan man summera damspelar-fackets kryptiska kommentar.

Intervjun lämnar ämnet ”världspadel” för att beröra den mest brännande frågan i Sverige just nu: mängden padelcenter som stänger igen då överetableringen blivit ett allt större problem för padelaktörer.

— Från förbundet kan vi egentligen bara säga att det är viktigt för oss att hallägare är välmående. Nu har vi kommit till ett läge där stora aktörer stänger ner för att det finns en överetablering, säger verksamhetschefen och fortsätter:

— Från vårt perspektiv pekar alla siffror uppåt för svensk padel, det ökar i antal föreningar och då ökar förstås medlemmarna. Nu är beläggningen i hallarna mer human och då blir det lättare för föreningar att få tider, och med fler föreningar i runtom i Sverige så blir hallarna mer hållbara på sikt.

Har du färsk statistik att dela med dig av?
— Ja, nyligen kunde vi se att det gått från 106 föreningar vid årsskiftet till över 170 nu i juni. Och vi är cirka 50 000 medlemmar just nu, en siffra som dubblerats från cirka 25 000 vid nyår.

Drömmer om att padeln blir topp tre i Sverige

Att siffrorna fortsätter peka spikrakt uppåt är förstås mycket glädjande för alla som gillar padel. För ett drygt år sedan välkomnade Riksidrottsförbundet padeln och väl inne i värmen så kan den fortsatt stekheta sporten bli en av de största inom bara något år.

— Vårt stöd från RF 2024 kommer bland annat att bygga på antalet föreningar och deras medlemmar, så vi har ett jätteviktigt uppdrag att göra det självklart för alla som spelar padel att bli medlem i en förening. Det behöver vara lockande även för alla padelmotionärer. Om alla 550 000 av de svenska padelspelarna som har ett banboknings-konto blir medlem i en förening så är vi topp tre bland alla förbund, berättar Åkesson inspirerat.

Även antalet spelare som satsar så pass hårt att de åker och tävlar runtom i Sverige har ökat lavinartat.

— Vi har nu över 4000 spelare med tävlingslicens, det låg på 2100 vid årsskiftet tror jag. Men jag vill verkligen understryka att om man vill utveckla svensk padel är det betydelsefullt att man är medlem i en förening.

Det är avgörande för er även ekonomiskt antar jag?
— Jo men absolut, så är det ju. Både för oss föreningarna.

Den här artikeln handlar om: