Euro Finans Invitational

Euro Finans Invitational 2022 ställs in: ”Får inte ihop det”

ANNONS

Euro Finans Invitational 2022 ställs in.
Det meddelar touren i ett pressmeddelande på fredagen.
— Vi kan konstatera att det är omöjligt att genomföra EFI 2022 då de nödvändiga speldagarna saknas, säger Anders Jarlskog, ägare och titelsponsor. 

På senare tid har det utöver WPT tillkommit ytterligare en helt ny tour om tio deltävlingar, Premier Padel Tour, som stöds av Qatar Sports Investments och Professional Players Association. Det pågår alltså två olika världstourer samtidigt, tourer där de bästa svenska spelarna vill medverka.  

Premier Padel släppte hälften av tävlingsdatumen så sent som i slutet februari och datumen för årets resterande fem deltävlingar är inte ens satta ännu.  

— Vår utmaning var att planera in EFI i den redan befintligt tajta kalendern. Tre av våra huvudspelare kan idag bara delta på två av tävlingsdatumen, säger Anders Jarlskog, ägare och titelsponsor. 

Det är i dagsläget helt omöjligt att hitta sex spelhelger under 2022 som inte krockar med WPT och Premier  Padel.  

– Det känns oerhört tråkigt, men vi tvingas tyvärr ställa in EFI 2022. Vi får inte ihop de sex deltävlingar som krävs för att vi ska gå runt ekonomiskt och sportsligt, säger Anders Jarlskog. 

Vill utveckla svensk padel 

Huvudmålet med EFI är att utveckla svenska elitspelare och få dem att komma ut på världstourerna och spela  internationellt.  

— Nu har vi ett par spelare som börjar etablera sig i världseliten, en del av dem tack vare EFI föregående år. Det är en positiv utveckling, men som samtidigt blir en utmaning för touren, säger Patrik Bengtsson, ansvarig för touren. 

Patrik Bengtsson säger att förutsättningarna var annorlunda under 2021 och pandemin.  

— Vi vill inte hindra spelare från att utvecklas i takt med internationell padel och spela utomlands. Det målet faller om vi inte kan ha de bästa svenska spelarna på plats. Internationella toppspelare har inte heller samma möjlighet att bilda par här i Sverige som under förra året på grund av de två pågående världstourerna. 

Nu står EFI inför samma utmaning 2023 då både WPT och Premier padel kommer finnas kvar. 

— Vi måste hitta ett nytt format för EFI 2023 och vår ambition är fortfarande att utveckla svensk padel. Om det blir mot en yngre målgrupp eller bara mot tjejer det återstår att se, säger Anders Jarlskog. 


Fakta: EFI

Euro Finans Invitational, EFI, är en padeltävling där Sveriges bästa spelare i dam respektive herrklass paras ihop med spanska medspelare från World Padel Tour. Tävlingen  består i dagsläget av fyra deltävlingar. 


 

Den här artikeln handlar om: