Amanda Girdo (Montage).
Foto: WPT Challenger
Blogg

Nilsson: Varken Girdo eller Brito hade något i en Main Round att göra

ANNONS

Oj så skönt att äntligen få skriva att en svensk spelare kvalar sig hela vägen in i en Main Round på World Padel Tour.
Och så skönt att det är Sveriges stora ”löfte” Amanda Girdo som lyckas skriva in sig i historieböckerna.

Ja men visst blir det konstigt att kalla henne det. Löfte. Men internationellt är det fortfarande vad 19-åriga Amanda Girdo är — ett framtidsnamn. Det spelar ingen att hon blev Sverigeetta som 18-åring. Ute i vida världen har hon förstås ingen stjärnstatus — Girdo är i skrivande stund fortfarande utanför topp 100 på World Padel Tours ranking.

Men det kommer hon nog inte att vara nästa vecka. I dag väntar 16-delsfinal på Bryssel Open — en match som Amanda Girdo och Nela Brito bör vinna mot ett belgiskt wildcard-par. Ytterligare en seger kommer att ge svensken poäng som kanske snarare ger en placering närmare WPT:s 90-streck.

Jag har haft nöjet att följa Höllviken-tonåringen (numera bosatt i Barcelona) på nära håll under våren då jag bevakat WPT-kvalen för PadelDirekt. Man kan nog säga att jag är den som sett mest av Girdos spel i år, eftersom hon knappt tävlat i Sverige, faktiskt.

Förra veckan var jag övertygad om att hon skulle nå huvudrundan i WPT Albacete Challenger, men det var aldrig riktigt nära. I kvalmatchen där Girdo och Brito slogs ut var nivån inte alls bra. Det kan Daniel Windahl, som satt bredvid mig och kikade, intyga. Ärligt talat så hade varken Girdo eller Brito något i en Main Round att göra den närmaste tiden, var känslan då.

Men som tur är svänger det fort. Att Amanda G KAN spela på en riktigt hög nivå vet alla som sett henne. Tyvärr har ett bra game följts upp av ett dåligt i aaaalldeles för många WPT-kvalmatcher i år. Efter att ha följt totalt fyra olika Pre Previas/Previas från första parkett kan jag lova att Girdo själv svurit mer åt sina unforced än jublat över sina vinnare. Frustration. Besvikelse. Känslorna kan vara många och starka hos 19-åringen under endast några svajiga game.

Amanda Girdos vinnarskalle hanterar dock förluster på ett till synes perfekt sätt. Några minuter efter att hon slagits ut från dessa fyra kval så verkar det som att hon släppt besvikelsen och är redo att gå vidare med sitt liv. Redo att åka hem till Barcelona för att träna ännu hårdare.

Därför står hon nu där som historisk svensk på WPT — med i princip hela padellivet framför sig. 

Klockan 11.30 kommer hon att vara redo att smasha sig fram till nya rubriker — och svenska padelfamiljen får hänga med. 16-delsfinalen streamas nämligen på WPT TV.

I går pratade Amanda Girdo om att det verkligen lossnat. Får vi se en ny lägstanivå i dag? Har hon plötsligt slipat bort de där oprovocerade misstagen som gäckat henne? 

Hur det än går är det bara att gratulera veckans prestation. Riktig, riktigt bra jobbat.

Den här artikeln handlar om: