Notification
Deivid Lopes da Silva.

Sajnade ”Tito” och fick globalt genombrott — Silva Padel i stor intervju: ”Många dörrar öppnade sig”

Han visste att konkurrensen skulle vara extremt tuff och efter en tuff start var han nära att ge upp.
Ett år senare har Deivid Lopes da Silva sajnat ett världsnamn och intresset för Silva Padel har exploderat.
— Jag följde min dröm och måste erkänna att det är häftigt att nu se våra kläder och racketar på tv på en världstour, säger Silva Padel-grundaren.

Det var alldeles i början av 2022 som Silva Padel gick ut med nyheten att den då 24-rankade världsspelaren Adrian ”Tito” Allemandi skrivit ett kontrakt med Silva. APT Padel Tours största stjärna spelar numera med Silva-racket i hand samt senaste klädkollektion.

 — När nyheten om honom kom ut så började folk ringa från alla möjliga länder. Varken jag eller Tito visste på förhand hur detta skulle tas emot, men med facit i hand var det helt rätt att inleda ett samarbete, säger Deivid Lopes da Silva till PadelDirekt.

Ni fick ett stort genombrott ute i världen?
— Ja först och främst var det internationellt, men det var även många svenskar som ville veta mer, vilket är jättekul så klart. Och många dörrar öppnade sig i och med detta samarbete. Jag var tvungen att ta bort mitt nummer, det bara small. Jag tänkte: ”hur ska jag mäkta med all denna uppståndelse?”

Tanken var aldrig att ge sig in i den snåriga racketvärlden, men när grundaren Deivid Lopes da Silva själv började spela för drygt tre år sedan så blev han less på att spadarna sprack. 

— Jag ville inte ens göra rackets egentligen, men mina egna racketar gick sönder hela tiden och även om det inte är jättedyrt att köpa ett nytt så tyckte jag bara att det kändes väldigt onödigt. Jag kunde ingenting om racketar men ville att det ska vara oförstörbart, så jag började göra research utifrån frustration egentligen. Jag såg helt enkelt att det fanns ett behov att fylla.

Har varit kroppsbyggare

Lopes da Silva berättar om sin professionella bakgrund och krokiga uppväxt. Han föddes i Brasilien, kom till Sverige som fyraåring och hann samla på sig många vitt skilda livserfarenheter innan han till sist hamnade i padelbranschen. 

— Jag spelade handboll på elitnivå som ung men en skada gjorde att jag hamnade på gymmet. Jag hade alltid varit en sparris i skolan så det här var första gången jag började bygga muskler, och på gymmet kände jag att kunde vara mig själv. Det var så jag hamnade i kroppsbyggarvärlden, och 21 år gammal tävlade jag för första gången inom bodybuilding, säger Deivid Lopes da Silva.

När han nästan 20 år senare — efter att ha varit personlig tränare i många år — fick ett padelracket i handen från en kollega så blev han ”helt hooked”.

— Jag fick en sån otrolig kick trots att jag var sämst på det. Men direkt började jag fundera på faktumet att jag och många andra i hallen spelade i gamla träningskläder. Jag tänkte att det här kan man inte spela i.

Kärleken till den för honom nya sporten blev en nystart både privat och professionellt.

— Jag var i en depression innan, hade gått upp mycket i vikt och min fru sa “nu får du skärpa till dig”. Padeln har gjort mig till en bättre pappa och man. Min dotter älskar att åka och titta när jag spelar. Det finns mycket jag kan tacka padeln för. 

Med hjälp av en fru från en skräddarfamilj började han spåna på att ge sig in i padelklädes-branschen och göra research i padelhallar.

— Det är så stor konkurrens inom kläder så jag tänkte direkt att jag måste nischa mig hårt mot padel. Jag gick helt enkelt runt och frågade folk i hallarna om kläder. En gång blev jag utkastad av personalen för att de tyckte jag var påstridig, säger han och skrattar.

”Spelare och agenter ghostade mig”

När Deivid och hans fru efter ett drygt års arbete med den första kollektionen skulle börja sälja kläderna så ställdes han inför den kanske största utmaningen: att synas i butiker.

— Som ensam entreprenör är det ingen som tror på att man har bra grejer… Dörren hos återförsäljare stängdes överallt, spelare och agenter ghostade mig. Jag var ju en nobody i padeln och märkte ganska snabbt att den svenska marknaden var alldeles för överhettad.

Silva Padels kläder gick förstås bra att beställa online, men samtidigt som Lopes da Silva jobbade hårt med att marknadsföra sina kläder med en begränsad budget började han kika allt mer på racketproduktion.

— Jag kontaktade fabriker och blev blåst med några racketar som jag inte ens vill ge bort, konstaterar han och garvar igen innan blir allvarlig.

— Till slut hittade jag en leverantör som tog fram vår modell Nano som jag är väldigt stolt över. Jag åkte runt och spelade med det och sprang på en spansk tränare som körde med två WPT-spelare i Stockholm, som frågade vad jag spelade med. Jag berättade och bad dem testa det för att få feedback. De tyckte att det var ett jävligt bra racket, och det fick mig att ta beslutet att satsa på att göra racketar eftersom jag kände att jag verkligen var på rätt väg.

Detta skedde tidig höst 2021 och kort därefter såg Deivid på Instagram att Tito Allemandi var i Stockholm och att det fanns möjlighet att boka träningstid med honom.

— Jag bokade tre timmar och tog med mig alla Silva-grejer jag hade. Medan vi tränade så pitchade jag både racket och kläderna. När han sa att han gillade våra grejer så bjöd jag med honom på ett lunchmöte.

De där tre träningstimmarna blev starten på en relation som ledde fram till Allemandi erbjöds ett partnerskap i Silva Padel, ett erbjudande som han tackade ja till och snabbt gav eko i padelvärlden.

— Det har blivit en helt annan grej efter att vi gick ut med det. Jag tänkte redan förra året “nu skiter vi i Sverige helt” och i dag har jag avtal med återförsäljare och agenturer i Dubai, Mexiko, Argentina, Italien och Nederländerna.

Sajnade svensk rankingraket

Samtidigt växer Silva Padel även på den svenska marknaden och under senvintern kunde märket presentera Cornelia Lister som sin damstjärna. Den tidigare tennisstjärnan spås en lysande framtid inom padeln och nådde nyligen semifinal på SPT 1 i Jönköping. 

Nu lägger Deivid Lopes da Silva mycket fokus på att distribuera racketarna.

— Jag finansierar Silva Padel helt ensam och lägger verkligen min själ i detta men eftersom jag tar pengar ur egen ficka så har jag varit försiktig med produktionen. Men jag har lyckats hålla det flytande hittills, och har jag inte hemma så tar jag inte pre order på det.

I samband med att Tito Allemandi blev Silva-spelare så presenterades även hans egna racketmodell ”Silva Padel Hero X Tito Allemandi”. Förra veckan landade den första bulkordern av Tito-modellen efter att efterfrågan ökat enormt senaste månaderna.

— Om man vill känna på våra racketar så finns de i några hallar, det är bara att kontakta mig så hjälper jag förstås att guida. Nu finns Silva även på Padel Nuestro i Sverige och det är viktigt för räckvidden, säger Deivid.

Han är stolt och glad över att genombrottet gör att han kan fortsätta satsa på sin passion, men målet är inte att bli rik, påpekar han.

— Hade jag gjort detta för pengarna så hade jag lagt ner för längesen, jag hade aldrig kunna lägga all denna tid. Den här branschen är extremt tuff. Jag hoppas att Silva kan fortsätta växa successivt och bidra med något positivt till padeln globalt sett. 

Vad är målet närmaste tiden?
— Förhoppningsvis kan vi plocka in mer personal, det skulle verkligen behövas för att hinna med allt. Prio är även att utveckla våra produkter hela tiden utifrån feedback vi får från våra spelare och kunder.


Kolla in Silva Padels produkter och lägg din beställning på silvapadel.com.