Svensk Padel

Förbundets ordförande avgår: ”Missnöjet som riktas mot Kent Persson, riktas mot styrelsen”

ANNONS

Efter att Kent Persson röstats bort från Svenska Padelförbundets styrelse i söndags så meddelar ordförande Tomas Andersson i öppet brev att han avgår.
Ytterligare två i styrelsen lämnar förbundet.

Läs hela brevet nedan. Padelfeber.se var först att rapportera nyheten.


Till förbundsstyrelsen, anställda, medlemsföreningarna och övriga engagerade i svensk padel

Vid förbundsstämman 2022 blev en kandidat som valberedningen valt att inte nominera invald i styrelsen till nackdel för Kent Persson. Det är förvisso en helt demokratisk och legitim handling i enlighet med föreningsdemokratin och vi vänder oss på intet vis mot förbundsstämmans rätt att utse ledamöter. Det får dock anses som en misstroendeförklaring mot så väl valberedningens arbete, som styrelsens sammansättning och det av styrelsen utförda arbetet fram till förbundsstämman.

Styrelsearbetet är ett lagspel, där respektive styrelsemedlem i mån av tid, kunskap och vilja får/måste ta sig an nödvändiga arbetsuppgifter. Ett styrelsearbete är i grunden främst tänkt att vara strategiskt och långsiktigt. Den explosionsartade - och fantastiskt positiva – utvecklingen med utökat antal medlemsföreningar, utövare och andra aktörer, samt medlemskapet i Riksidrottsförbundet har medfört högt ställda krav på förbundet. På grund av begränsat antal resurser inom förbundet har styrelsen erfordrats arbeta operativt i mycket stor utsträckning. Detta för att kunna hantera och bemöta behoven hos våra medlemsföreningar samt övriga intressenter och målgrupper inom idrottsrörelsen och padeln. Stora delar av vår mandatperiod har utgjorts av direkt operativa arbetsuppgifter. Det operativa arbetet har tagit mycket tid och tyvärr har fokuset på strategiska och långsiktiga frågor, i brist på tid och resurser, ibland fått komma i andra hand.

Med reservation för någon enskild fråga av mindre karaktär och omfattning har alla medlemmar i styrelsen agerat operativt utifrån ett gemensamt mandat beslutat av styrelsen. Styrelsens inställning och beslut i olika frågor har kommunicerats av en av styrelsen utsedd kommunikationsansvarig, Kent Persson. Det missnöje som riktas mot Kent Persson, riktas med andra ord mot styrelsen i sin helhet och mot sittande ordförande i synnerhet.

Det är möjligt att missnöjet och missförtroendet för styrelsen är begränsat. Skulle så vara fallet, är det beklagligt att endast 19 av 106 röstberättigade föreningar deltog under stämman där förbundets medlemsföreningar ges möjlighet att påverka och bidra till den svenska padelns utveckling. Att delta på förbundsstämman är inte en skyldighet, det är en rättighet och ett privilegium som vi ska vara stolta över.

Alla vi som arbetar och har arbetat i styrelsen har lagt ner oerhört mycket ideell tid och energi på att möjliggöra och skapa förutsättningar för att utveckla svensk padel. Grunden för vårt arbete och det vi alla alltid strävat efter har varit att utvecklingen ska ske inom samtliga verksamhetsområden och att padeln ska vara till för ALLA genom hela livet. Uppdraget som styrelsemedlem i Svenska Padelförbundet har genomförts utöver våra ordinarie arbeten och medfört ideellt arbete på helger, semestrar, kvällar och nätter. Ingen (i Sverige) har erfarenhet av eller en mall för hur detta ska göras.

Så heller ej vi som varit engagerade. Om man inte försöker, gör man aldrig fel - gör man inte fel kan man inte dra lärdomar av dessa. Den tid och kraft som krävs för uppdraget i styrelsen måste balanseras av glädje, förtroende, tillförsikt och en tro på att förändring och utveckling är möjlig. Varför ska man som förtroendevald i Svenska Padelförbundet riskera att bli påhoppad och uthängd för ett ideellt och i alla avseenden oberoende uppdrag där vi företräder och för våra medlemsföreningars talan (enligt gällande stadgar)?

Slutligen vill vi uppmärksamma och betona kritiken som framförts mot Kent Persson. Dess omfattning, kanalerna i vilken densamma framförts samt tonen och sättet den framförts på saknar fullständigt rimliga proportioner. Kritik ska självklart få framföras, men kritik ska och bör framöver framföras sakligt och med rätt adressat. Att i media framföra kritik genom personangrepp, där en enskild ledamot inte ges reell möjlighet att bemöta det som framförs, är inte rätt väg att gå. Kritik mot en enskild styrelseledamot bör i första hand riktas till styrelsens ordförande.

Svensk Padel har gjort en stor förlust. Inte förlust i att en enskild styrelsemedlem röstas ut på stämman utan en förlust i när det i media talas om vinst när 12 medlemsföreningarna ansett en sak och 7 en annan, samt bevekelsegrunderna och personangreppet som lett fram till utfallet.

Sammantaget vill vi hädanefter inte företräda en rörelse där detta agerande och handlande förekommer. 

Den 29 mars, avgår jag, Tomas Andersson, Emilia Köhler samt Hampus Olsson från förbundets styrelse.

De avgående ledamöterna vill understryka att de har fullt förtroende för kvarvarande ledamöter och förbundets operativa organisation.

Det kommer med stor sannolikhet att kallas till ett extra förbundsmöte i närtid där föreningarna kommer att beredas möjlighet att besätta de vakanta platserna i styrelsen.
 

Den här artikeln handlar om: