Foto: Svenska Padelförbundet.
Svensk Padel

Förbundets besked: ”Vi bojkottar VM om Ryssland får vara med — detta är förfärligt”

ANNONS

Det Svenska Padelförbundet gör som många andra förbund och bojkottar Ryssland i idrottssammanhang. 
Sverige kommer inte delta i VM om Ryssland är med, vara med om någon tävling arrangeras i Ryssland och ingen ryss kommer att få spela på Swedish Padel Tour.

Det var i måndags som den Internationella olympiska kommittén, IOK, kom med rekommendationen att ryssar och belarusier stängs ute från alla internationella idrottstävlingar. Padelförbundet i Sverige har inte gjort något officiellt uttalande men i en intervju med PadelDirekt, efter dialog med det internationella Padelförbundet, FIP, meddelar de att de står bakom en idrottslig rysk bojkott.

— Vi har samma uppfattning som övriga förbund. Internationella tävlingar ska inte hållas i Ryssland. Man bör också avskärma ryska spelare och inte delta i tävlingar i Ryssland, säger Kent Persson som är kommunikationsansvarig på Svenska Padelförbundet.

Så om Ryssland hade varit ett av deltagarländerna på VM så hade ni inte varit med? 
— Nej precis, säger Persson.

Hur kommer det sig att det har dröjt så lång tid för er att göra ett statement kring det hela?
— Jämfört med andra förbund så har vi inga internationella mästerskap i närtid utan de ligger i höst. Det har inte funnits något bra läge att agera direkt. Sen har vi haft en kontinuerlig dialog med FIP som nu tagit beslutet att inga tävlingar ska läggas i Ryssland. Och inte heller ska spelare tävla på rysk mark.

”FIP kan vara svåra få tag på”

FIP har än så länge inte gjort något officiellt uttalande kring situationen så det är via den här intervjun som undertecknad nås av beskedet.

— Vi har erfarenhet av att FIP kan vara svåra få tag på. Jag vet inte om det beror på språkförbristning eller om det är en resursfråga. Men när jag hörde av mig i den här frågan och sökte dialog i hur de ser på konflikten så fick vi ett snabbt svar. Den delen har fungerat bra.

Hur kommer det sig att ni inte har gjort något eget statement?
— Vi anser att det inte funnits någon anledning att kommunicera. Många andra förbund har valt att agera i samband med en aktivitet och det är SPT i slutet av mars. Då kan det bli så att vi kommer med förstärkta uttalanden.

Varför är det enklare att agera i samband med en tävling?
— Det har rent praktiska anledningar. Det blir ofta att man gör statement runtomkring aktiviteter eller händelser, säger Persson och fortsätter:

— Den här gången är det skillnad mot andra konflikter som varit tidigare. Då har idrottens hållits utanför men den här gången har vi sett idrottsvärlden ta ställning.

Vad tycker du om det? 
— Jag tycker att det är helt rätt. Vi har samma uppfattning som många andra förbund att detta är förfärligt. 

Tanken var att Ryssland skulle ha hållit i en FIP-tävling i Murmansk nära Finland i april. När Padel Alto pratade med Christian Tarruella på det ryska förbundet i onsdags meddelande han att den inte kommer bli av. 

— Vi pratade med FIP i i går (läs: i tisdags). Då tog vi beslutet att ställa in tävlingen i april och sen se vad som händer, sa Christian Tarruella då till Padel Alto. 


Annons

Den här artikeln handlar om: