Notification
Foto: Svenska Padelligan.

Historien om succén Svenska Padelligan — från noll till 4 000 spelare

Idén kläcktes under en sommarkväll i en bubbelpool och vid den tiden hade David Gustafsson — Svenska Padelligans grundare — inte ens stått på en padelbana.
Rikard Bergström hade testat vid något enstaka tillfälle. 

Här är historien om den Svenska Padelligan, hur den startade med duon David Gustafsson och Rikard Bergström, och hur den ska fortsätta. 

De båda kommer från andra idrotter så som fotboll, innebandy och e-sport. Sporter där ligaspel och seriesystem som täcker hela landet är självklarheter.

Efter att fått upp ögonen för padel och med den lilla insyn de båda hade i sporten kunde de snabbt konstatera att det saknades ett nationellt seriesystem. Därefter gick det fort. 

Kvällen i bubbelpoolen utspelade sig i skiftet maj/juni 2020 och redan i augusti samma år var säsong ett av Svenska Padelligan i gång och över. 600 lag från Gävle i norr ner till Skåne i söder hade anmält sig. 

Innan ligan kunde starta behövdes dock en plattform. 

— Vi stod där med en idé och en vision om hur det skulle fungera. Men hur det skulle utföras i praktiken hade vi ingen aning om, det var då vi kom i kontakt med Mattias Dammgård på Ligaspel.se, och tur var nog det. 
Han var till stor hjälp och väldigt tillmötesgående redan från första samtalet, berättar Rikard Bergström. 

Till vardags jobbar Rikard som fastighetschef i Hallsberg och David Gustafsson driver en lunchrestaurang i Örebro.

— Man kan säga att vi har att göra, men jag tror att det symboliserar både mig och David att alltid ha många bollar i luften. Vi har tidigare tillsammans drivit föreningar ihop och under ett tag även varit kollegor.
 Utan all positiv feedback och alla trevliga människor som man stöter på tack vare ligan så skulle nog vi inte orkat driva detta vidare. Även våra vänner och familj har varit helt ovärderliga, fortsätter Rikard.  

Står inför ett vägskäl

David Gustafsson är ödmjukt försiktigt positiv inför vad de lyckats åstadkomma sedan starten. 

— Ser man tillbaka på de tre säsonger som genomförts så måste man nog ändå säga att det gått ganska bra. Från att starta på noll till att ha haft över 4 000 spelare som deltagit.
 Vi är väldigt stolta över att kunna ge tillbaka så mycket till sporten som vi gjort när det kommer till tävlingsmoment för alla nivåer och även att vi delat ut över 450 000 kronor i prispengar, säger David Gustafsson. 

Hur framtiden ter sig för den Svenska Padelligan är oklart. Det ena kan ge det ena — det andra kan det ge det andra. Vad som händer beror på hur många lag som anmäler sig. 

— Vi står nu inför ett vägskäl. Hur många lag som anmäler sig bestämmer hur ligan kommer att gå vidare.
 Uppnår vi målet för antal anmälda lag är vi redo att ta nästa steg. Då är planen att utveckla det vi har och lägga i nästa växel och då kommer vi söka externt kapital och sikta på att anställa en person på heltid. 
Missar vi målet kommer ligan med all sannolikhet att ändra skepnad. Svenska Padelligan kommer finnas kvar men då kommer nog tävlingsformen att ändras.

Han avslutar: 

— Framtiden kommer att utvisa hur SPL ser ut framåt. Vi vill passa på att tacka alla som varit med och bidrag hittills och hoppas vi får se många välkända ansikten till säsong fyra. 

Foto: Svenska Padelligan.