Johannes Thomhave, Anna Åkerberg och Emilie Wiklander.
Foto: Padel-Television
Krönika

Gästkrönika av Padel-Televisions vd: ”Spanjorerna bättre på att spela än att organisera”

ANNONS

I en gästkrönika ger Padel-Televisions vd Johannes Thomhave här sin syn på padelåret 2021. Åsikterna är krönikörens egna.


Det går fort när man har roligt brukar det heta. 

Och fort har det sannerligen gått sedan vi startade Padel-Television i och med Swedish Padel Tour 1 i Lillån, Örebro 27-28 februari 2021. Jag har till och med hört sägas att vi haft två parallella pandemier i Sverige; corona — och padel.

Padel-Television startades med en enda förutsättning: 

Padel är en bra TV-sport.

Om den dessutom produceras med flera kameror, reprisbilder, kommentatorer, bildproducent och studio med programledare och experter; då blir det utomordentlig TV. Jag tillhör själv de padelintresserade som tidigare satt och kollade på enkamerastreams och gissade vad det stod i matcherna så nog känns lyftet i produktionskvalitet väldigt välkommet.

Det är dessutom min ambition att Padel-Television ska bidra till att höja professionalismen kring elitpadeln. Jag har sett på nära håll hur strukturerat och seriöst många av våra satsande elitspelare tränar, då vill jag bespara dem och våra tittare kommentatorer som fokuserar på allt annat än det som händer på banan, och pratar om och jämför med sin egen padel. För sportens skull behöver vi höja nivån och förstå att amatörpadel och elitpadel är lika jämförbart och relevant som om Arne Hegerfors och Lasse Granqvist satt och pratade om sin egen hockey respektive fotboll. Det hör vi tack och lov sällan men i padel är alla märkligt nog självutnämnda experter.

SPT fortsatte vidare till Nybro, Göteborg och Haninge utanför Stockholm. Fram till hit var touren låst på åtta herr- och åtta dampar och endast A-klassen spelades. På grund av pandemin (corona, inte padel) tilläts inte heller någon publik. Ett spelformat vi för övrigt nu återgår till i den stundande SPT-finalen i Västerås 14-16 januari.

Motsättningar mellan FIP och FEPA

Helgen innan Haninges SPT gjorde vi även FIP Gold i Upplands-Väsby. FIP Gold är ett unikt samarbete mellan World Padel Tour och det Internationella Padelförbundet FIP, där spelarna får WPT-poäng vilket gör att turneringen lockar flera av de bästa spelarna.

FIP arrangerade därefter EM i Marbella. För en nykomling som jag känns det märkligt att inte FEPA, det europeiska förbundet, ensamt arrangerar EM men det beror tydligen på personliga motsättningar mellan FIP och FEPA. Hursomhelst löste jag de exklusiva rättigheterna till EM för Norden genom kontakten vi fått med FIP på ovan nämnda FIP Gold i Väsby. Det var dock väldigt svårt att få detta på pränt och det lyckades först på plats i Marbella. Det visade sig då också att hela EM (med spelare från världseliten på plats) skulle produceras på endast EN bana (jämförelsevis har vi oftast sänt fyra banor från lilla SPT) och då spelade knappast våra nordiska landslag sina första matcher på denna centercourt. 

Inte riktigt så det hade presenterats för oss, för att uttrycka det milt, men vi gav inte slaget förlorat. Vi bestämde att fokusera på Sverige och vår producent Thomas ”Petson” Pettersson gjorde ett fantastisk jobb med att på rekordtid sy ihop ett produktionsteam från Barcelona, Palma och Sevilla med hub i Stockholm och jag såg genom tävlingsledningen till att bana 4 utomhus blev ”vår” bana. Programledare Emilie Wiklander var på plats och redo dygnet runt medan kommentator Rikard Åberg var oerhört tapper då han ensam kommenterade långa dagar från Stockholm. Och som VD kan jag väl erkänna att jag räknat med att jag efter att ha säkerställt rättighetsavtal kunde knyta kontakter, kolla lite matcher och träffa vänner i Marbella på kvällarna. Av det blev ingenting då jag fick fylla in som kommentator, roddare, chaufför, fotograf (fråga inte) och framförallt scorekortsläggare.

Men trots sena kvällar och tidiga morgnar hade vi riktigt kul med spelarna, förbundet och teamet - förbundskaptenerna Mari Andersson och Jonas Björkman lyckades med konststycket att bygga fina lag av de individuella konkurrenterna på SPT. Sportsligt måste EM också betraktas som en framgång då både damerna och herrarna nådde semifinal och individuellt gick både Åkerberg/Girdo (vårt bästa lag som paradoxalt nog fick börja med att kvala) och Bonfré/Stjern till kvartsfinal. Även Vasquez/Windahl imponerade i sina tre segrar och noll förluster i lagmatcherna och här såddes nog fröet att åter spela ihop som de nu ska göra i år med start i Västerås nästa helg. Sammanfattningsvis kan vi väl säga att spanjorerna var bättre på att spela än att organisera padel.

Svenska landslagen på EM i Marbella. Foto: Padel-Television

Konkurrensen pressar upp prispengarna

I våras såg även en ny turnering dagens ljus i Sverige i och med att padelälskande Euro Finans lanserade sin Invitational — en inbjudningsturnering där våra bästa svenska spelare får spela med och mot internationellt etablerade spelare. Ingen riktigt tour med rankingpoäng då den ju inte är öppen för anmälan men en turnering som höjt nivån på våra svenska spelare och från ett tittarperspektiv bjudit på fantastisk padel. Givetvis ville vi sända även denna tour och när vi lyckades förvärva rättigheterna för 2022 valde sändande TV4 att lämna redan i år, varför vi väldigt hastigt fick producera och sända även de tre sista tävlingarna för 2021. Genom att producent Johan Anderberg stannade kvar blev övergången smidig och vi fick ändå till en kvalitetshöjning i det att vi kommenterade från båda banorna och inte bara från en som tidigare. Blotta tillkomsten av EFI med 20 tusen i förstapris per tävling gjorde också att prispengarna för SPT i ett slag höjdes från 8.000 till 30.000kr per tävling. Se där, utvecklingsvärdet av lite konkurrens. Totalsegrare 2021 i EFI blev Amanda Girdo och Daniel Windahl.

Väl hemkomna från EM var det ingen rast och ro utan SPT fortsatte direkt med utomhusturneringen i fantastiska Vilshärad. Många var det nog som trodde att succéparet från EM Åkerberg/Girdo nu äntligen skulle rubba Soleymani/Arvidsson men Sofia Arvidsson som hade avstått EM spelade bland den bästa padel jag sett och var totalt omutlig när det var dags för final. Det skulle dröja till SPT 6 i Helsingborg innan tronskiftet skulle komma i det att Anna och Amanda äntligen fick sin seger mot tidigare SPT-suveränerna Barre och Sofia. Med korken ur följde de upp med vinst i SPT 7 i Skurup och vann sedan även SM i utklassningsstil.

På herrsidan har svenskspanjoren Cayetano Rocafort och Simon Vasquez varit i princip orubbliga hela året och de avslutade också året på topp med en SM-seger.

SM blev också (till slut) en stor succé med svenskt tittarrekord och vi har under året även sänt Lag-SM och Junior-SM.

Ska se till att det America vs Europe för båda könen

Vår häftigaste turnering hittills kom i Båstad månadsskiftet juli/augusti när vi fick chansen att producera och världsexklusivt sända America vs Europe, som är en Laver eller Ryder Cup för padeln där Europa slåss mot Amerika om vilken som är den bästa kontinenten; något som råkar vara en väldigt rimlig fråga i padel där Argentina och Spanien är så oerhört dominerande. Vi sände på spanska, engelska och svenska, världens bästa spelare var på plats och Båstad är verkligen fantastiskt med arena/hotell/nöjen/strand på gångavstånd. Tyvärr regnade det varje dag och vi fick förlänga eventet men spelade 8 av 9 planerade matcher. Succén var ändå ett faktum och vi längtar tills vi i sommar får en ny chans och då ska vi se till att även inkludera världens bästa damspelare, förhoppningsvis med några svenska inslag. Som jag ser det har Sverige, där kommersiella mognaden för padel nog är högre än någon annanstans, en unik möjlighet att hjälpa till att göra den här sporten jämställd. Jag är glad att såväl SPT som EFI har lika mycket i prispengar för herrar och damer men vi kan också ställa krav att de internationella tävlingar som kommer hit följer samma princip. Här, liksom för all utveckling inom padeln, har Svenska Padelförbundet en viktig roll.

Efter SPT 7 i Skurup TV-sände vi för första gången i världshistorien förkval (pre previa) och kval (previa) för World Padel Tour. En trevlig upplevelse som uppskattades mycket även i utlandet och vi hoppas få göra det igen. Inte minst som 2022 ser två WPT-tävlingar på svensk mark.

Padel-Televisions Thomas Pettersson, Johannes Thomhave och landslagsspelaren Pablo Figueroa under EM i Marbella.

Kanske vill spelarna fortsätta som kontraktslösa?

På tal om WPT och världstouren så händer väldigt mycket i padeln just nu även på världsplanen. Ingen vet riktigt vilken som är den förhärskande världstouren om två år. WPT som just nu har kontrakt med alla de bästa spelarna, utmanartouren APT som hela tiden vinner mark och leds av svenske tennisstjärnan Thomas Johansson, emiratet i Qatar som på kort tid börjat intressera sig för padel eller kanske den planerade Players Padel Tour som lovat spelarorganisationen halva ägarskapet för touren. Klart är i alla fall att ingenting är klart och spelarna har hittills vägrat förnya sina kontrakt med WPT. Kanske vill spelarna fortsätta som kontraktslösa och välja den tour de tycker är bäst?

Spännande fortsättning följer oavsett och vi på Padel-Television vill gärna vara vän med alla och sända bästa möjliga padel på vår plattform.  Vårt flerårskontrakt med Svenska Padelförbundet är det absolut viktigast i detta avseende, vi vill hjälpa fortsätta förbättra och utvidga SPT, följa landslagen och vi hoppas snart få producera ett internationellt mästerskap på svensk mark.

Lagg, sändningsuppehåll och nedstängd sändning

Men har då vårt första år fortlöpt utan problem? Verkligen inte.

Arrangörer som flyttar matcher i schemat i sista sekund, fina hallar som inte betyder sändningsvänliga hallar, debaclet på EM som slutade med att vi fick själva fick producera hjälpligt på plats, tävlingsansvarig som stänger ner sändningen vi fick okej på timmar innan, ”lagg” i bilden på grund av fler tittare samtidigt än vi klarade av, sändning som avbröts i matchbollen och en gång t o m ett totalt sändningsuppehåll på 7 minuter för att en extern ”hub” i Stockholm gick sönder. Samtliga tekniska problem vi upplevt är nu åtgärdade och säkrade men våra tittare blir vansinniga när de inträffar. Med all rätt: Vi tillhandahåller en premiumtjänst som vi tar betalt för och då ska den banne mig fungera, inte 99 procent av gångerna utan 100 procent.

Rent tekniskt alltså — i övrigt kommer vi som sig bör få åsikter och kritik för att vi väljer att sända fel matcher, tar för mycket betalt, gynnar våra sponsorer för mycket, kommentatorer som säger fel och att vi sänder för få banor. Dessa är åsikter vi tar till oss och tycker om att vi får. För vi har en kräsen publik med höga krav. Betänk till exempel att när vi sänder två, tre eller fyra banor på SPT får vi flera tittare som tycker det är ”under all kritik” att vi inte sänder fler. Samtidigt som WPT, APT, EM och VM samtliga sänder från EN bana… Men det är väl med höga krav vi når bäst resultat antar jag?

Hoppas förbunden står över personliga motsättningar

Jag ser verkligen fram emot padelåret 2022 och hoppas kunna förbättra vår tjänst ytterligare. Redan idag kan du se alla våra sändningar i efterhand. I takt med att den databasen växer vill jag att vi katalogiserar och gör samtliga matcher och spelare sökbara så Padel-Television blir ett ovärderligt tränings- och analysverktyg för att utveckla och förstå sin egen padel och kanske även dina kommande motståndares? Speciellt om vi kan lägga in statistik som smashhastighet, procent förstaservar, heatmaps på rörelsemönster och bollplacering och så vidare.

Min större förhoppning för 2022 är att såväl de internationella förbunden som det svenska förbundet (som idag står starkare än någonsin som nyinvalda i Riksidrottsförbundet) står över personliga motsättningar och lyckas ena de krafter som verkar för och inom padeln, då kommer den här fantastiska sporten få fortsätta utvecklas. Intresset för padel bland utövare, sponsorer, media och privata företag kommer bara öka de närmaste åren, och det kommer gynna alla aktörer. Men det behövs starka förbund som sätter sportens bästa främst bland alla oss marknadskrafter som har olika agendor och ibland drar åt olika håll.

Det är inte lätt att vara förbund; alla ställer krav och det blir klagomål hur du än gör. Otacksamt arbete men så länge de kommunicerar bra och vi ser att de verkar för padelns bästa tror jag vi alla kan leva med och i enlighet med deras beslut. 

För det är väl med förbund som det är med alkoholpolitik, bysthållare och ordningsregler; det är synd att de behövs men det är en himla tur att de finns.

Gott nytt padelår! /Johannes Thomhave, vd Padel-Television

 

Texten är en gästkrönika skriven av Padel-Televisions vd Johannes Thomhave, som ger sin syn på padelåret 2021. Åsikterna är krönikörens egna.

Den här artikeln handlar om: