Foto: Viktor Andersson.
Padel-SM

22 W.O-matcher på SM — förbundets kritik: ”För många — inte bra för någon”

ANNONS

22 stycken. Så många W.O:s lämnades under SM i Kungälv 2021. 
Det innebär alltså att till 22 SM-matcher så dök minst ett av lagen inte ens upp.

— Som det är nu så är det för många W.O-matcher och det är inte bra för någon, säger Svenska Padelförbundets kommunikationsansvarige Kent Persson till PadelDirekt.

Av olika anledningar spelades inte 22 av alla de matcher som skulle spelats under SM i Kungälv. Anledningen var att spelarna lämnade W:O, det vill säga uppgav att de inte kunde komma till spel. Av de 22 matcherna handlade hela 15 matcher om så kallade plate-matcher, alltså matcher för de spelarna som förlorat i huvudrundan och sedan fick chansen att spela om platserna 33-64. Åtta på herrsidan och sju på damsidan.

— Att det blir W.O i huvudtävlingen tror jag framförallt berodde på skador/eller sjukdomar. Men om vi om vi renodlar detta till platen så är det något vi har haft diskussion kring, säger Kent Persson och fortsätter:

— Vi ställde in platen i någon SPT och då blev det direkt en diskussion och vi får lite olika signaler från spelarna där.

Jämfört med förra året var ökningen till årets SM enorm när det kommer till antal W.O:s. Förra året i Helsingborg (med lika många deltagare) lämnades bara W.O i totalt tre matcher, alla på herrsidan.  

— Vi får utvärdera om vi ska ha plate på SM och SPT. För som det är nu så är det för många W.O-matcher och det är inte bra för någon. Där behöver vi ha en dialog med spelarna, vi kan inte ha en spelform där så här många inte deltar. 

Axelsson: ”Lite förbannad”

För några spelare stack de inställa matcherna ut i år. I platen fick till exempel herrparet Anton Johansson/Jesper Eriksson vinna två raka matcher på W.O. Detsamma gällde Anna Fyrpihl/Thea Lif i damsidans plate. Talangen Rasmus Axelsson, 18, som tog junior-SM-guld i Örebro i september var en av spelarna som fick se sin match inställd på grund av W.O. Han och Daniel Båtman skulle spela sin match klockan 13 på söndagen, var uppvärmda och klara, och väntade på sina motståndare Karl Johan Mattsson/Anton Johansson. 

— När matchen skulle börja frågade vi förbundet om de hade sett våra motståndare men det hade de inte och arrangören hade heller inte hört något från dem. Sen finns det en regel som säger att om de inte dykt upp tio minuter efter matchstart så blir det W.O. Men vi ville ju spela och de kunde ju sitta fast i en kö eller något, tänkte vi, och bad förbundet kontakta dem. Då fick de tag på det jag tror var Anton Johansson som nästan blev chockad, han visste inte ens att det var plate, berättar Rasmus Axelsson och fortsätter: 

— Jag var först lite förbannad eftersom jag ville spela och hade väntat länge i hallen men sen jag förstod jag ju att de inte ens visste att de hade en match. 

Hur var det att göra sig beredd för en match som sedan inte blev av?
— Haha, på ett sätt måste jag tyvärr säga att det är lite av en lättnad. Det hade varit en tuff match och det är ju alltid skönt med lite gratispoäng, men man vill ju så klart alltid spela. 

Om plate-poängen: ”Ytterligare en hotellnatt”

Rasmus Axelsson tror att poängen man får för en plate-seger har betydelse för hur man värderar sin match.

Det var ju många W.O i plate, hur tror du spelarna resonerar inför att spela?
— På vanliga SPT:s brukar det inte bli så många W:O. Det kanske lite berodde på att det var väldigt stor skillnad på de poäng du får för en seger i huvudrundan och en seger i plate, att det då kan kännas ovärt. En annan grej var ju att eftersom vi gick vidare från den första omgången i platen via ranking så spelades den på söndagen och då var man ju dessutom tvungen att betala för ytterligare en hotellnatt. 

Var känslan att de flesta spelarna hade koll på att de var plate? 
— Ja, de flesta vet ju så klart det men den här gången tror jag det kanske blev lite förvirring för att det var SM och en så stor klass. Men när du ser lottningen och spelschemat så ser du ju också att det är plate, det missar man ju inte. 

ARKIV: Rasmus Axelssons partner Leo Hylander med en fin knack under junior-SM-finalen i Örebro. 

Den här artikeln handlar om: