Notification
Lars Klannemark, Padel Mentor.
Foto: Erik Vässmar

Lars fick blodproppar i lungorna och förändrade sitt liv — driver nu Padel Mentor

43 år gammal förändrades Lars Klannemarks liv.
Plötsligt fick han svårt att andas och lungproblemen han drabbats av höll honom borta från träning i två år.
— Med facit i hand var det det bästa som kunde hända mig, säger Lars vars liv nu kretsar kring padel.

I dag är han padeltränare på heltid med sitt bolag Padel Mentor, Siuxs (racketmärket) Sverigechef och nästa år styr han upp padelresor till Mallorca tillsammans med Here We Go Travel.

Men resan dit har varit lång och obekväm. För att inte säga riktigt otäck. En majdag 2014 vändes skåningen Lars Klannemarks liv upp och ner.

— Det var dagen efter att min dotter fyllde ett år. Från ingenstans fick jag svårt att andas och åkte in till sjukhuset. Sex, sju timmar senare såg läkarna att blodproppar fylldes på i mina lungor, berättar Lars Klannemark för PadelDirekt.

Det är en skakande historia som Lars väljer att öppna upp sig och berätta om. När han låg där på sjukhussängen och fick beskedet att läget inte längre var akut var dessvärre mardrömmen långt ifrån över.

— Veckorna efter fick jag en form av chockreaktioner som motsvarar epileptiska anfall, skakningar. Jag minns särskilt hur min son frågade ”ska du dö nu?”, säger Lars.

Hade du fått en diagnos av läkarna då?
— Nej, när de upptäcker såna blodproppar så brukar man hänvisa till ärftlighet men de hittade ingenting, det fanns inget ärftligt. Och jag var ju i bra fysisk form när det hände, jag tränade för att springa maraton då. Sen kom läkarna fram till att det förmodligen var stress, och i efterhand förstår jag det. Dagen efter att min son föddes så fick min far en cancerdiagnos och i samma veva fick min mamma magsäckscancer, där utgången var oviss.

”Mitt minne försvann mer eller mindre”

I sex veckor fortsatte Lars helvete. Han fick blodförtunnande medicin och beskriver det som att ”varje dosering gav honom en stroke”. Så småningom stängde kroppen ned helt – han orkade inte ens gå de få meterna mellan soffan och toaletten under en period.

— Min kropp fungerade inte, jag tror att det var ungefär som när en del beskriver utmattning. Mitt minne försvann mer eller mindre, dessutom. Men efter några månader blev jag sakta bättre och jag kom i kontakt med människor som hjälpte mig tillbaka genom bland annat meditation. Jag började göra upp med mig själv, kan man säga. Jag tillät mig att sörja mina föräldrar, bland annat.

Skurup-bon fick dystra profetior från läkarna men sökte hjälp på olika håll — och lyckades verkligen hitta rätt.

— Läkarna sa att du kommer aldrig bli som innan. Men de personerna, gänget på sorgeinstitutet framförallt, som hjälpte mig tillbaka till att leva igen, är otroliga. Jag är så tacksam för allt de gjort. Deras enda önskan till mig är att föra detta vidare till andra och göra skillnad i andras liv.

Under tiden som sjukskriven fick han mycket tid att fundera och reflektera över livet. Varför jobbade han egentligen med logistik? Varför hade han gjort det i 20 år? Inte för att det är utmanande iallafall, kom han fram till.

— “Vad har jag gjort med mitt liv?” var tankar som gnagde. Jag fick stora insikter om att mitt liv skulle förändras, jag insåg att livet var för kort för att inte göra något kul om dagarna. Det tog mig två år innan jag kunde börja träna igen, och så testade jag på padel första gången 2018. Jag insåg direkt att det här ska jag göra.

Föll för padel och bestämde sig snabbt för att bli tränare

Med en bakgrund som tennisspelare var startsträckan kort. Lars Klannemark tyckte direkt att padeln var roligare, började spela intensivt och med hjälp av hallchefen hemma i Skurup kom han fram till att testa att ge några lektioner som padeltränare. Det passade honom som handen i handsken, grundutbildningar genomfördes omgående och ledde till mer avancerade tränarutbildningar med Dani Dios.

— Nu har jag varit padeltränare på heltid i tre år och driver Padel Mentor. Men det är inte bara padeln som är viktig för mig, utan det är helheten med människan i fokus.

Vad innebär det? Det är lite annorlunda än en vanlig privatträning?
— Ja, om de som tränar hos mig vill det så blir det nog något annat. Jag vill få människor att tro på sig själv, släppa rädslan för att det kan bli fel. Att förstå att med rätt människor omkring kan du nå långt, att du kan nå långt om du följer din passion. Jag älskar att lära känna människor och motivera till att våga ta beslut och fullfölja, förklarar han och tillägger:

— Ibland vill den som bokat in mig nästan bara prata. Då sätter vi oss och pratar om livet bara, och det är så jag vill att det ska kunna vara. Jag tycker att det är så viktigt att människan mår bra, även om man kommit för att bli bättre på padel.

Skulle man kunna kalla dig padelpsykolog?
— Haha, jag skulle inte kalla mig själv det men det har blivit så på något vis. Det är många som kontaktar mig efter träningarna. Det är så förlösande även för mig, det är sätt för mig att uttrycka mig.

Arrangerar resor till Mallorca

Han har sedan en tid tillbaka en internationell padeltränar-certifiering och eget akademiprogram på Näsets Padel.

— Nu är jag faktiskt med och arrangerar resor till Mallis också med Here We Go Sportresor. Vi kör exklusiva grupper om 8-12 personer för att alla ska känna sig sedda och håller på i fyra dagar.

Men det ska tilläggas att Lars Klannemark är ganska långt ifrån att enbart vara padelmentor inne i och strax utanför buren. Han har de senaste två åren blivit expert på material också — 2020 headhuntades han av Siux Padel.

— Jag fick ett meddelande på Linkedin, vi tog ett möte och sedan dess driver jag Siux svenska agentur. Det är en fantastisk möjlighet och nu görs en stor satsning på att marknadsföra Siux världen över. Siux är ju Padel Nuestros egna märke och nu finns det sju Padel Nuestro-butiker i Sverige också, vilket är väldigt kul.

Padel Mentor-Lars trivs utmärkt med sin tillvaro nu och blickar mot 2022 med stor tillförsikt.

— Jag ser verkligen fram emot och kunna jobba både hemma och utomlands med människors välmående och utveckling, avslutar Lars Klannemark.