Foto: PadelDirekt.
Padel-SM

Dråpliga förutsättningarna i SM-hallen — tre banor för korta: ”Väldigt olyckligt”

ANNONS

Det viskades lite inför om att WAP-hallen som står som värd för SM hade några banor som var för korta. 
Det visade sig stämma. Tre av banorna som det spelas på är 9 centimer för korta mot vad är giltigt och 19 centimeter kortare än standarmåttet. 

— Vi fick reda på det sent i går kväll, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska Padelförbundet.

Det har sent omsider inför SM i WAP:s hall i Kungälv visat sig att tre av banorna det spelas på, bana två, bana tre och bana fyra, är totalt 19 centimeter för korta på längden.

— Det är klart att man ska följa de måtten som finns men i det här fallet har de varit tvungna att göra ett antal banor lite kortare, det finns helt enkelt ingen mer plats, fortsätter Åkesson.

Men om ni hade fått veta det här tidigare, hade ni velat byta spelplats då? 
— Jag vet inte om jag vill uttala mig om det, nu är vi liksom här och då har vi löst det med att sätta en lokal regel (lokal regel innebär att man tillämpar hallens egna regler, red.anm). 

Vad kände ni när ni fick reda på det? 
— Ja, vi blev förvånade men vi känner att vi har löst det på ett bra sätt. Hade vi gjort på något annat sätt hade vi behövt senarelägga matcherna, så vi är tacksamma att spelarna är fine. Vi har också rådfrågat runt lite och vi tycker att det är en bra lösning. Jag har heller inte hört någonting hittills, det är ingen spelare som har sagt nått.

Domaren Martin Glenvik berättar att man, så fort de fick reda på att tre banor var för korta, tog ett möte.

— Det ska ju bli så rättvist som möjligt och jag kan bara prata för mig, vad jag tyckte, och det var att vi kör på som det är. Det skiljer ändå så pass lite mot vad toleransen är, säger Glenvik. 

Toleransen för vad som egentligen är okej är att använda mått som är tio centimeter ”fel” . När marginalen nu låg så pass nära (nio centimeter ifrån) var valet att fortsätta på de befintliga banorna ganska enkelt. Alternativen var helt enkelt för dåliga, fortsätter han.

— Skulle vi tagit borde de banorna och förlängt schemat hade vi fått spela till 02 på natten och att byta hall för att de tre banorna inte kändes bra. 

Han fortsätter:

— Det är inte önskvärt men spelbart och så länge vi informerar om det och är tydliga med det så att spelarna vet vad som gäller så tycker jag det är okej. Och det är ingen som har opponerat sig heller, ingen har klagat.

Hur tänker du kring att ni fick reda på det så sent? 
— Det är väldigt olyckligt, vi vill inte ha det så. 

Ett korrekt mått på en bana är tio meter i bredd och 20 meter i längd. 

Den här artikeln handlar om: