Ambulans (genrebild)
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Man fick hjärtattack på padelbanan — räddades: ”Var död i några sekunder”

ANNONS

På måndagskvällen föll plötsligt en padelspelare till mattan på Every Padel i Uppsala.
Omgående förstod medspelare och personal att det handlade om en hjärtattack — och lyckades rädda mannens liv med hjälp av en hjärtstartare.

— Läget är stabilt nu och han har inga bestående men på varken hjärna eller hjärta, det känns jätteskönt, berättar Every Padels Malin Anderson för PadelDirekt.

Underbara nyheter som förmedlas från den drabbade personen efter den traumatiska händelsen som inträffade under en korpenmatch på måndagen.

— Han var död i några sekunder. Klart att det var chockartat, säger Malin Anderson.

Hon jobbar själv på Every Padel i Uppsala och återger sin upplevelse av händelsen.

— Det var precis i början av en korpenmatch, vi hälsade på honom och medspelarna som vanligt innan. Så plötsligt faller han pladask ner i backen. Det tar typ tio sekunder så ringer min kollega Camilla 112, och direkt kommer det en tjej från banan bredvid och vill hjälpa till.

Även den drabbade mannens partner förstår allvaret omgående, och som tur är har Malin Anderson blivit instruerad i hur man använder hallens hjärtstartare.

— Jag öppnade upp den och lämnade den till hans medspelare som tog ansvaret att använda den. Hjärtstartaren är som en robot som hela tiden pratar och instruerar, det är en jättebra grej. Den ger elchocker så fort man får igång den, och jag tror att det räckte med några sekunder innan den här mannens puls började slå igen. Det var en väldig lättnad, förklarar Anderson.

Hjärtstartaren värd varenda krona

Hennes snabba agerande kan ha varit avgörande.

— I den stressen gäller det att veta hur man öppnar den, och det är jag väldigt glad att fått lära mig innan. Om vi inte agerat så snabbt så hade han inte överlevt sa de sedan till oss på sjukhuset.

Efter 10-12 minuter kom ambulansen och mannen var då vid liv, men illa däran.

— I ett sånt här läge märker man verkligen hur alla vill hjälpa till i krislägen. Nu när det gick bra känns det som en fin påminnelse. Alla blev verkligen extremt engagerade, säger Malin.

Du upplevde den här hjärtattacken på bara några meters avstånd, hur gick tankarna?
— Man hinner tänka sjukt mycket, jag hann tänka att han skulle dö. Sen hade jag kontakt med ambulanspersonalen hela tiden och blev coachad, samtidigt som jag stod och hejade på som en gammal basketcoach där bredvid hans partner, som också är hans närmsta vän. Det var otroligt hur han hanterade situationen, så imponerande.

En hjärtstartare är något alla padelhallar och förstås även andra idrottsanläggningar borde ha, konstaterar Malin Anderson.

— Vi har haft hjärtstartaren i minst två år men det här var första gången den behövde användas. Jag har hört att många hallägare tycker att det är dyrt men det är värt varenda krona, Det finns olika modeller mellan 10 000 och 20 000 kr, och det går även att leasa för 350 kr i månaden såg jag. Och så är det alltid bra att ha någon i personalen på plats, hade jag inte haft utbildning så hade jag inte bara rivit upp hjärtstartaren som jag gjorde.

 

Fotnot: Den drabbade mannen har godkänt publicering av artikeln.

 

 

Den här artikeln handlar om: