Genrebild
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Historiskt padel-SM för döva har avgjorts: ”Nobben på flera andra ställen”

ANNONS

Det historiska första officiella SM:t för döva gick av stapeln på Every Padel Åbymässan i helgen.
En fin milstolpe för svensk padel — men flera hallägare uppges säga nej till döv-tävlingar.
— De har fått nobben på flera andra ställen, säger Every Padels Magnus Repsgård.

Inte mindre än 76 personer deltog i det första historiska Svenska Mästerskapet för döva och evenemanget som pågick i Mölndal — parallellt med WPT i Malmö — 13–14 november blev riktigt lyckat.

— Jag var där och kikade och försökte vara behjälplig, men de skötte egentligen allt kring tävlingen själva, med resultatrapportering på Rankedin och så vidare, säger Magnus Repsgård, hallchef på jätteanläggningen Every Padel Åbymässan till PadelDirekt.

Arrangerande förening var IK Surd och projektet inleddes i våras.

— Jag träffade en man från IK Surd, som är en förening för döva i Göteborg, i hallen i våras. För att förstå varandra så skrev vi lappar fram och tillbaka, och kom fram till att vi skulle anordna turneringar hos oss.

Även om kommunikationen förstås var en aning mer utmanande än vanligt så tvekade inte Repsgård. Han berättar att Every Padels motto är att välkomna alla, vare sig det handlar om Swedish Padel Tour eller rullstolsburna som är padelsugna.

— IK Surd har fått nobben på flera andra ställen, visade det sig. Det är ju jättetråkigt att höra, att vissa hallar inte orkar anstränga sig lite extra. Men jag sa till IK Surd att det klart ni ska köra här, så vi planerade in två tävlingar direkt. De körde döv-SM för mixed i september, och ”vanliga” SM för döva nu i helgen. 

Har ni pratat om att stå som arrangör av döv-SM även nästa år?
— Jag hoppas det blir så, det finns alla förutsättningar för att ha stora tävlingar här. Det är så bekvämt och smidigt med boendet i samma byggnad. Jag har bara hört positiva saker från deltagarna.

Vad vet du om intresset för padel bland döva?
— Jag pratade en del med en tolk om det i helgen, och föreningar som IK Surd kör ganska hårt på trender. För ett tag sen var det poker som gällde, och nu är det padeln som blivit populär, säger Repsgård och fortsätter:

— Det växer stadigt och de berättade att de har mycket kontakt med personer från Kroatien, med planer på att skapa en större europeisk turnering.

Man blir lite nyfiken på hur döva kommunicerar på planen? Att prata inom paret kan ju vara ganska avgörande annars.
— De skötte samarbetet och kommunikaton väldigt bra, det var imponerande. Men visst, det blir extra viktigt att vara samspelt och veta var man har varandra. Det fanns många riktigt duktiga spelare, det märks att det spelas mycket padel.

Samtliga resultat från SM för döva hittar du här.


 

Den här artikeln handlar om: