På bilden: Jesus Moya.
Foto: World Padel Tour.
World Padel Tour

Spanska talangen om skadan som var nära att avsluta karriären: ”Kunde inte ens skära en tomat”

ANNONS

Den 21-årige talangen Jesus Moya har haft en strålande säsong med två kvartsfinaler som bäst och har nu etablerat sig i toppskiktet av WPT.
Men nu berättar han att karriären kunde varit slut för flera år sedan.

— Då visste jag inte om jag kunde fortsätta, säger Moya i en intervju med Padel Magazine.

Många är de talanger som i år visat framfötterna på World Padel Tour — en av dem är Jesus Moya. Inte på samma sätt som Miguel Yanguas eller Arturo Coello kanske men det är en ung spelare som presterat riktigt bra resultat. Han inledde säsongen starkt tillsammans med Edu Alonso och tog sig bland annat till kvartsfinal i Valencia. Med sin nuvarande partner Fransico Morales har han tagit sig till kvartsfinal i Barcelonas Master. 

Och kanske hade han kunnat var ännu mer på Yanguas/Coellos nivå — om det inte vore för en allvarlig skada. Moya fick hela säsongen 2019 spolierad på grund av en inflammerad handled. Han berättar om den tunga perioden i Padel Magazine.

— 2019 åkte jag till Madrid för att träna. Vi började tidigt på morgonen, det var kallt, och jag kände att jag hade tappat kraften i handen, i mina fingrar, och det gjorde ont. De jag tränade med sa att det berodde på att jag kom från Melilla och att jag inte var van vid kylan. Jag gick till sjukgymnasten, och han berättade att jag hade en inflammation i handleden. Jag fortsatte att träna samtidigt som jag fick behandling för skadan. Men det blev svårare och svårare, värken försvann inte och till slut var det så illa att jag inte ens kunde skära en tomat, säger Moya till Padel Magazine.

”Ett riktigt tufft år för hela familjen”

Vadå ”inflammation i handleden”, tänker du kanske. Jesus Moya utvecklar och det kommer fram att det handlade om en blodpropp. Och det skulle bli värre.

— Till sist fick jag mer ingående undersökningar och visade det sig att jag hade fått en blodpropp. Jag var tvungen att återvända till Melilla för att få behandling och läkarna sa till mig att jag inte kunde fortsätta träna. Jag tog heparin men det fungerade inte riktigt. Det var inte lätt — jag var van vid att idrotta hela tiden, gick runt i cirklar och var orolig för min hälsa. Jag var på flera olika sjukhus och träffade specialister, gjorde tester, och försökte förstå varför det inte fungerade.

— En dag, under ett ultraljud, insåg vi att att jag fått två blodpropper högre upp i underarmen. Lyckligtvis insåg läkarna det tidigt och fick jag opereras. Men det var inte utan risk, mina föräldrar var väldigt oroliga och ett tag visste vi inte om jag skulle kunna fortsätta med padel. Det har varit ett riktigt tufft år för hela familjen.

Men operationen gick bra och sedan ägnade han två månader i rad med två pass om dagen åt rahab. Han hade ont, ingen kraft i högerarmen, men ville ändå kunna spela padel. Till sist, efter mycket tid i gymmet, återfick han sin styrka och kunde komma tillbaka till banan.  

Den här artikeln handlar om: