Thomas Johansson / Eliza Bosson.
Foto: PadelDirekt / Privat
APT Padel Tour

Eliza, 13 (!), har redan gjort två APT-turneringar: ”Det kanske borde finnas någon gräns”

ANNONS
Hon är bara 13 år men har redan hunnit avverka två deltävlingar på APT Padel Tour.
Eliza Bosson, som tog SM-silver i F14-klassen förra veckan, tycker inte det är några konstigheter att tävla på en världstour för seniorer.
— Det är bara roligt, säger 13-åringen till PadelDirekt.

KUNGSBACKA

APT Padel Tour Kungsbacka Grand Master närmar sig sitt slut. En turnering där det mängder av svenskar gjort sin debut på touren, och där många gjort fina resultat. Ett par som det dock inte gick särskilt bra för var Eliza Bosson/Tea Korkeakunnas — duon föll med 0–6, 0–6 mot Elsa Mehner/Hanna Börjesson i åttondelsfinalen. Inte konstigt med tanke på att den förstnämnde är blott 13 år gammal

— Det var första gången jag spelade med Tea. Hon frågade mig om jag ville spela, det var roligt trots att vi förlorade, säger Eliza Bosson till PadelDirekt.

Eftersom hon samlade på sig 126 APT-poäng när hon spelade Kungsbacka Open i somras så fick hon kliva rakt in i åttondelsfinalen.

— Då spelade jag med Juni Sjöland som är 13 år. 

Hur kommer det sig att du anmälde dig till en seniortour?
— Jag spelade Vacker Padel Open i somras och då mötte vi Ariadna (Santana Trujillo) som jobbar på Hede Padelcenter, och efter matchen så frågade hon mig om jag ville spela APT.

Svårt att hänga med i tempot

Bosson tränar padel två, tre gånger i veckan i Helsingborg. Ofta med och mot äldre spelare. Helgen innan APT tog hon silver på SM i F14-klassen.

— Det var mot spelare i min åldersklass och ett år äldre.

Några dagar senare spelade du mot seniorer. Vad är största skillnaden, tycker du?
— Det är snabbare spel och hårdare slag.

Du är historisk som den yngsta på APT Padel Tour. Hur känns det?
— Det känns kul.

Elsa Mehner och Hanna Börjesson som alltså inte tappade game mot Bosson/Korkeakunnas känner att man kanske ska ha en nedre åldersgräns.

— Det man märker är att en 13-åring inte klarar av fysiskt när man spelar lite hårdare. Hon hade jättemånga fina slag, men ibland tappade hon koncentrationen lite och så där, säger Elsa Mehner.

Är det rimligt att en 13-åring deltar, känner ni?
— Det kanske borde finnas någon gräns... eller att man borde veta själv vilka tävlingar man anmäler sig till, säger Hanna Börjesson.

Elsa Mehner berättar att det var uppenbart att 13-åriga Eliza Bosson och 35-åriga Tea Korkeakunnas inte hade träffats innan matchen.

— Sen är det skillnad om man anmäler sig med en kompis i samma ålder och har väldigt kul tillsammans, känner jag. Nu såg det ut som att de inte känner varandra alls, och det såg faktiskt inte ut som att de hade så kul, säger Elsa Mehner.

Johansson: ”Styrkan med APT”

APT Padel Tours General Manager Thomas Johansson tycker inte att det är en svaghet med så pass unga spelare på touren. Snarare tvärtom.

— Jag tror att det här är styrkan med APT, att vi har väldigt många unga spelare. Vi hade även en kille som precis fyllt 15, som spelade mot Julianoti/Flores och fick stryk 4–6, 4–6. De här unga är ju jätteduktiga, de spelar väldigt bra. Det är en styrka och om tre till fem år tror jag att APT Padel Tour kommer att vara den starkaste touren, säger Thomas Johansson, General Manager på APT.

Anledningen till att en 13-åring kvalificerar sig för APT:s svenska deltävlingar från första början är förstås att inte tillräckligt många damspelare anmält sig.

Skulle man kunna sätta en yngre åldersgräns?
— Det är ju så här att vi började med damtouren i år och jag känner att det är otroligt viktigt. I början av året hade vi väldigt svårt att få in tillräckligt många anmälningar, i bland hade vi bara tre, fyra stycken. Nu har intresset börjat växa och både här och i Spanien har vi haft väldigt många anmälningar. Får vi mer bredd i APT kommer åldern att gå upp, kvaliteten blir bättre och konkurrensen blir hårdare.



Den här artikeln handlar om: