Leo Hylander / Smilla Lundgren.
Foto: PadelDirekt / Patric Persson
Krönika
Smilla Lundgren: Johan Håkanssons juniorkritik är bristfällig — det har vi kvitto på
ANNONS

Jag sitter på M3-akademins uteservering efter mitt första dubbelpass för veckan tillsammans med andra svenskar på plats, då ser jag att Padelfeber har publicerat en ny krönika. 

En krönika som handlar om Leo Hylander och Gustav Eriksson men är riktad till många fler än så — vart svensk padel är på väg och om ungdomssatsningen görs på rätt sätt. 

Diskussionen är absolut intressant och viktig för utvecklingen av svensk padel. Jag tycker dock att Johan Håkansson drog alltför stora växlar på en enskild händelse.

Det första jag reagerade på var när Håkansson presenterade Jonas Björkman och Thomas Johansson som “fina spelare”, jag skulle påstå att de är mycket mer än så. De är faktiskt två av de bästa tennisspelarna som vi haft i Sverige, absolut det är i en annan sport men visst kan i vara eniga om att den påminner en hel del? Att så är fallet tycker jag vi tydligt får bevis på när tennisspelaren Linus Frost på den korta tiden som padelspelare ändå kan ta sig till en SPT-final. Ett annat klockrent exempel är Sofia Arvidsson som inte har släppt många bollar i väggen och ändå tagit fem raka SPT-titar detta året! Det går att vinna utan att ha de erkända padelslagen på sin sida, till exempel bandeja eller slag efter glas. 

Om vi backar bandet några månader så vann Björkman över Simon Vazquez och Cayetano Rocafort (på exakt samma bana som Hylander och Eriksson, faktiskt). Det tycker jag säger mer om Björkman som padelspelare än om den generella nivån på svensk juniorpadel. 

Kritiken är bristfällig

Jag är inte säker på om Håkanssons varningsklocka var riktad mot juniorer på killsidan eller om det var generellt mot juniorpadeln i Sverige. Om kritiken inkluderade juniortjejer tycker jag helt uppriktigt sagt att den är bristfällig. Tjej-juniorerna ligger i fas med andra stora padelnationer, vilket vi har kvitto på. Det senaste juniormästerskapet som Sverige deltog i gick vi flickor 18 obesegrade ur lagmatcherna och då hade vi länder som Argentina och Portugal i vår grupp, Argentina benämns i Håkanssons krönika som ett av de länder vi vill positionera oss med. 

Vi har Amanda Girdo som vann den senaste SPT:n och Tea Hylander tillsammans med Maja Eriksson som gick till semifinal i Vilshärad SPT. Så kvitto på att tjejerna hänger med finns både på internationell junior nivå och nationellt på senior nivå. 


Även om det framgick tydligt i artikeln att den inte var direkt riktad mot Leo och Gustav kände jag att jag ville ringa Gustav och Leo för att få höra deras tankar nu i efterhand. 

Vill börja med att gratulera dig till SM-guldet du tog i söndags, Leo. Hur känns det? 
— Det känns såklart jättekul men också en lättnad eftersom vi var favoriterna. 

Direkt efter SM valde du att spela APT, vart kommer den motivationen ifrån? 
— Det är en ära att få spela APT, en proffsig tour och Gustav frågade så det var bara att köra. 

Din uppladdning inför matchen var omnämnd i Padelfebers krönika, kan du berätta mer om den? 
— Ja, vi körde från Örebro vid 19.00 och hade ungefär 6 timmar innan jag kom hem runt klockan 01.00. Nio timmar senare skulle matchen i Göteborg börja och det tar 2,5 timme att köra dit så hann sova fyra timmar innan jag skulle köra. 

Inte den bästa uppladdningen med andra ord? 
— Nej verkligen inte. 

Vad hade ni för förväntningar på matchen?
— Björkman och Brunström har slagit Simon och Caye på samma bana, så om någon hade sagt att vi var underdogs hade jag inte reagerat.

Kan ni berätta om matchen? 
— Det var en svår match att hitta rytmen i eftersom det spelades lite annorlunda padel. Vi gick upp till 4–4 och hade breakboll, men sen drog de ifrån.

Hur snart efter matchen läste ni artikeln?
— Några timmar efter matchen, en kompis frågade om jag hade läst den. Jag och Leo gick in och läste tillsammans, första känslan var att vi blev rejält taggade på att motbevisa i våra kommande matcher men sen blev jag lite ledsen eftersom en match drabbar hela svensk padel och att alla juniorer strök med. Jag tänkte på alla juniorer som hade varit iväg och spelat SM vad dom skulle tänka om sig själva, säger Gustav.

Leo Hylander:

— Jag tänkte mer på om folk trodde att vi skulle vinna mot två som har hållit racket från att de hade blöja, och tyvärr försvann glädjen i SM-guldet helt för mig. Ena dagen var jag en kung, nästa dag var jag ingenting. 

Fick ni pepp av andra spelare? 
— Gud ja! I omklädningsrummet var det många som sa att vi skulle ignorera artikeln och att de hade varit med om liknande och att generellt i media blir det mycket så att man blir hyllad för att sedan sänkas, säger Leo och tillägger:

— En var från Viktor Stjern som sa att ”vi alla har någon gång torskat mot Björkman".

Håller du med Johan Håkansson om att ni tränar fel? 
— Fel tror jag inte att vi tränar men att vi konstant måste träna neråt tror jag absolut bromsar in utvecklingen. Där hade jag velat ha mer hjälp av förbundet, typ som att vi ska möta Holland nu. Tycker inte förbundet ger oss hjälpen vi behöver, inte ens när vi ber om hjälp. 


Leos syster, och även min tidigare partner, Tea Hylander valde att bojkotta junior-SM i år för att hon inte fick delta i klassen över henne. Vad säger det om synen på att vilja bli utmanad och att få tävla på högre nivå? 

Padel handlar om så mycket mer än kraft och snabbhet och med ett lag som är så rutinerade som Björkman och Johansson blir de svårslagna. Det går inte att slå igenom en motståndare. Håller även med Gustav och Leo om att en match inte kan bedöma Sveriges framtid på juniorsidan — oavsett om det är på kill- eller tjejsidan. Juniorer har ett ansvar för deras egen satsning och träning, men har begränsade möjligheter och resurser så de behöver en hjälpande hand, och här håller jag med Håkansson om att förbundet har ett ansvar, inte minst när det kommer till att säkra internationellt kvalificerat motstånd. 

Vill också påminna om att juniortävlingar har varit på paus länge på grund av corona. Men med mer internationell matchning kan vi blåsa bort Håkanssons orosmoln om att juniorer inte förstår vad som krävs för att nå toppen. Vill avsluta med ett pepp till alla juniorer där ute, nu bevisar vi motsatsen! 


Tack för att du tog dig tid att läsa, hälsningar från Smilla 

Den här artikeln handlar om: