Leo Hylander / Smilla Lundgren.
Foto: PadelDirekt / Patric Persson
Krönika
Smilla Lundgren: Johan Håkanssons juniorkritik är bristfällig — det har vi kvitto på

Jag sitter på M3-akademins uteservering efter mitt första dubbelpass för veckan tillsammans med andra svenskar på plats, då ser jag att Padelfeber har publicerat en ny krönika. 

En krönika som handlar om Leo Hylander och Gustav Eriksson men är riktad till många fler än så — vart svensk padel är på väg och om ungdomssatsningen görs på rätt sätt. 

Diskussionen är absolut intressant och viktig för utvecklingen av svensk padel. Jag tycker dock att Johan Håkansson drog alltför stora växlar på en enskild händelse.

Det första jag reagerade på var när Håkansson presenterade Jonas Björkman och Thomas Johansson som “fina spelare”, jag skulle påstå att de är mycket mer än så. De är faktiskt två av de bästa tennisspelarna som vi haft i Sverige, absolut det är i en annan sport men visst kan i vara eniga om att den påminner en hel del? Att så är fallet tycker jag vi tydligt får bevis på när tennisspelaren Linus Frost på den korta tiden som padelspelare ändå kan ta sig till en SPT-final. Ett annat klockrent exempel är Sofia Arvidsson som inte har släppt många bollar i väggen och ändå tagit fem raka SPT-titar detta året! Det går att vinna utan att ha de erkända padelslagen på sin sida, till exempel bandeja eller slag efter glas. 

Om vi backar bandet några månader så vann Björkman över Simon Vazquez och Cayetano Rocafort (på exakt samma bana som Hylander och Eriksson, faktiskt). Det tycker jag säger mer om Björkman som padelspelare än om den generella nivån på svensk juniorpadel. 

Kritiken är bristfällig

Jag är inte säker på om Håkanssons varningsklocka var riktad mot juniorer på killsidan eller om det var generellt mot juniorpadeln i Sverige. Om kritiken inkluderade juniortjejer tycker jag helt uppriktigt sagt att den är bristfällig. Tjej-juniorerna ligger i fas med andra stora padelnationer, vilket vi har kvitto på. Det senaste juniormästerskapet som Sverige deltog i gick vi flickor 18 obesegrade ur lagmatcherna och då hade vi länder som Argentina och Portugal i vår grupp, Argentina benämns i Håkanssons krönika som ett av de länder vi vill positionera oss med. 

Vi har Amanda Girdo som vann den senaste SPT:n och Tea Hylander tillsammans med Maja Eriksson som gick till semifinal i Vilshärad SPT. Så kvitto på att tjejerna hänger med finns både på internationell junior nivå och nationellt på senior nivå. 


Även om det framgick tydligt i artikeln att den inte var direkt riktad mot Leo och Gustav kände jag att jag ville ringa Gustav och Leo för att få höra deras tankar nu i efterhand. 

Vill börja med att gratulera dig till SM-guldet du tog i söndags, Leo. Hur känns det? 
— Det känns såklart jättekul men också en lättnad eftersom vi var favoriterna. 

Direkt efter SM valde du att spela APT, vart kommer den motivationen ifrån? 
— Det är en ära att få spela APT, en proffsig tour och Gustav frågade så det var bara att köra. 

Din uppladdning inför matchen var omnämnd i Padelfebers krönika, kan du berätta mer om den? 
— Ja, vi körde från Örebro vid 19.00 och hade ungefär 6 timmar innan jag kom hem runt klockan 01.00. Nio timmar senare skulle matchen i Göteborg börja och det tar 2,5 timme att köra dit så hann sova fyra timmar innan jag skulle köra. 

Inte den bästa uppladdningen med andra ord? 
— Nej verkligen inte. 

Vad hade ni för förväntningar på matchen?
— Björkman och Brunström har slagit Simon och Caye på samma bana, så om någon hade sagt att vi var underdogs hade jag inte reagerat.

Kan ni berätta om matchen? 
— Det var en svår match att hitta rytmen i eftersom det spelades lite annorlunda padel. Vi gick upp till 4–4 och hade breakboll, men sen drog de ifrån.

Hur snart efter matchen läste ni artikeln?
— Några timmar efter matchen, en kompis frågade om jag hade läst den. Jag och Leo gick in och läste tillsammans, första känslan var att vi blev rejält taggade på att motbevisa i våra kommande matcher men sen blev jag lite ledsen eftersom en match drabbar hela svensk padel och att alla juniorer strök med. Jag tänkte på alla juniorer som hade varit iväg och spelat SM vad dom skulle tänka om sig själva, säger Gustav.

Leo Hylander:

— Jag tänkte mer på om folk trodde att vi skulle vinna mot två som har hållit racket från att de hade blöja, och tyvärr försvann glädjen i SM-guldet helt för mig. Ena dagen var jag en kung, nästa dag var jag ingenting. 

Fick ni pepp av andra spelare? 
— Gud ja! I omklädningsrummet var det många som sa att vi skulle ignorera artikeln och att de hade varit med om liknande och att generellt i media blir det mycket så att man blir hyllad för att sedan sänkas, säger Leo och tillägger:

— En var från Viktor Stjern som sa att ”vi alla har någon gång torskat mot Björkman".

Håller du med Johan Håkansson om att ni tränar fel? 
— Fel tror jag inte att vi tränar men att vi konstant måste träna neråt tror jag absolut bromsar in utvecklingen. Där hade jag velat ha mer hjälp av förbundet, typ som att vi ska möta Holland nu. Tycker inte förbundet ger oss hjälpen vi behöver, inte ens när vi ber om hjälp. 


Leos syster, och även min tidigare partner, Tea Hylander valde att bojkotta junior-SM i år för att hon inte fick delta i klassen över henne. Vad säger det om synen på att vilja bli utmanad och att få tävla på högre nivå? 

Padel handlar om så mycket mer än kraft och snabbhet och med ett lag som är så rutinerade som Björkman och Johansson blir de svårslagna. Det går inte att slå igenom en motståndare. Håller även med Gustav och Leo om att en match inte kan bedöma Sveriges framtid på juniorsidan — oavsett om det är på kill- eller tjejsidan. Juniorer har ett ansvar för deras egen satsning och träning, men har begränsade möjligheter och resurser så de behöver en hjälpande hand, och här håller jag med Håkansson om att förbundet har ett ansvar, inte minst när det kommer till att säkra internationellt kvalificerat motstånd. 

Vill också påminna om att juniortävlingar har varit på paus länge på grund av corona. Men med mer internationell matchning kan vi blåsa bort Håkanssons orosmoln om att juniorer inte förstår vad som krävs för att nå toppen. Vill avsluta med ett pepp till alla juniorer där ute, nu bevisar vi motsatsen! 


Tack för att du tog dig tid att läsa, hälsningar från Smilla 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).