Jose Carlos Gaspar.
Foto: NK Padel / WPT
Internationell padel

Jose Gaspar måste opereras — kommenterar SM-situationen: ”Jag förstår svenskarna”

ANNONS

Jose Gaspar vann SPT 5 i Vilshärad i juli.
Sedan dess har han inte synts till i tävlingssammanhang — för PadelDirekt berättar spanjoren att en knäskada tvingar honom till operationsbordet inom kort.

Den spanska NK Padel-stjärnan är den spelaren som har högst världsranking av alla padelspelare som är bosatta i Sverige. Jose Carlos Gaspar var rankad kring 80-strecket när han flyttade till Stockholm förra året, men efter relativt få framträdanden på World Padel Tour i år har han nu sjunkit till plats 99 i världen.

Inom kort lär han hamna utanför topp 100 då en skada sätter stopp för flera WPT-kval i år.

— Jag skadade knät på FIP:en som var på Ultimate Padel i somras. Jag har kunnat spela några tävlingar med stora smärtor, men det har blivit värre och värre. Jag träffade en läkare i Madrid för några veckor sedan som sa att jag inte borde tävla mer nu, att jag behöver opereras, säger Jose Gaspar till PadelDirekt

Tråkigt att höra. Vad var det som hände vid skadetillfället?
— Det var inget märkvärdigt alls, jag började plötsligt få ont i knät utan att veta varför. Det var ren smärta där på Ultimate, sen när jag åkte på WPT Marbella direkt efteråt så kunde jag knappt röra på knät. Det kändes inte alls bra, och nu konstaterade en läkare att jag skadat ligamentet.

”FIP:en” som Jose Gaspar nämner är alltså Internationella Padelförbundets egen tour, och deltävlingen som arrangerades i Upplands Väsby på Ultimate Padel. Där blev Gaspar, i par med en av Qatars bästa spelare, Khalid Saadon Alkuwari, utslagna tidigt. Några månader senare väntar alltså operation.

— Den 22:a oktober kommer jag att opereras, det blir artroskopi (så kallad titthålsoperation). Alltså, det går att spela men jag kommer ha en massa vätska i knät så jag kan inte gå för fullt.

Så säsongen är över för dig?
— Ja, jag kommer att vara borta i minst två månader efter operationen. Men jag ska faktiskt spela en FIP-turnering närmaste dagarna i Qatar, där känner jag inte att jag måste gå för fullt. Det är så tråkigt att jag inte kan gå på max, jag var tvungen att tacka nej till Studio Padel och fick även frågan om att spela Euro Finans nu i oktober. Men det går inte att spela på så hög nivå för mig som knät är nu.

Hade inte tänkt spela SM

Den 24-årige spanjoren siktar på att vara tillbaka i toppform när tourerna drar i gång igen i mars 2022.

— Ja, inom tre månader ska jag kunna vara tillbaka i hundraprocentig form. Jag kommer att stanna i Spanien för att rehaba i Malaga i höst, men kommer tillbaka nästa år. Jag är verkligen taggad på att spela svenska tävlingar och göra mig ett namn i Sverige.

Jose Gaspar är till vardags NK Padels stora tränarnamn, där han kan bokas in av amatörer för att ge lektioner på taket av Nordiska Kompaniet och han vann deltävling 5 på Swedish Padel Tour i Vilshärad i somras med landsmannen Cayetano Rocafort. Men han säger sig aldrig ha haft tankar på att anmäla sig till SM, vilket ”Caye” gjort.

Hade du tänkt spela SM i december om du varit skadefri?
— Nej, jag vill inte spela någon tävling som svenskarna inte vill att jag ska spela. Jag vill inte vara till problem. Jag kanske spelar SM någon gång i framtiden, men jag förstår verkligen hur många av svenskarna känner. När argentinarna fick chansen att spela Spanska Mästerskapen kändes det inte bra. Det kändes fel. Så jag förstår att det blev en stor grej här i Sverige.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: