Inbrott i en av Padel Uniteds hallar i Göteborg.
Foto: Privat.
Svensk Padel

Padelaktör har haft fem inbrott på tio månader

ANNONS

I tre olika hallar har Padel United haft fem olika inbrott bara det senaste året.
De senaste åren, i takt med att pengarna som flödar inom padeln ökat, har stölderna också ökat markant. 

Det är inte första gången PadelDirekt skriver om att en hall har haft inbrott. Det är något som ökat frekvent det senaste året. Padel Center, som gick ihop med Padel United i juli och nu figurerar under samma flagg, har haft hela fem inbrott i sina hallar i göteborgsområdet det senaste året. 

— Vi har haft fem inbrott i tre olika hallar, och det är ju jättemycket. De första sju åren hade vi inga. Nu har vi haft fem under under senaste tio månaderna, säger Stefan Koch, regionchef väst på Padel United. 

Han fortsätter: 

— Det är alltid samma tillvägagångssätt. Det kommer två killar på moped eller scooter skyddade med huva, bryter sig in snabbt, och sedan sticker dem. Problemet är ju att det numera finns en svart marknad för rackets. Man ser ju varje dag i olika grupper på Facebook att någon lagt upp ett helt nytt oanvänt racket för ett lågt pris. Där borde folk begära kvitto, fortsätter han. 

Oftast är det svårt att identifiera rånarna och sätta dit dem men vid ett tillfälle lyckades de faktiskt. 

— Vi hittade racketen på Facebook och kontaktade polisen som kunde göra ett tillslag hos hälarna och hittade 35 av 60 försvunna rackets. Så i det fallet är vi målsägare i en rättegång som inleds till vintern. 

Stöldgods på över 100 000 kr

Ett litet ljus i mörkret för Padel United är att man för varje inbrott blivit av med allt färre saker. Åtgärder som att ta bort allt fler rackets från shopen under natten har gjort att det blir allt färre saker som försvinner. 

— Senaste gången blev vi bara av med sex rackets, en väska och tre lådor bollar. Det första och största tillslaget var värst. Då stals ju 60 rackets, vilket motsvarar över 100 000 kronor. Sen hade vi ett i Borås till ett värde av runt 50 000 kronor, säger Stefan Koch, regionchef väst på Padel United och fortsätter:

— Ytterligare ett kring 30 000-40 000 kronor, ett till runt 10 000 kronor. Allt som allt över 20 000 kronor. Och det går ju att lägga till skadegörelse till allt detta. Det som förstörts under inbrotten har ett värde på 25 000 kronor-30 000 kronor per gång. 

Har alla rån polisanmälts? 
— Vi har anmält fyra utav fem. En av gångerna hann de bara stjäla ett par skor, plus skadegörelsen då vill säga. Då var det inte värt att anmäla. 

Just värdet på racketarna är inget Padel United måste betala. Det som landar på dem är självrisken från försäkringsbolaget. 

— Kostnaden för oss är fyra självrisker, plus att vi ju inte har grejer att sälja, där försvinner ju också pengar. 

Vad har detta inneburit för er?
— Ja, man funderar ju på om man ens kan ha försäljning? Skulle man inte det är det ju tråkigt för allas skull. Jag vet inte hur många inbrott det varit totalt i hallar runtom Göteborg. Minst 10-15 stycken. Nyss var det samma i Acapulco. 

Varför tror du att detta händer? 
— Sporten har ju spridit sig enormt och numera finns det en stor marknad för sånt här. Internetmarknaden för padel är enorm, det finns hur mycket begagnade rackets som helst. 

Hur känns allt det här? 
— Det känns olustigt. Det är ju inte bara det att det kostar pengar, det blir mycket merjobb. 

”Vi får väl skaffa galler och grejer”

Hans bild efter att ha pratat med polisen är att det är svårt att göra mycket åt de här inbrotten. 

— Brotten kan bara lösas om de tas på bar gärning. Tar man hälarna kommer de aldrig erkänna. Vid tillfället då vi hittade 30 av racketarna sa de bara att de hade hittat påsarna med rackets på sin uppfart. 

Du låter nästan lite uppgiven. 
— Detta kommer fortsätta och till slut kommer man bara kunna ha demos framme och så får man låsa in racketarna i vapenskåp. Det är väl sånt vi får titta på. 

Har ni funderat på andra säkerhetsåtgärder? 
— Ja, vi får väl skaffa galler och grejer. Jag har också funderat på om man kunde ha någon form av gps-sändare i racketen. Det är ju så som samhället är i dag. Inget får vara ifred.  

Efter inbrott i en av Padel Uniteds hallar i Göteborg.

Efter inbrott i en av Padel Uniteds hallar i Göteborg. Foto: Privat.

Den här artikeln handlar om: