Notification
SPL:s medgrundare med herrvinnarna augusti 2021.
Foto: Svenska Padelligan

Snart stänger anmälan för Svenska Padelligan säsong 3 — sätter nytt rekord i antal lag

Svenska Padelligan fortsätter att växa explosionsartat.
Om en vecka stänger anmälan till säsong 3 av SPL — och det kommer att sättas nytt rekord i antal lag igen.

— Intresset är större än tidigare och det känns som att fler har fått upp ögonen för oss. Vi har drivit detta i strax över ett år nu och det känns som vi börjar få mer fäste och faktiskt skapa oss ett namn, säger medgrundaren David Gustafsson.

SPL-gängets dröm är att uppnå 2000 (!) lag denna höstsäsong, men den mer rimliga ambitionen är att landa på cirka 1500 lag, vilket förra veckans prognos pekade mot. Men då ska man ha i åtanke att det är när deadline bara är dagar eller timmar bort som många padelentusiaster hittar fram till anmälningsknappen.

— Det är jättekul att en del välkända namn som varit med tidigare deltar även i säsong 3, både duktiga padelspelare men också några andra profiler. Högst rankade som är anmälda för tillfället är landslagsspelaren Anton Andersson tillsammans med 13-rankade Isak Arvidsson och regerande mästarna Emma Svärd/Olivia Erlandsson, säger David Gustafsson.

Spelarna han nämner är på riktigt hög nivå nationellt — samtliga spelar/har spelat B-klass på Swedish Padel Tour. En som spelat på allra högsta nivå i en annan idrott blir även han SPL-deltagare i höst.

— Vi har även fått med oss fotbollslegendaren Anders Svensson till kommande säsong. Otroligt roligt att Anders vill delta i ligan.

Mindre serier ska ge bättre nivåindelning — och färre walk overs

Säsong 3 av Svenska Padelligan startar 27 september och man har därefter tio veckor på sig att genomföra sina matcher. I snitt kommer lagen spela sju matcher under dessa veckor.

— Vi har dragit ner på antal matcher, men behåller mer eller mindre tiden man har på sig att spela klart. Detta för att inte spelschemat ska vara för stressigt, vi har sett att en del lag haft svårt att hinna boka in och genomföra alla sina matcher. Vi vill att man ska ha gott om tid att få till sina matcher, WO-matcher är inte kul för någon.

Ett ständigt problem i olika padelserier är att få till nivåindelningen — i en så pass ny sport med så många nya utövare som anmäler sig till ligaspel är det en stor utmaning att få till jämna matcher. Det positiva för SPL säsong 3 är att samtidigt som nivåindelningen blir bättre för varje säsong som går så gör det minskade antalet lag i varje serie att chansen till jämna drabbningar ökar.

Redan förra säsongen var prispengarna stora i Svenska Padelligan: det vinnande herrlaget kammade till exempel hem hela 70 000 kronor. I den totala prispotten till säsong 3 har SPL satt ett maxtak på 300 000 kronor, men för att nå den summan prispotten krävs 2000 anmälda lag.

— Det känns jättekul att kunna erbjuda lagen som tar sig hela vägen genom ligaspelet och slutspelet rejäla prissummor. Och visst är det så att det fungerar som en morot som lockar många att anmäla sig, avslutar medgrundaren och verksamhetsansvarige David Gustafsson.

Anmälan till Svenska Padelligan stänger 20 september — anmäl ditt lag här.