Genrebild.
Foto: Bildbyrån
Nya padelbanor

Rasar mot sommaridyllens nya padelbanor: ”Tortyrliknande”

ANNONS

Det senaste året har inte bara antalet inomhusbanor som byggs i Sverige växt lavinartat — det har även blivit trendigt att bygga utomhusbanor i bostadsområden.
Det ställer tråkigt nog till problem: i Gotlands sommaridyll beskrivs ljuden från padelspel som tortyrliknande.

Ett par mil norr om Visby ligger lilla orten Gnisvärd, bara ett stenkast från berömda Tofta strand. Ett typiskt sommarstugeområde som invaderas av sol- och badtörstande besökare under Sveriges varmaste månader, finns två nybyggda padelbanor. Under juli har banorna varit i princip fullbokade från morgon till kväll, vilket skapat rabalder bland grannarna.

Lena Lundell bor intill banorna och har ledsnat. Minst sagt. Så här skriver hon på P4 Gotlands facebooksida:

”Vi bor 40 meter från Gnisvärd Padel. Vi har inte kunnat använda vår trädgård på hela sommaren och måste ha våra fönster stängda. Efter denna sommar under tortyrliknande förhållanden är vi helt sönderstressade.”

Hon har intervjuats av både P4 Gotland och Aftonbladet, där hon utvecklat sin kritik och vad som behöver göras.

— Det är ett ständigt bombardemang, jag är helt slut. Vi har båtbiljett hem nästa vecka och jag ser verkligen fram emot det, säger Lena Lundell till Aftonbladet.

”Bombardemanget” handlar förstås om padelbollarna som studsar mot glasväggarna. Men det handlar lika mycket om frustrerade skrik från spelare på Gnisvärds padelbanor.

— När vi kom hit var det ett riktigt ”brölgäng” av manliga spelare på banan med ordval som inte var av denna världen, säger Lena Lundell.

”Gör en mängd åtgärder”

En av Gnisvärd Padels ägare berättar för P4 Gotland att han lyssnat på de närboende som framfört kritik mot ljudnivån.

— Vi gör en mängd åtgärder – vi uppmanar spelare att ta det lite lugnare, tänka på de boende och inte ljuda, säger Staffan Calais till P4 Gotland.

Jonatan Levin är miljöskyddsinspektör på Region Gotland och i en intervju med Aftonbladet beklagar han att eventuella störande ljud inte utretts tillräckligt innan anläggningen i Gnisvärd byggdes.

– Miljöbalken ska följas, så då ska de som ansvarar för padelbanan göra en egen kontroll att ljudet inte innebär en olägenhet för hälsan för de som bor runtomkring.

Den här artikeln handlar om: