Krönika
Foto: World Padel Tour & Ellinor Skeppström.
Krönika
”Blir mållös — Girdos prestation är så respektingivande”
ANNONS

Tia Norton, 17, och Amanda Girdo, 18, tog sig hela vägen till Previa i sin allra första World Padel Tour-start. 
Det är så respektlöst, respektingivande och häftigt att jag nästan blir mållös.
 

Det är så mycket som är så imponerande med denna unga duos framfart i sin WPT-debut i Malaga. Som helt nya kliver de in i det som ofta beskrivs som en djungel där det allra mesta är tillåtet och där du helt enkelt gör vad som krävs för att vinna. Girdo själv vittnade om det efter deras andra seger över Carlotta Casali Vinnicelli, rankad 81 och Raquel Segura Aguilar, rankad 83.

Mot slutet blev jag bara irriterad när de började mygla och tog pauser men det gav mig bara mer tändvätska”, sa hon efter matchen. 

Hon berättade också att den ena av spelarna snabbt försvann från banan och den andra satt kvar och tvingades bli tröstad. Det är så mycket det betyder för varje spelare i Pre Previa och Previa — där man bara vill vara den som lyckas trä igenom nålsögat och nå en huvudturnering. 

Det är något med hela den där bilden som Girdo målar upp som jag ryser lite av. Att det kommer två unga spelare, en från Sverige och en från England, in i det som är det spanska boet och går in och vinner inte bara en, utan två matcher. I sin allra första turnering. Motspelarnas besvikelse tycker jag säger en hel del — de trodde de skulle städa av detta unga paret — de förväntade sig definitivt inte att förlora mot ett wild card-par de aldrig hört talas om. Det ska också nämnas att paret som de åkte ut mot, Nuria Rodriguez/Marina Guinart Espana, sedan lyckades ta sig hela vägen till huvudturneringen. 

En juvel vi alla hoppats på

Amandas enorma utveckling har jag haft nöjet att få följa sedan jag började att jobba med padel för nästan ett år sedan och redan från start stod det klart att detta är den juvel vi alla hoppas på. Hon har generna (hennes pappa var proffs i golf och hennes mamma mycket duktig i badminton), hon har tävlingsmentaliteten, hon är smart (nästa år planerar hon att börja studera på universitet, till exempel) och hon har den där ungdomliga entusiasmen och är totalt orädd. Det ihop med att hon faktiskt bara spelat padel i några år gör att förutsättningarna finns för något stort. 

Jag har inte träffat eller sett hennes partner Tia Norton lika mycket. Men hela hennes aura skriker av lugn och coolhet och precis som Girdo har hon planer på att plugga vidare. Att hon som 17-åring först spenderar en hel del tid i Sverige och sedan i Spanien — långt från tryggheten i England – säger också en hel del. 

Insatsen i Malaga kommer att ge eko — tro mig. Redan nu viskas det bland träden i den där djungeln alla pratar om. Och förutom att Girdo har både utvecklingspotential och precis de spetsegenskaper man söker hos en backhandspelare finns det nog också, cyniskt nog, ett rent kommersiellt intresse. Vi vet att den svenska padeln nu sprutar ut pengar, långt mycket mer än den spanska, och vill du som spansk spelare ta del av de pengarna — ja, då finns det just nu knappt något bättre alternativ än att para ihop ihop dig med en ung,  talangfull svensk.

I går kom också nyheten att Girdo redan nästa vecka ställer upp i en ny WPT, en Challenger i La Nucia. Denna gång med en riktigt rutinerad partner. Det kommer vi följa med spänning. 

Den här artikeln handlar om: