Sök
Per Boström, ägare av Vilshärad Padel.
Foto: Martin Nilsson
Svensk Padel

”Sveriges läckraste banor” kan tvingas stänga — menhoppet lever

Vilshärads Padel har sedan öppningen 2016 blivit känt som en av världens finaste utomhusanläggningar för padel.
2019 bestämde sig Halmstads kommun för att padelbanor behöver bygglov och efter ett klagomål från en ”granne” har kommunen gjort allt de kan för att få bort padelbanorna i Vilshärad. 
— Det är rent jävla trams, säger ägaren Per Boström om ärendet som nu ligger på Länsstyrelsens bord.

Halmstadsbon tillika SPT-drottningen Sofia Arvidsson är en av många som är frustrerade över rivningsbeslutet som länsstyrelsen i Halmstads kommun tagit för Vilshärad Padel. När SPT 5 avgjordes på den vackra anläggningen ett stenkast från havet  — utsedd till ”Sveriges läckraste” i en omröstning av Padelfeber — förra veckan konstaterade hon krasst med en tydlig ton av hopplöshet:

— Nu är det bara att hoppas att de får vara kvar här, sa den tidigare tennisstjärnan och suckade.

Det hela ska ha börjat med att en ”granne” ska ha skickat in klagomål till Halmstad Kommun. Men när PadelDirekt står vid banorna i Vilshärad och spanar efter vilka grannar som rimligen skulle kunna störas bildas bara ett stort frågetecken; det finns ju inte ett hus i närheten.

— Det är drygt 300 meter till närmaste granne härifrån… så det är unikt, säger Vilshärad Padels ägare Per Boström till PadelDirekt,

I dagsläget finns fem stycken padelbanor och en restaurang-byggnad på anläggningen. Tidigare hade två av banorna tak, men när ägaren Per Boström — som själv bor med sin familj precis intill padelanläggningen och äger ett stort område mark omkring bostaden — fick höra om klagomålen från Halmstad Kommun revs taken och nu är det fem vanliga utebanor på området. 

Men hela rasket ska rivas, hela rasket ska bort.

— Nu finns det ett rivningsbeslut. Men det är inte fastställt när det ska rivas eftersom vi har gjort en överklagan av beslutet och då ska det göras ytterligare någon form av prövning om exakt vad som ska rivas utöver padelbanorna, och när. Men det finns ett rivningsbeslut som inte går att överklaga, säger Per Boström.

Vad är motiveringen till att ni måste riva?
— Jag förstår inte det, och vår advokat förstår inte heller. Padelbanor utomhus kräver inte bygglov, men Halmstads kommun anser att det krävs trots att både rättsfall och Boverkets riktlinjer sedan sju, åtta år tillbaka säger att det inte behövs bygglov. Dessutom anser Länsstyrelsen i Halmstad att det behövs strandskyddsdispens, trots att hela området där padelbanorna är byggda ligger på mark som sedan mer än 30 år har använts som golfbana och driving range.

Långt bortom banorna skymtar närmaste bostäderna.

Långt bortom banorna skymtar närmaste bostäderna.

”De menar att det är ett jävla liv här”

Bygglov för golfverksamheten beviljades av länsstyrelsen redan 1990. Länsstyrelsen anser att padelbanorna hindrar rörligt friluftsliv.

— Det vi gjort är att bygga utomhusbanor där det redan finns ett beviljat bygglov av Länsstyrelsen sedan 1990 för en driving range och även Sveriges första Pay and Play golfbana. Väldigt många Halmstadsbor har börjat med sin golf här. 

Så golfbana var inga problem, men fem padelbanor är ett problem?
— Ja, bygglov för golfbana och idrottsverksamhet fanns ju, så det vi har gjort är att byta från en idrottsverksamhet till en annan. Nu använder vi dessutom bara en halv promille av marken för padel, och när det var en golfbana gällde ju inte allemansrätten på själva banan. Det hindrar ju det rörliga friluftslivet. 

Som jag förstått började allt med att grannar klagade?
— Ja det är en granne som vi vet har klagat. Och det är som sagt 300 meter till närmaste granne härifrån… så det är unikt. De menar att det är ett jävla liv hela nätterna, och att belysningen stör. Men vi stänger här halv tio på kvällen, som allra längst har vi haft 22.00 på sommaren. Det är rent jävla trams.

Det finns alltså ett rivningsbeslut, som enligt ägaren Per Boström inte kan överklagas. Men loppet är inte helt kört för att Vilshärad Padel ska leva vidare.

— När rivningsbeslutet ska verkställas vet vi inte ännu. Men det har gått så långt att det inte ligger i kommunens händer längre, utan det som kan hända är om någon med sunt förnuft på Länsstyrelsen inser att ‘oj, det här blev konstigt’.

Han förklarar varför kommunens beslut är ett typexempel på att skjuta sig själva i foten: både vad gäller Halmstads turistnäring — och folkhälsan.

— Vi har haft en restaurang här, livemusik, 25 ungdomar som jobbar här varje sommar, vi har väl 40 000 besökare varje sommar… det är ju en katastrof att behöva stänga ner det.

Vilshärad Padels ägare Per Boström, som bor några meter från anläggningen.

Vilshärad Padels ägare Per Boström, som bor några meter från anläggningen.


Varit värd för WPT- och SPT-tävlingar

Vilshärads Padel slog upp portarna 2016 och har sedan starten haft ett stort fokus på olika evenemang som ofta lockat stora skaror åskådare.

— Vi började 2016 med Vilshärad Padel Masters och det är fortfarande den tävling som haft mest prispengar hittills. Marta Ortega vann 2017, Lucia Sainz vann här 2018 och då hade vi även kval till herrarnas WPT i Båstad. 2019 hade vi damernas World Padel Tour, som sedan avslutades i Båstad. Förra året hade vi SPT och nu har vi SPT igen.

Ja, och min känsla är att spelarna älskar att spela turnering här.
— Ja ni märker själva, alla trivs bra här. Vi försöker ha en väldigt avslappnad stämning, men ändå ordning och reda. Vi har bl.a. haft after beach med bra liveband varje sommar sedan 2007. Alla trivs ju här.

Per Boström tycker även att padelns utveckling mot att bli en större, mer seriös tävlingsidrott kombinerat med tillväxten på amatörsidan talar för att ett rivningsbeslut för en av landets mest populära sommaranläggningar är… upprörande. Märkligt. En rejäl tankevurpa.

— Padeln har ju passerat alla idrotter förutom fotboll i antalet utövare, nu är padeln med i RF. Det är verkligen en sport att räkna med, och grejen är att det är jättebra för folkhälsan. Soffpotatisar har börjat spela padel. Men effekten av det kommer först om några år när vi ser att folk mår bättre!

— Och man älskar ju den här sporten för att det är så socialt. Det är nästan viktigare än det fysiska, det är en perfekt mötesplats.📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).