”Sveriges läckraste banor” Vilshärads Padel kan tvingas stänga — men hoppet lever
Vilshärads Padel har sedan öppningen 2016 blivit känt som en av världens finaste utomhusanläggningar för padel.
2019 bestämde sig Halmstads kommun för att padelbanor behöver bygglov och efter ett klagomål från en ”granne” har kommunen gjort allt de kan för att få bort padelbanorna i Vilshärad.
— Det är rent jävla trams, säger ägaren Per Boström om ärendet som nu ligger på Länsstyrelsens bord.
Halmstadsbon tillika SPT-drottningen Sofia Arvidsson är en av många som är frustrerade över rivningsbeslutet som länsstyrelsen i Halmstads kommun tagit för Vilshärad Padel. När SPT 5 avgjordes på den vackra anläggningen ett stenkast från havet — utsedd till ”Sveriges läckraste” i en omröstning av Padelfeber — förra veckan konstaterade hon krasst med en tydlig ton av hopplöshet:
— Nu är det bara att hoppas att de får vara kvar här, sa den tidigare tennisstjärnan och suckade.
Det hela ska ha börjat med att en ”granne” ska ha skickat in klagomål till Halmstad Kommun. Men när PadelDirekt står vid banorna i Vilshärad och spanar efter vilka grannar som rimligen skulle kunna störas bildas bara ett stort frågetecken; det finns ju inte ett hus i närheten.
— Det är drygt 300 meter till närmaste granne härifrån… så det är unikt, säger Vilshärad Padels ägare Per Boström till PadelDirekt,
I dagsläget finns fem stycken padelbanor och en restaurang-byggnad på anläggningen. Tidigare hade två av banorna tak, men när ägaren Per Boström — som själv bor med sin familj precis intill padelanläggningen och äger ett stort område mark omkring bostaden — fick höra om klagomålen från Halmstad Kommun revs taken och nu är det fem vanliga utebanor på området.
Men hela rasket ska rivas, hela rasket ska bort.
— Nu finns det ett rivningsbeslut. Men det är inte fastställt när det ska rivas eftersom vi har gjort en överklagan av beslutet och då ska det göras ytterligare någon form av prövning om exakt vad som ska rivas utöver padelbanorna, och när. Men det finns ett rivningsbeslut som inte går att överklaga, säger Per Boström.
Vad är motiveringen till att ni måste riva?
— Jag förstår inte det, och vår advokat förstår inte heller. Padelbanor utomhus kräver inte bygglov, men Halmstads kommun anser att det krävs trots att både rättsfall och Boverkets riktlinjer sedan sju, åtta år tillbaka säger att det inte behövs bygglov. Dessutom anser Länsstyrelsen i Halmstad att det behövs strandskyddsdispens, trots att hela området där padelbanorna är byggda ligger på mark som sedan mer än 30 år har använts som golfbana och driving range.
Långt bortom banorna skymtar närmaste bostäderna.
”De menar att det är ett jävla liv här”
Bygglov för golfverksamheten beviljades av länsstyrelsen redan 1990. Länsstyrelsen anser att padelbanorna hindrar rörligt friluftsliv.
— Det vi gjort är att bygga utomhusbanor där det redan finns ett beviljat bygglov av Länsstyrelsen sedan 1990 för en driving range och även Sveriges första Pay and Play golfbana. Väldigt många Halmstadsbor har börjat med sin golf här.
Så golfbana var inga problem, men fem padelbanor är ett problem?
— Ja, bygglov för golfbana och idrottsverksamhet fanns ju, så det vi har gjort är att byta från en idrottsverksamhet till en annan. Nu använder vi dessutom bara en halv promille av marken för padel, och när det var en golfbana gällde ju inte allemansrätten på själva banan. Det hindrar ju det rörliga friluftslivet.
Som jag förstått började allt med att grannar klagade?
— Ja det är en granne som vi vet har klagat. Och det är som sagt 300 meter till närmaste granne härifrån… så det är unikt. De menar att det är ett jävla liv hela nätterna, och att belysningen stör. Men vi stänger här halv tio på kvällen, som allra längst har vi haft 22.00 på sommaren. Det är rent jävla trams.
Det finns alltså ett rivningsbeslut, som enligt ägaren Per Boström inte kan överklagas. Men loppet är inte helt kört för att Vilshärad Padel ska leva vidare.
— När rivningsbeslutet ska verkställas vet vi inte ännu. Men det har gått så långt att det inte ligger i kommunens händer längre, utan det som kan hända är om någon med sunt förnuft på Länsstyrelsen inser att ‘oj, det här blev konstigt’.
Han förklarar varför kommunens beslut är ett typexempel på att skjuta sig själva i foten: både vad gäller Halmstads turistnäring — och folkhälsan.
— Vi har haft en restaurang här, livemusik, 25 ungdomar som jobbar här varje sommar, vi har väl 40 000 besökare varje sommar… det är ju en katastrof att behöva stänga ner det.
Vilshärad Padels ägare Per Boström, som bor några meter från anläggningen.
Varit värd för WPT- och SPT-tävlingar
Vilshärads Padel slog upp portarna 2016 och har sedan starten haft ett stort fokus på olika evenemang som ofta lockat stora skaror åskådare.
— Vi började 2016 med Vilshärad Padel Masters och det är fortfarande den tävling som haft mest prispengar hittills. Marta Ortega vann 2017, Lucia Sainz vann här 2018 och då hade vi även kval till herrarnas WPT i Båstad. 2019 hade vi damernas World Padel Tour, som sedan avslutades i Båstad. Förra året hade vi SPT och nu har vi SPT igen.
Ja, och min känsla är att spelarna älskar att spela turnering här.
— Ja ni märker själva, alla trivs bra här. Vi försöker ha en väldigt avslappnad stämning, men ändå ordning och reda. Vi har bl.a. haft after beach med bra liveband varje sommar sedan 2007. Alla trivs ju här.
Per Boström tycker även att padelns utveckling mot att bli en större, mer seriös tävlingsidrott kombinerat med tillväxten på amatörsidan talar för att ett rivningsbeslut för en av landets mest populära sommaranläggningar är… upprörande. Märkligt. En rejäl tankevurpa.
— Padeln har ju passerat alla idrotter förutom fotboll i antalet utövare, nu är padeln med i RF. Det är verkligen en sport att räkna med, och grejen är att det är jättebra för folkhälsan. Soffpotatisar har börjat spela padel. Men effekten av det kommer först om några år när vi ser att folk mår bättre!
— Och man älskar ju den här sporten för att det är så socialt. Det är nästan viktigare än det fysiska, det är en perfekt mötesplats.