Pär Arlbrandt och Martin Axén.
Foto: Martin Nilsson
Swedish Padel Tour

Ex-hockeystjärnan in i svenska padeleliten: ”Reserv till veteran-VM”

ANNONS

Han avslutade sin långa hockeykarriär med att vinna SM-guld med HV71 2017.
Sedan dess har Pär Arlbrandt gått all in på padeln: numera är han padeltränare — och i veckans SPT slog han sig in bland de 20 bästa spelarna i Sverige.
— Jag hoppade på padeln så fort vi firat färdigt SM-guldet, berättar han för PadelDirekt.

VILSHÄRAD

Rankningen från 2020 menar att Pär Arlbrandt är 62:a i Sverige. Men på tisdagen kvalade han tillsammans med Martin Axén in till svensk padels finrum: A-klassen på Swedish Padel Tours femte deltävling i år.

Det innebär att 38-åringen fick spela åttondelsfinal i den första SPT-deltävlingen sedan klasserna öppnades upp efter corona-restriktionerna. En målsättning för säsongen 2021 har han ännu inte spikat upp.

— Nja, mål... man vill vara med i såna här tävlingar och gå långt. Jag anmälde mig faktiskt till veteran-VM men blev första reserv. Det hade varit kul att få åka med till Las Vegas och testa det, men chansen finns ju fortfarande, säger Pär Arlbrandt.

Han har spelat 409 SHL-matcher i fyra olika klubbar och vann poängligan 2013-2014. Den stora lille liraren, känd för sina känsliga handleder och läckra assists — avslutade karriären med ett SM-guld 2017.

Sedan dess är det padel för hela slanten som gäller för Pär Arlbrandt.

— Jag skulle inte säga att jag spelat extremt mycket, men mycket absolut, konstaterar han.

Ja, du är ju inte bara spelare utan även padeltränare?
—Ja, jag startade bolag i november så det är roligt. Det har gjort mycket för ens egen stabilitet också känner jag. Man får en säkerhet som gör att man höjer nivån.

Hur trivs du i rollen som tränare?
— Det är jättekul. Jag älskar att se folks glädje, och att man bidra genom att säga något som gör folk bättre. Det är härligt.

Kan du sakna hockeyn i bland?
— Naej... men det här blir som ett substitut för hockeyn, när man levt som elitidrottare i 20 år så saknar man den nerven. När det står 4–4 och det är golden point vid 40–40 så får man tillbaka den där härliga känslan.

När vi ser den 170 cm långe vänsterhänte Linköpings-bon spela i vackra Vilshärad utanför Halmstad tar det inte många minuter att se att han lever mycket på smartness — Arlbrandt är en utmärkt försvarsspelare på padelbanan.

På rinken var du en riktig lirare med otroliga händer — hur skulle du beskriva din spelstil i padelburen?
— Där är jag snarare tvärtom... nej men jag försöker vara bollsäker och lurig. Det var min styrka i hockeyn också. Jag har mycket att i lära volleys och overhead, man ser de här tennisspelarna som kommer in i padeln som är grymma där. Men det är en bra sporre för mig, att veta att jag har så mycket kvar att utveckla.

Att han fortfarande brinner för att tävla blir tydligt efter några minuters samtal med den tidigare hockeystjärnan som nu tar sig brant uppåt på den svenska padelrankningen.

— Det jag saknar är att ha en riktigt bra tränare som kan hjälpa en framåt, vi har inte det i närområdet i Linköping. 

Återstår att se om det blir en flytt för att få ytterligare ett lyft på padelkarriären.


TIPS: På PadelDirekts Instagram kan du se ett klipp där en hund springer in på planen i matchen när Arlbrandt/Axén blev utslagna i Vilshärad.


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: