Herrlandslaget och Jonas Björkman.
Foto: PadelDirekt
Padel-EM

Sverige vill till Qatar-VM — men kritiska till EM: ”Mycket behöver bli bättre”

ANNONS

Europamästerskapet i Marbella är avslutat — men mästerskapsåret för padeln är långt i från i mål.
I en intervju med PadelDirekt berättar två av Svenska Padelförbundets frontfigurer att man vill åka på Qatar-VM i november — men inte FEPA:s EM.

PadelDirekts EM-bevakning presenteras av RS

MARBELLA

Ja, det ska ju faktiskt arrangeras ytterligare ett EM i år eftersom Internationella Padelförbundet (FIP) och det Europeiska Padelförbundet (FEPA) inte kommer överens om vilket förbund som faktiskt bör arrangera Europamästerskap.

FEPA:s EM spelas 4–9 oktober i spanska Bilbao. Bara fem veckor senare inleds VM i Qatar, som arrangeras av FIP. När PadelDirekt träffar Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson i Marbella kommer det för första gången ett svar angående Sveriges deltagande.

Åker Sverige till VM?
— Vår ambition är att göra det. Det är ju ett uppskjutet VM och en av sakerna som vi diskuterat här under veckan. FIP:s sportchef Queco Catalan vill ju att vi kommer dit men det finns ett antal saker vi behöver se över innan vi kan meddela hur vi kommer att göra, säger Calle Åkesson

När tar ni ett beslut?
— Så fort som möjligt efter EM. Det ska vi diskutera direkt.

Och FEPA-EM i höst, åker svenska landslaget dit?
— Det är också något vi ska diskutera, men det blir fyra mästerskap på ett år. Två EM, VM och juniorerna ska till Mexiko på VM. Det är olyckligt att det är så här och jag hade önskat en dialog från FIP och FEPA med medlemsländerna, det är inte alla förbund som klarar fyra mästerskap. Vi har inte budgeterat för det.

När är FEPA:s deadline för anmälan?
— Det vet jag faktiskt inte, jag har inte det i huvudet nu.

Björkman: vill absolut åka

Svenska herrlandslagets förbundskapten Jonas Björkman tvekar inte när han får frågan om han vill åka till Qatar-VM i november.

— Absolut. Det är ett mästerskap som blir väldigt intressant när alla de sydamerikanska lagen kommer. Vi har redan satt oss i stor respekt i Europa, nu utmanar vi de bästa förutom Spanien så klart, säger Jonas Björkman.

Hur ser du på arbetsförhållandena i Qatar, och det politiska i det?
— Det är inget vi står bakom men vi håller oss till sporten. Vi måste sköta sporten och sen har vi folk som förhoppningsvis kan trycka på gällande det politiska. Handbolls-VM, simnings-VM och snart fotbolls-VM har spelats där och jag tror alla försöker göra det bästa sportsligt sett.

Och FEPA:s EM i oktober, vill du dit?
— Nej. Det blir i så fall tre mästerskap på ett år, så nej jag tror vi alla känner att EM räcker. Nu var alla nationer förutom Portugal här så jag tror alla är nöjda med det.

Europamästerskapet som avslutades i Marbella i lördags, där Sverige nådde två fjärdeplatser, var en åtta dagar lång parodi till mästerskap. Både Jonas Björkman och Calle Åkesson är försiktiga i sin kritik mot Internationella Padelförbundet.

— Det klart att de inte hade den bästa starten. Men de har tagit till sig feedback och vi ser att det blivit lite bättre tre, fyra senaste dagarna. Nu börjar det finnas lite grejer runtomkring. FIP har berättat att de inte har någon riktig organisation och det är väl det som behöver sätta, säger Jonas Björkman.

Har ni deltagare agerat för att saker skulle fungera bättre?
— Vi är sju, åtta lag som pratat mycket om detta och haft möte med FIP. Jag tror att de har lärt sig mycket och att vi (medlemsförbund) kan bidra med mycket, med erfarenhet från evenemang i vår länder.

Kan man känna en besvikelse över att den potentiella publikfesten uteblev?
— Jo men det klart. Jag vet inte om de tagit för givet att det ska komma folk... padeln har växt så snabbt, och lite för fort för FIP, att man nog inte sett att det finns intresse från andra länder att komma hit. Det kanske blev tagna lite på sängen. Man märker att det finns några från FIP som ändå försökt så jag tror att det blir bättre framåt, samtidigt ska man komma ihåg att vi fortfarande inte tagit oss ur pandemin än helt och hållet. 

”Mycket som behöver bli bättre”

Att förklara hur och varför mästerskapet blev en enda stor röra är komplext. Vi på PadelDirekt har nåtts av en del olika uppgifter och konstaterar detta: FIP har lagt hela ansvaret i händerna på tv-produktionsbolaget — som i sin tur lagt ansvaret på det spanska padelförbundet.

— Man gör ju så när man själv inte har organisationen som krävs, vi gör så med SPT:erna också till exempel. Då blir det arrangörsklubben som får ta stort ansvar. Jag kan inte FIP:s organisation utan och innan men det är inte lätt för dem att arrangera ett EM själva, säger Calle Åkesson.

Hur ser du på EM-arrangemanget?
— Det är mycket som behöver bli bättre innan vi är nöjda med hur ett EM arrangeras, självklart. Men kommer man ner hit och förutsättningarna är så här så måste man hantera det och det tycker jag att vi har gjort. Rent organisatoriskt säger FIP själva att de kommer utveckla arrangemanget rejält till VM, att man kommer snäppa upp det.

Kunde Svenska Padelförbundet ha ställt högre krav?
— Nja, det vet jag inte. Vi vet inte exakt vad som väntar när vi kommer hit. Jag har haft en dialog dagligen med FIP, och jag vet att flera länder lämnat in listor nu under EM på saker som måste förbättras omgående. Vi hade till exempel bara ackreditering för fyra ledare här i Marbella, men när vi önskade att få vara sex i stället fick vi igenom det. Däremot kommer vi att ha dialog med FIP om ett antal saker inför kommande mästerskap.

Hur tycker spelarna att det fungerat?
— Många som varit med innan har haft bilden att det kommer vara så här, sen är det några som blivit lite förvånande. I den bästa av världar har man samma förutsättningar i alla matcher, att alla matcher spelas ute till exempel. 

Som vi på PadelDirekt beskrivit både i vårt EM-svep och i krönika har det enbart serverats pizza, hamburgare och mackor på EM-området. Spelarna har inte haft tillgång till någon form av närliggande restaurang på hela veckan.

— Vi har haft matkuponger för lunch och middag på tre olika restauranger inne i Marbella. Det har ingått.

Men det finns ingen mat för spelarna på flera hundra meter.
— Nej, det är klart att man ska ha materbjudanden på arenan. Det var ett av förbättringsförslagen som kom under veckan.

Har ni fått respons från FIP?
— De gjorde ett antal förbättringar under veckan, inga jättestora, men ett antal saker som gjorde upplevelsen bättre. Det är positivt.

PadelDirekt har även intervjuat FIP:s tävlingsledare José ”Queco” Catalan. En intervju som publiceras inom kort.


RS Sports lanserar egen klädlinje i sommar. Få förtur till lanseringen av RS Sportswear Collection här.

Den här artikeln handlar om: