PadelDirekt på EM i Marbella
Italien firar och Mari Andersson deppar.
Foto: Martin Nilsson
Padel-EM

Sverige överkört igen — stjärnduon ”bänkad” igen: ”Som lotto”

ANNONS

Inte heller Sveriges damer lyckades bärga bronspengen på EM. Italien blev för tuffa och vann i två raka matcher. 
Sverige blev utskåpade över två matcher, 2-6, 1-6 för Matilda Hamlin/ Antonette Andersson och 2-6, 0-6 för Soleymani/Behram. 

PadelDirekts EM-bevakning presenteras av RS

Det blev Baharak Soleymani och Ajla Behram som fick spela den sista matchen för Sverige i EM och det gick tungt. Sverige hängde inte med på den otroligt varma banan och såg ut att ha slut på krafter. 

Emily Stellato/Valentina Tommasi blev paret som slog ut Soleymani/Behram och därmed bärgade ett brons till Italien. 

— Det är tungt, det går inte att komma i från. Nu är det två minuter efter matchen så man får försöka se objektivt på matchen om några dagar, säger förbundskapten Mari Andersson till PadelDirekt. 

Veteranen Antonette Andersson, som hunnit bli 48 år, är nedslagen några minuter efter att matchbollen slagits in. Hon och Emmie Ekdahl föll stort i match 1.

— Det känns tungt... men de är ett bra lag. De ser inte mycket ut för världen, men de spelar bra padel och vi behöver det här. Vi hade behövt några matcher utomhus mot sånt här motstånd innan EM, för man känner att man blir bättre för varje dag, säger Antonette Andersson.

Bronsmatch-förlusten innebär att svenska damlandslaget faktiskt förlorar fler matcher än de vinner i Marbella. Seger över Finland i gruppspelet och sedan Nederländerna i kvartsfinal — och totalt tre förluster mot stora padelnationerna Frankrike och Italien.

— Det har varit väldigt många positiva grejer för laget. Vi har hela tiden blivit bättre. Men en generell grej är att vi måste tuffa till oss. Vi får ganska mycket stryk av Frankrike i gruppspelet, sen två dagar senare har vi tuffat till oss lite och plötsligt spelar vi så mycket bättre i alla matcher.

”Vi hade som mål att bli topp fem”

0-2-förlusten innebär att det inte blev någon match för Amanda Girdo/Anna Åkerberg. Det svenska lag som gick längst i den individuella turneringen och det enda lag som vann sin match mot Frankrike i går. 

— Vi har ju inte sånt här motstånd hemma och vi spelar inga matcher utomhus. Det är en stor nackdel. Tjejerna har tränat mycket ute, men att träna och spela match är två olika grejer.

Trots att Anna Åkerberg och Amanda Girdo är paret som varit Sveriges klart bästa duo under hela EM-veckan så sattes de upp som sista par, precis som i semifinalen. Så när det var deras tur var matchen redan avgjord (i dag slapp de spela den betydelselösa matchen).

Förbundskapten Mari Andersson om sin laguttagning:

— Det är jättesvårt, vi resonerar mycket kring det innan matcherna. Det känns som lotto hur motståndarna ställer upp. Möter man ett lag som på förhand är lite starkare så kommer de mest troligt att spela sitt starkaste lag i första eller andra matchen. Det är lite av ett lotto.

Kan man känna med facit i hand att uppställningen blev fel?
— Ja det klart man tänker så i bland. Men man får inte tänka så, det går inte att tänka för mycket på det som är gjort. Vi tänker väldigt mycket innan vi sätter laguppställningarna och scoutar dem mycket, och Italien är ett lag som bytt spelare väldigt mycket.

Antonette Andersson summerar damlandslagets EM så här — och avslöjar för första gången målsättningen.

— Vi hade som mål att bli topp fem, så fyra är bra. Insatsen har varit bra. Frankrike och Italien är lagen vi jagar.


Match 1
Hamlin/Andersson —
Pappacena/Sussarello 
Resultat: 2-6, 1-6

Match 2
Baharak Soleymani/Ajla Behram —
Valentina Tommasi/Emily Stellato
Resultat: 2-6, 0-6

Match 3
Resultat: Amanda Girdo/Anna Åkerbergs match spelades inte eftersom det var avgjort.


RS Sports lanserar egen klädlinje i sommar. Få förtur till lanseringen av RS Sportswear Collection här.

Den här artikeln handlar om: