PadelDirekt på EM i Marbella
EM-området i Marbella.
Foto: PadelDirekt
Padel-EM
”EM i Marbella är en skam för Internationella Padelförbundet”
ANNONS

Det har gått sju hela dagar sedan EM-kvalet drog i gång i lördags, och fem dagar sedan EM startade ”på riktigt”.
Nu får vi i alla fall arbeta på EM-området La Canada, men det är det enda positiva som dyker upp i huvudet. 

PadelDirekts EM-bevakning presenteras av RS

Fundera för ett ögonblick på hur du tänker dig ett väl fungerade mästerskap. Får du upp någon trevlig bild i huvudet?

Och tänk sedan på motsatsen. Visst, det hade kunnat vara så att det inte ens fanns banor att spela på. Det hade kunnat vara värre.

Men faktum är att det inte finns så mycket mer. Jo, det har faktiskt byggts en centercourt som inte är oduglig. Men den är inte så mycket att hurra över när det inte finns någon publik som fyller den.

Och varför finns det ingen publik? Kan vara för att typ ingen vet att det pågår ett EM i Marbellas utkanter denna vecka.

Internationella Padelförbundet (FIP) har i stället med alla medel stoppat den eventuella publikfesten. För vilken padelentusiast skulle inte lockas av annonser om ett sommar-EM på den spanska solkusten efter ett år och ett halvt år av pandemi?

Nu ska jag bli konkret och försöka göra en ganska lång lista av haverier kort. Först och främst vill jag påpeka att vi ansökte om media-ackreditering för över en månad sedan. Men inget svar från FIP på flera veckor — och när vi väl fått fatt på tävlingsledaren så blir svaret "vi ska försöka lösa det till er". 

Manana manana, och så vidare.

Vi tjatar vidare på Internationella Padelförbundet men det slutar med att vi åker till EM utan ackreditering. I hopp om att det ska ordna upp sig när man väl är i Marbella.

Ett axplock av mästerskapets alla brister

  • Det började med att varken media eller publik släpptes in. Till och med spelarna hade svårt att komma in på EM-området under EM-kvalet.
  • Under kvalet (lördag och söndag) och första EM-dagen (måndags) jagades vi journalister av vakter. Vi fick inte ens använda datorn, menade arrangören.
  • Det finns drygt 50 stolar ämnade för publiken. Som vi journalister även använder då det inte finns några andra stolar. Går man till ”restaurangområdet” (som inte serverar mat) och tar en stol blir man jagad av personal. Och av med stolen som tydligen är till för VIP-gäster.
  • Foton sades vara strikt förbjudna fram till i tisdags, och därför smög vi fram systemkameran vid några få tillfällen samtidigt som vi höll utkik efter vakter.
  • Fram till tisdag fanns ingen mat att köpa på hela EM-området. Två dagar tidigare hade baren med öl, vatten och cola byggts upp.
  • Det finns ingen el förutom i baren, i ett sponsortält och inne i hallen där alla uttag förstås hela tiden är upptagna.
  • TV-produktionen valde att inte dyka förrän på tisdagen. Svenska Padel-Television som köpt rättigheterna till alla Sveriges matcher tvingades sända kvalet med mobiltelefoner, för att inte svenska tittare inte skulle missa kvalet helt. Padel View hade lovat att sända från alla tio EM-banor — det slutade med att de enbart sände från centercourten.

Med det sagt: vi på PadelDirekt har ändå haft kul på parkeringsplatsen vid shoppingcentret La Canada i utkanten av Marbella. Men det är enbart på grund av de svenska landslagen: främst på grund av padeln de bjudit på, men även för att spelarna hela tiden varit trevliga och tillgängliga att prata med.

På fredagen försvann vår energi helt när båda landslagen slogs ut i semifinal. Det har av ovan nämnda anledningar varit ett extremt påfrestande mästerskap: stress över att inte ens få utföra ens arbete, stress över när matcherna ska spelas, stress över att datorer och mobiler laddar ur. Och så värmen på det: i dag och i morgon är det 34 grader i skuggan — utan parasoll blir det rätt tufft. 

Europamästerskapet i Marbella verkar faktiskt vara det sämst arrangerade på minst tio år. Det är vår bild efter att vi pratat med bland annat franska Padel Magazine och Padelfebers Johan Håkansson. Det gick så långt att Håkansson och vi tre reportrar i måndags hotade med att åka hem om vi inte fick våra ackrediteringar omedelbart. Då gick det plötsligt att skaka fram och det kom fram att FIP lagt hela arrangemanget i händerna på det spanska padelförbundet, som uppenbarligen inte ville att människor skulle besöka mästerskapet.

Jag kan bara konstatera att EM i Marbella 2021 är en skam för Internationella Padelförbundet, och i förlängningen alla dess medlemsnationer. 


RS Sports lanserar egen klädlinje i sommar. Få förtur till lanseringen av RS Sportswear Collection här.

Den här artikeln handlar om: