Foto: PadelDirekt
Padel-EM
Andersson om Knutsson/Windahls jättematch: ”En dröm som aldrig tog slut”
ANNONS
I dag fick vi uppleva något alldeles exceptionellt på en parkeringsplats, eller om vi vill kalla det EM-området, i Marbella. 
Calle Knutsson och Daniel Windahl höll jämna steg med — eller ja till och med pressade — två WPT-stjärnor med enormt rykte. 

PadelDirekts EM-bevakning presenteras av RS

Det var som att man inte riktigt förstod vad det var som hände. Vi på PadelDirekt fick ganska sent reda på att Daniel Windahl/Calle Knutsson tätt efter sin seger i sextondelen på onsdagsmorgonen skulle spela snart igen — mot världsspelarna Javi Ruiz och Uri Botello. 

Vi stack direkt och möttes av 3–3 på resultattavlan. Visst, tänkte man, de hänger med en bit men snart trampar de spanska stjärnorna igång. Framförallt med tanke på omständigheterna: sol, vind och spel motståndarnas hemmaplan.

Och sen var det som att denna dröm, denna hägring, aldrig tog slut. Svenskarna bara fortsatte att pressa, utmana och hålla jämna steg med världens 14:e bästa spelare. Ett par som så sent som på Marbella WPT för tre veckor sedan var i semifinal. 

Och kom inte och sig att spanjorerna inte brydde sig. Visst, de underskattade absolut den svenska duon, men frustrationen när Javi Ruiz slog racket allt vad han kunde i marken visade att de brydde sig — de lyckades helt enkelt inte skaka av sig detta svenska par. 

Windahl: ”Detta är fan bra gjort”

Detta trots att Calle fick ta ett längre uppehåll på grund av en fotskada. Sedan jag började skriva om padel för åtta månader sedan har jag aldrig sett ett svenskt par prestera bättre mot ett så pass bra lag, något som Daniel Windahl själv var inne på:

Man vet att man kan spela väldigt bra mot världsspelare inomhus men jag har aldrig varit med om att någon på det här sättet, utomhus med blåst, pressat så pass bra spelare. Nu i efterhand börjar det ändå sjunka in att detta är fan bra gjort, sa ”Danne” efteråt. 

Dagens match är ett hum om och ett steg mot en potentiellt ny verklighet för svensk padel — ingen tvekan om saken. Detta inger respekt i padelvärlden. Jag menar, utländsk publik kom och frågade både Daniel Windahl och Calle Knutsson om en autograf efteråt — en ny verklighet. 

Daniel Windahl/Calle Knutsson har ju den här säsongen levererat i princip genomgående bra resultat. De har vunnit två SPT:s, de har tagit sig rekordlångt på WPT-kvalet, men den senaste tiden har spelet inte riktigt klickat för dem och inför turneringen annonserade Windahl att paret tar en paus i jakten på framgång på World Padel Tour. Windahl ska spela med Mat Marina och Calle Knutsson letar partner. När man upplevde denna matchen från sidan var det lätt att tänka: `men grabbar, ska ni inte köra på ett tag till då?´. 

Jag frågade Windahl efteråt om han inte ångrat sig lite och hans svar var välformulerat. 

— Oavsett vilka vi spelar med så är vi beroende av varandra. Just nu kom vi överens om att det är ett bra läge för ett break och eventuellt komma tillbaka om två-tre turneringar, sa Windahl. 

Andersson: Det vi fick se av Knutsson var ofantligt bra

Och jag har svårt att säga emot honom. De vet var de har varandra, kommunicerar med varandra och trivs ihop. Det är av allt att döma ingen schism som gjort att de tar ett break utan bara en iver efter att utvecklas ännu mer och man ska komma ihåg att de har tävlat intensivt med varandra i över att halvår tillsammans. De har pendlat fram och tillbaka mellan Sverige och Spanien med varandra och spelat mängder med tävlingar — det är klart man kan behöva ett uppehåll. 

Ta er tid, utvecklas på olika håll hos spelare som kan mycket padel. Kom tillbaka hungriga och visa att denna dag, denna match, inte var någon engångsföreteelse. Det är trots allt, som Danne sa efter matchen apropå att de två inte lyckades vinna de allra viktigaste bollarna, ett stort steg kvar att ta. 

Det är ett väldigt stort steg att ta dem. Det är ett stort steg att ta sig dit, ett ännu större att vinna över dem. 

Till sist: Det är ofta Daniel Windahl som lovordas som den svensk som har störst potential internationellt. Som den som ska göra det och visa vägen för svenskarna. Helt klart har han visat störst jämnhet hittills — även störst höjd som på Euro Finans Invitiational i Helsingborg. Men det vi fick se av Calle Knutsson i dag var ofantligt bra. 

Calle försvarade sig bra, smashade bra, han lyckades lobba ut bollen (med viss hjälp av vinden) mot självaste Uri Botello och det allra mest imponerande: Hans två makalösa stoppbollar i ett 40–15-läge i andra set var bland det mest iskalla jag sett. I två raka bollar levererade Knutsson två raka stoppbollar, ingen av gångerna lyckades Botello lösa det. 

Har man sån kyla, sån precision i ett så pressat läge, ja, då är man bra, riktigt jäkla bra. 


RS Sports lanserar egen klädlinje i sommar. Få förtur till lanseringen av RS Sportswear Collection här.


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: