Notification
Robert Dahlén, Martin Stenström och Fredrik Hörnell.
Foto: PadelDirekt

Padel, relax och frisör — här är ”nästa generations padelanläggning”

Relax-avdelning, restaurang, naprapat, gym, frisör.
Stiga Sports Padel Center i Eskilstuna erbjuder så mycket mer än sina tio banor med tolv meter i fri takhöjd.
— Tanken är att det ska vara nästa generations padelanläggning, säger medgundaren Robert Dahlén.

Det här kommer att låta säljigt, men det är svårt att önska sig mer av ett padelcenter. Den där känslan du fått av att kliva in i en premium-anläggning kommer du definitivt att få när du kliver in i den lyxiga loungen i Eskilstunas nybyggda padel-komplex.

— Vi ska vara en komplett evenemangs-anläggning, med allt från tävlingar till företagsevent. Det är nästa variant av padelhall efter alla industrihallar som byggts i senaste åren, säger Robert Dahlén, delägare och medgrundare.

Det finns en rad verksamheter och ytor i Stiga Sports Padel Center som är svåra att hitta i padel-Sverige. Anledningen? Robert Dahlén nämner ambitionen om ”en komplett, levande sportanläggning”.

  • Åtta dubbelbanor, två singelbanor. Plus en utomhusbana.
  • Restaurang
  • Gym med PT
  • Relax-avdelning
  • Konferensrum
  • Två naprapater
  • Stor lounge med kafeteria
  • Padelshop
  • Minitennis och bordtennis
  • Frisör
  • Försäkringsbolag
  • Ett stort övre plan med utsikt över banorna

Anläggningen öppnade i mars, men med tanke på pandemin har inte evenemangsverksamheten kommit i gång än. Och alla utrymmen är inte riktigt färdigställda.

— Det som ännu inte är klart, men byggs just nu, är restaurangen, som kommer att ha servering inne och även en uteservering mot utebanan, berättar Dahlén.

Vad är fördelen med alla dessa hyresgäster och dess verksamhet?
— Det är mycket för att få liv i hallen, målet är att folk efter pandemin ska vilja hänga här, att det blir ständig rörelse. Det ska vara kul att komma hit. Spela, äta, abonnera relaxen. Se padel från andra våningen, eller gå till gymmet.

Stiga Sports Padel Center.

Stiga Sports Padel Center. 

Vill kunna bygga upp läktare vid behov

Vid sidan av det som kan beskrivas som dubbla centercourts med utspring finns en väl tilltagen yta där det står pingisbord och minitennis-plan.

— Det är en yta som vi även kommer att ha stor nytta av vid event och tävlingar. Vi bestämde oss för att ha en flexibilitet vad gäller läktare, så när vi har turneringar som drar mycket publik så monterar vi läktare på den ytan, förklarar Dahlén.

Förhoppningen är att, så fort coronapandemin är över, få Svenska Padelförbundets förtroende att arrangera en Swedish Padel Tour-tävling.

— En SPT vore kul att ha hit. Sen får vi om det blir nåt ännu större, det är klart att vi kommer försöka få hit bra spelare och bra tävlingar, säger  Stiga Sports Padel Centers medgrundare Fredrik Hörnell.

Ovan nämnda Robert Dahlén och Fredrik Hörnell är tillsammans Martin Stenström trion som ligger bakom hallen, och de är knappast nya i branschen. År 2017 öppnade de Södermanlands första padelhall i en annan lokal i Eskilstuna, en hall som tidigare i år togs över av PDL. Och fram tills dess hade trion varit involverad i tennisklubben i Strängnäs i över tio år.

 — Vi stötte på padeln nere i Spanien när vi var på träningsläger 2014/2015 och kände att det skulle vara kul att jobba vidare med något nytt, berättar Martin Stenström.

Hur skulle ni beskriva padelintresset i Eskilstuna?
— Det har tagits emot över förväntan här i stan. Även om padel var lite okänt i början, folk kom in i hallen och vill köpa flytvästar till paddelturen. Inte så många som visste vad padel var. Men det har gått stadigt uppåt med intresset sedan 2017, säger Stenström. Idag är det mycket etablerat och många som tränar och vill tävla regelbundet.

Relaxavdelningen.

Relaxavdelningen. 

Fullskalig ungdomsverksamhet

En lyxig detalj som inte nämns i facilitets-listan ovan är att det finns bastu i de väl tilltagna omklädningsrummen. Men det är i den bokningsbara relaxavdelningen på våning två man helst bastar — där finns några platser med utsikt över banorna. I relaxavdelningen finns även ett tilltaget bubbelbad med fönster mot banorna.

— Vi tror även att konferensrummet, som är tillgängligt för alla som vill boka in event här, kommer uppskattas. Även vid större tävlingar, för olika genomgångar. Man kan kombinera sitt upplägg på många olika sätt, säger Fredrik Hörnell.

Anläggningen är genomtänkt överlag: ljudnivån dämpas av perforerad plåt i taket och sen att det är olika takhöjd: 12 meter fritt över banorna, och drygt åtta meter för övriga kvadratmeter. Mattorna liknar Mondo-mattorna som används på World Padel Tour.

— Det är Padel Totals mattor, de liknar Mondo. I det här krullgräset märker man inte av sanden som man gör med monogräset, som har raka strån. Det är då sanden far runt. Det ligger lika mycket sand här, tre ton, men det märks inte på samma sätt. Och det är lättare att underhålla, förklarar Martin Stenström.

Hur har ni tänkt kring ljuset? Det känns inte som att det bländar alls.
—Vi såg att hallar började använda takhängd belysning och kontaktade några olika leverantörer. Så vi gjorde ljusberäkningar ur bländningssynpunkt med en aktör som heter Mammut. De rekommenderar att man ska ha åtta 200 lux-armaturer ovanför varje bana, men vi kom fram till att ha tolv för att kunna hissa upp dem ännu högre. Vi har ju 12 meter i takhöjd, och då får vi bort bländningsrisken ännu mer.

Konkurrens finns dock i Eskilstuna: Senaste halvåret har tre nya hallar öppnat, vilket innebär att det är totalt fem hallar i staden nu.

— Vi är den största, och vi är anläggningen som har ambitionen att vara ett sportcenter. Sedan ligger ju Eskilstuna bra till även för alla stockholmare, vi har haft gäng som kommit hit och kört några timmar med tränare till exempel. Såna paketeringar med en weekend i Eskilstuna innehållande padelträning, relax och boende kommer vi erbjuda mer av.

Gänget på Stiga Sports Padel Center är även stolta över att snabbt ha kommit i gång med föreningsverksamhet.

— Vi har fullskalig ungdomsverksamhet i gång, genom föreningen Eskilstuna Padel Club, med drygt 100 juniorer som tränar regelbundet här. Det är kul med ungdomarnas intresse. Jättepositivt med RF-beskedet som kom nu också, det bådar gott för framtiden, säger Fredrik Hörnell.

Loungen med reception och shop i bakgrunden.

Loungen med reception och shop i bakgrunden.


Delar av gymmet.

Delar av gymmet. 


Konferensrummet.

Konferensrummet.