Svensk Padel

Se när Zelmerlöw och Björkman testar rullstolspadel: ”Oerhört trött”

ANNONS

Ett par klipp med rullstolstennis har du säkert fastnat vid och imponerats av.
Men rullstolspadel är det inte många som hört talas om.
— Alla som gillar racketsport skulle nog säga att det här är det ultimata, säger 
Paralymics-guldmedaljören Stefan Olsson till PadelDirekt.

Se hans och Christian Hedbergs möte med Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman spelaren ovan.

När PadelDirekt kliver in PDL Frihamnens stora hall i Stockholm är matchen mellan ovan nämnda i full gång och svetten rinner nedför Måns Zelmerlöws panna. Den enda regelskillnaden mot vanlig padel är att bollen får studsa två gånger på mattan.

— Det är fantastiskt kul men jag är oerhört trött. Jag kommer ha träningsvärk i delar av kroppen jag inte trodde fanns i morgon. Men väldigt, väldigt roligt, säger Zelmerlöw till PadelDirekt (se mer i klippet nedan).

Vid sidan av tennislegendaren och nyblivna förbundskaptenen i padel, Jonas Björkman, testade artisten rullstolspadel för första gången. Det var tydligt för alla som slängde en blick mot banan att kändisduon hade kul, kanske framför allt åt sina misslyckanden.

— Jag är positivt överraskad, säger Björkman.

Stefan Olsson, som vunnit både Wimblebon och Paralympics i rullstolstennis, föddes med muskelsjukdomen AMC (Artrogrypos Muliplex Congenita). Han fick höra av läkare att han aldrig skulle kunna sitta upp — men nu vid 30 års ålder är han bättre än någonsin både på tennisbanan och padelbanan. 

— Just nu spelar jag inte alls mycket padel för nu är min satsning mot OS i tennis i Tokyo i full gång. I år har jag bara spelat ett par gånger, men förra året spelade jag över 20 gånger i alla fall, säger Olsson.

Det ser riktigt svårt när jag står här utanför glaset och tittar, vad är det svåraste med rullstolspadel?
— Utmaningen är väl att jag som tennisspelare vill ta den direkt, att jag inte släpper bollen i glaset. Det gäller att försöka lugna ner sig.

Vem var egentligen bäst av Zelmerlöw och Björkman?
— Eeeh... Björkman får jag säga. Det vore en dröm att spela dubbel med honom när rullstolspadel fått växa till sig.

Hur är detta fysiskt, jämfört med rullstolstennis?
— Det är inte riktigt som tennis men inte långt ifrån. Det är en jäkligt krävande sport. När du börjar få träff och det blir långa bollarna blir det väldigt jobbigt. Nu spelar ju jag nästan alltid med stående så det är inte konstigt att det blir jobbigt då.

Foto: Martin Nilsson


”Jag har ingen chans när han drar på”

Stefan Olssons partner för dagen, Christian Hedberg, blev som 24-åring förlamad efter ett fall på 10 meter när han klättrade. Sedan dess har han två Paralympics i paraishockey (kälkhockey) och tre år i svenska rullstolsinnebandy-landslaget.

— Jag har inte spelat jättemycket padel än. När jag försökte med tennis förut så sköt jag direkt bollen på en städare uppe på läktaren så tenniskarriären lade jag ner... Men med padel, när allting är inrutat, blir det lättare för mig. Så jag har hållit på nu i några månader, berättar Christian Hedberg.

Hur får ni ihop träningar? Det finns väldigt få spelare i dagsläget.
— Jag och Stefan teamar upp i Hedemora där jag bor och spelar mot varandra, men jag har ingen chans när han drar på. Jag är den där musen som katten leker med. Så är det när han spelar padel mot mig.

Även Christian tror att enkelheten är rullstolspadeln styrka.

— Det är ännu inte jättemånga som testat spela padel i rullstol, men det är lättare än att spela tennis och många andra idrotter. 

Anledningen till att PDL-delägare Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman bjöd in till match på torsdagen är att ett nytt samarbete mellan PDL och appen Faster Forward inletts.

—  Vi har en app för personer med funktionsnedsättningar med syftet att bidra till ett aktivt liv. En app som fylls med upplevelser och aktiviteter. Vi inledde en dialog med PDL eftersom de har handikappanpassade anläggningar i hela landet, en perfekt möjlighet. Vi är jätteglada att samarbeta med PDL och att vår ambassadör Stefan Olsson hjälper oss att visa upp padel, säger Manju Perera, medgrundare av Faster Forward.

Än så länge finns ingen tour för rullstolspadel, åtminstone inte vad Stefan Olsson hört och läst.

— Det finns ingen tour alls vad jag vet, men det hade varit kul att starta upp. Det är en perfekt sport, alla som gillar racketsport skulle nog säga att det här är det ulitmata eftersom det är så pass enkelt. 

TV: Zelmerlöw och Björkman om rullstolspadel

Den här artikeln handlar om: