Jakob Johansson, padelpionjär i Indonesien.
Foto: Tampah Hills
Nya padelbanor

Svensk lät bygga Indonesiens första padelbanor: ”Miljön här är helt kopiös”

ANNONS

På ön Lombok — grann-ö till Bali — har en svensk entreprenör öppnat Indonesiens första padelbanor.
Nu vill Jakob Johansson ta World Padel Tour till den indonesiska paradisön.

— Jag skulle säga att Tampah Hills det är den perfekta platsen för padelsugna som vill leva i fantastisk miljö med världsklass-surf runt knuten. Det var surfen som drog mig hit från början, säger Jakob Johansson till PadelDirekt över telefon från Lombok, Indonesien.

Bilderna och videomaterialet från Tampah Hills på Lombok är förmodligen det mest exotiska du sett i padelvärlden hittills. De två padelbanorna stod faktiskt klara redan sommaren 2019, men det är antagligen få som känner till att man kan spela padel i princip mitt i djungeln i Sydostiasien.

— Miljön här är helt kopiös här. Visionen var att bygga ett sportområde i ett kokosplantage och det är vad vi lyckats göra. Vi dricker faktiskt kokosnötter i pauserna, som man klättrar upp och hämtar i våra egna palmer här, berättar Jakob Johansson.

Entrepenören har precis klivit av planen efter en lokal fotbollsmatch när vi inleder intervjun. Jakob berättar att han är bandyspelare och fotbollsspelare i grunden, men det var i beachvolley han blev som bäst. På meritlistan finns ett SM-brons (tre år sedan) — och han tävlar fortfarande vid sidan av byggprojekten i Indonesien.

— Jag älskar idrott över det mesta, konstaterar han.

Semestrade på Lombok — och sade upp sig

Det var elva år sedan hans resa till att anlägga Indonesiens första padelbanor inleddes. Då tog han tjänstledigt för att resa runt i världen, och föll pladask när han semestrade på Lombok. Jakob Johansson tog relativt snabbt ett stort beslut från paradisön: han sade upp sig, och startade eget. Han inledde sin entrepenörs-karriär med att utveckla, tillverka och sälja flip-flop-tofflor med akupressur (tänk spikmatta) — vilket blev starten på entreprenörsresan.

Sedan dess har han sålt flip-flop-företaget, låtit bygga sin egen villa på Lombok och startat upp en verksamhet som lett fram till ett nytt villaområde i den indonesiska djungeln: Tampah Hills.

— Det såddes ett frö av att kunna erbjuda folk möjlighet att bygga sitt eget drömhus här nere. Min partner har varit i byggbranchen i 25 år och det ledde fram till att vi ville starta upp ett community här, berättar Johansson.

Communityt döptes till Tampah Hills och blir större för varje månad som går. Planen är att det ska landa på totalt 150 villor. Kunderna skräddarsyr sina villor med hjälp av arkitekter och designers och allt projektleds av Jakob Johansson och hans kolleger på Tampah Hills. 

Jakob Johansson, medgrundare av Tampah Hills.

Jakob Johansson, medgrundare av Tampah Hills. 


 

Fastnade direkt — men kunde inte spela

Det var en kortfattad bakgrund till det som reportaget ska handla om: Indonesiens första padelbanor och en svensk padelentusiast som vill arrangera en World Padel Tour-tävling under 2023.

— Jag började själv spela när jag var på besök i Sverige 2018. Jag fastnade direkt, men här nere kunde jag ju inte spela. Så jag började kolla direkt på att bygga banor på vårt sportområde i Tampah Hills.

Drygt ett år senare (sommaren 2019) stod de två banorna, som beställts från Spanien, på plats på Lombok.

 

— Under covid har det ju tyvärr varit inte så mycket folk här nere, men vi är ett gäng om 6-8 stycken som spelar tre gånger i veckan. Framförallt är det jag och min flickvän, som är beachvolley och badmintonspelare, som möter en holländare och en norrman. Och vi är fortfarande obesegrade här på Lombok, säger Jakob Johansson och skrattar.

Indonesiska mästare skulle man kunna säga. Hur bra är du, över medel++?
— Haha, det får nån annan bedöma... men jag har ganska lätt för bollsport och älskar att vinna.

Att boka banorna kostar 250 kronor i timmen och då ingår hyra av racket och bollar. Även några lokala förmågor börjar så smått att lära sig att spela.

— Vår personal spelar en del, de tycker att padel är intressant. Det är stor badminton-nation så det finns en racketkultur här. Men padel är det ju ingen som hört talas om, det har inte blossat upp än.

Jakob Johansson tror och hoppas att padelbanorna kommer vara fullbokade många dagar när pandemin väl är över och villorna i Tampah Hills är fyllda av både turister och långtidsboende.

— Jag tror absolut det finns en marknad i Indonesien, det är nog bara en tidsfråga innan det smäller till här nere.

Vad har du för vision och framtidsplaner för padeln på Lombok?
— Min plan är att vi har fyra till sex banor till inom ett par år, beroende hur intresset utvecklas. Och är någon därute sugen på att utveckla padeln på andra platser i Indonesien så är jag på, säger entreprenören och fortsätter:

Och en dröm jag har är att kunna ha en WPT här. Jag älskar att kolla på WPT, jag har kollat igenom alla gamla matcher som finns på Youtube.

Inte illa! Vilka är dina favoriter?
— Bela och Sanyo. Vilka legender!

TV: Tampah Hills by night


 


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: