Foto: Svenska Padelligan.
Svensk Padel

Svenska Padelligan — amatörtävlingen med 300 000 kronor i potten

ANNONS

Årets säsong av Sveriges största amatörserie Svenska Padelligan är precis runt hörnet. 
PadelDirekt ställde några frågor till verksamhetsansvarig David Gustafsson för att förstå upplägget. 

För den som inte hört om Svenska Padelligan tidigare, berätta vad det är?
— Svenska Padelligan startades hösten 2020 och vi har spelat säsong 1, tyvärr fick vi skjuta upp finalen eftersom corona satte stopp från att samla folk från hela landet. Under säsong 1 hade vi över 1000 spelare som deltog. Med det är vi Sveriges största padelserie både sett till antalet spelare och sett till prispengar.

Varför ska man välja er liga och inte i serierna som hallarna har?
— Vi ser oss inte som en konkurrent till hallarnas egna serier utan som ett komplement. Vår serie ger mycket frihet till spelarna. Till exempel har vi inga fasta speldagar, detta för att underlätta deltagande. Det kan vara svårt för folk som jobbar skift eller har barn att delta om det vore samma tid varje vecka. Den friheten är det inte många serier som har. Vi vill utveckla padeln i Sverige och satsar på en final som överträffar alla de padelevent som tidigare ägt rum. 

Förbundet uppmanade förra veckan att ställa in allt seriespel, som inte är elitpadel. Hur ser ni på den uppmaningen?
— 
Svenska Padelligan är en helt fristående tävling, vi är inte anslutna till något förbund. Vi förhåller oss till regler och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vad det gäller covid-19. Utifrån det är våra förhoppningar att från och med den 3:e maj ska det vara möjligt att bedriva tävlingsverksamhet igen. Skulle det inte bli så får vi ta ställning till det. Vi kommer aldrig tvinga någon att tävla om det inte tillåts. 

Hur blir finalspelet?
— Vi vill vara med och utveckla padeln och ta sporten till nästa steg. En sak som vi tycker andra aktörer gör fel är att man måste betala för att se bra matcher. Vårt finalspel kommer att sändas via gratiskanaler med hög kvalité för att alla ska kunna se eventet. Vi har fyra olika finaler som kommer spelas, herr, dam, mixed och best of the rest. 

Prispengarna är stora nämner du, hur mycket pengar pratar vi om?
— I finalerna har vi 250 000 kronor som kommer att delas ut. Utöver dessa summor har vi priser i alla serier med ett värde av cirka 50 000 kronor, vilket gör att totalsumman blir 300 000 kronor. 

Vad har ni för mål med Svenska Padelligan?
— Vi har en vision om att Svenska Padelligan ska bli Nordiska Padelligan. Vi vill ha en högstaserie där samtliga lag är betalda genom sponsorer och tv-avtal. På så sätt höjer vi nivån på spelet och breddar sporten i sin helhet. 

Hur väger ni in detta gentemot corona. Hur kommer ni att jobba för att på bästa sätt få spelarna att undvika kontakt?
— Vi ser stora fördelar med att bedriva ett lokalt seriespel i stället för att söka med- och motspelare genom Facebookgrupper och appar. Fördelen med ett lokalt seriespel är att man alltid spelar med samma partner i stället för med nya spelare. Andra stora aktörer som exempelvis Padelförbundet anordnar amatörturneringar där spelare som inte yrkesmässigt spelar padel deltar och då ser vi inga konstigheter med att anordna lokala spel. Vid finalen som sänds sista helgen i augusti räknar vi med att alla är vaccinerade i Sverige. 

Utöver att tävlingarna spelas lokalt. Kommer ni att ha några andra uppmaningar till spelarna i er serie, just med tanke på corona? 
— Vi har en rad olika riktlinjer för hur deltagarna ska hantera situationen.

Svenska Padelligans riktlinjer: 
• Om du är sjuk, även vid milt symptom, DELTA EJ, kontakta tävlingsledningen.
• Spela gärna ute. Serien är placerad årstidsmässigt så att det ska vara möjligt.
• Se till att ha god handhygien, samt att använda handdesinfektion.
• Gå in i buren separat ett lag i taget. Håll avstånd vid vattenpaus, byt ej sida under matchen.
• Håll behörigt avstånd till varandra i padelhallen.
• Undvik dusch och ombyte på anläggningen
• Använd bara din egen handduk och vattenflaska.
• Följ hallarnas råd och restriktioner.


Säsong 2 av den Svenska Padelligan startar 3:e maj. Anmälning sker via SvenskaPadelligan.se. 



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: