Sök
Padel House i Esbo / Max Sjövall.
Foto: Privat
Internationell padel

Möt finska pionjären: driver världens största padelhall

Max Sjövall är inte bara Finlands bästa padelspelare.
Han är även delägare i Padel House som om några dagar tar över titeln Världens största padelcenter med sina 27 banor.
— Helt ärligt så råkade det bara bli så att vi blev störst, säger Sjövall i en stor intervju med PadelDirekt.

Padeln har som i så många andra europeiska länder exploderat i Finland under pandemin. Max Sjövall, 34, har till skillnad från alla finska nybörjare stor erfarenhet från sporten. Åtta gånger i rad har han blivit finsk mästare och i flera år har han korsat Östersjön för att utmana Sverigeeliten på Swedish Padel Tour.

Så fort covid-19-situationen förbättras och restriktionerna lättar är han redo för att försöka bli topp 100 på världsrankningen.

— Tanken var att spela WPT-kvalen förra året men corona förstörde de planerna. Så jag hade hoppats på att kunna åka till Spanien och kvala nu i vår i stället, men med tanke på restriktionerna kan jag ju inte ens åka till Sverige för att spela SPT om jag vill slippa sitta i karantän i flera veckor, säger Max Sjövall till PadelDirekt över telefon.

Om han är en aning bitter över käpparna som satts i hjulet för den egna padelsatsningen är han mycket tacksam över att Finland inte stängt ner all idrottsverksamhet under coronapandemin. Precis som i Sverige flyter det på oerhört bra för anläggningarna i Finland. Kanske i synnerhet för Max Sjövall och övriga delägare på Padel House i Esbo utanför Helsingfors.

— Vi börjar närma oss bokningsstrycket som är i Stockholm skulle jag tro. Här i huvudstadsregionen är trycket så stort att man måste boka bana veckor i förväg. Det dyker upp så otroligt många nya spelare hela tiden. Det är över 500 personer här dagligen.

”Vi är nog nöjda med 27”

Han berättar att det enligt finska padelförbundet fanns lite mer än 200 banor i Finland i januari 2021. På hans Padel House står i början av april totalt 27 banor på plats, något Padelfeber var först att berätta. En sanslös siffra med tanke på hur ny padeln fortfarande är i landet. Det har krävts ett antal byggetapper för att nå dit.

— Vi hade nio banor när vi öppnade i november 2019. Sedan byggde vi ut till 18 i höstas, och nu i början av april blir det nio till, förklarar Sjövall.

Åbymässan i Mölndal skulle bli världens största center med 26 banor i april. Var det därför ni slog till med just 27?
— Nej absolut inte, helt ärligt så råkade det bara bli så att vi blev störst. Vår första plan var att stanna vid 18 banor, men sen öppnade fastighetsägaren upp möjligheten för ett större utrymme till oss.

Det måste vara en enorm lokal, eller är det uppdelat i två?
— Nja, det är i princip två lokaler kan man säga, med bara en vägg mellan. 

Finns det en chans att det blir ännu fler?
— Nej, vi är nog nöjda med 27. Nu när vi har 18 är trycket så stort att fler behövdes, så vi får se sen när vi har 27 stycken om trycket minskar.

Så lyder historien om Padel House i Esbo. 

Tillbaka till Max Sjövalls tävlingskarriär som ser ut få vänta ytterligare någon månad innan ett nytt kapitel kan adderas. Sjövall är en ex-tennistalang som slutade med tennis när han var 20 år.

— Då hade jag hunnit ta brons på senior-FM (finska mästerskapen, reds. anm),  men jag drogs med skadeproblem och efter en höftoperation slutade jag helt. Som tur är så är padel mycket vänligare mot kroppen. På padelbanan har jag inga problem med smärtor, samtidigt som jag fortfarande inte kan spela tennis ordentligt.

Svårt för finska juniorer att utvecklas

Medan den svensktalande 34-åringen väntar på att få åka på turneringar agerar han chefstränare och verksamhetsledare för Padel House föreningsverksamhet — en förening som nått över 1000 medlemmar. Han jobbar hårt på att få in unga förmågor som vill satsa på padeln och i dagsläget tränar cirka 50 juniorspelare regelbundet. 

— Det är inte så lätt för juniorerna att utvecklas nu när de knappt kunnat tävla på ett. Det har faktiskt inte anordnats en enda juniortävling i Finland än, så där är vi långt efter Sverige. Jag tycker vi borde få till en landskamp för både seniorer och juniorer snart.

En Finnkamp i padel alltså? Är det på gång?
— Det är aktuellt, absolut. När gränserna öppnar ska vi få till det, det finns en dialog med svenska förbundet om att vi ska möta Sverige.

Max Sjövall drömmer inte bara om att vinna över de bästa svenskarna. Han har även siktet inställt på att utmana de bästa i världen. Åtminstone de med tvåsiffrig rankning på World Padel Tour.

— Mitt mål är att bli topp 100 i världen så jag kommer åka till Spanien när coronaläget förbättrats. Att vinna några matcher i WPT-kvalet är inte omöjligt. Det gäller att ha en bra partner och försöka spela varje tävling. Så det är nog mer rimligt att satsa på att stiga på rankningen nästa år, det finns ju många spanjorer som börjar samla poäng nu i Madrid.

Vem ska du spela med på WPT?
— Det vet jag inte. Jag borde nog åka till en akademi i Spanien för att visa upp mig och skapa kontakter som kan leda till en bra WPT-partner. På SPT tror jag att det blir en finsk kille som jag spelat med förut.

Finland är precis som Sverige en av destinationerna för nya världstouren APT Padel Tour. Men ännu är inte spelplats klar.

— Det är som i Sverige, att man inte slagit fast var det ska spelas. APT är välkomna till Finland men som läget är nu har inte någon hallägare kunnat lova något. Men hoppeligen blir det en APT här i Finland, jag har snackat med Thomas Johansson och inte stängt dörren för att det bli på Padel House.
📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).