Padel House i Esbo / Max Sjövall.
Foto: Privat
Internationell padel

Möt finska pionjären: driver världens största padelhall

ANNONS
Max Sjövall är inte bara Finlands bästa padelspelare.
Han är även delägare i Padel House som om några dagar tar över titeln Världens största padelcenter med sina 27 banor.
— Helt ärligt så råkade det bara bli så att vi blev störst, säger Sjövall i en stor intervju med PadelDirekt.

Padeln har som i så många andra europeiska länder exploderat i Finland under pandemin. Max Sjövall, 34, har till skillnad från alla finska nybörjare stor erfarenhet från sporten. Åtta gånger i rad har han blivit finsk mästare och i flera år har han korsat Östersjön för att utmana Sverigeeliten på Swedish Padel Tour.

Så fort covid-19-situationen förbättras och restriktionerna lättar är han redo för att försöka bli topp 100 på världsrankningen.

— Tanken var att spela WPT-kvalen förra året men corona förstörde de planerna. Så jag hade hoppats på att kunna åka till Spanien och kvala nu i vår i stället, men med tanke på restriktionerna kan jag ju inte ens åka till Sverige för att spela SPT om jag vill slippa sitta i karantän i flera veckor, säger Max Sjövall till PadelDirekt över telefon.

Om han är en aning bitter över käpparna som satts i hjulet för den egna padelsatsningen är han mycket tacksam över att Finland inte stängt ner all idrottsverksamhet under coronapandemin. Precis som i Sverige flyter det på oerhört bra för anläggningarna i Finland. Kanske i synnerhet för Max Sjövall och övriga delägare på Padel House i Esbo utanför Helsingfors.

— Vi börjar närma oss bokningsstrycket som är i Stockholm skulle jag tro. Här i huvudstadsregionen är trycket så stort att man måste boka bana veckor i förväg. Det dyker upp så otroligt många nya spelare hela tiden. Det är över 500 personer här dagligen.

”Vi är nog nöjda med 27”

Han berättar att det enligt finska padelförbundet fanns lite mer än 200 banor i Finland i januari 2021. På hans Padel House står i början av april totalt 27 banor på plats, något Padelfeber var först att berätta. En sanslös siffra med tanke på hur ny padeln fortfarande är i landet. Det har krävts ett antal byggetapper för att nå dit.

— Vi hade nio banor när vi öppnade i november 2019. Sedan byggde vi ut till 18 i höstas, och nu i början av april blir det nio till, förklarar Sjövall.

Åbymässan i Mölndal skulle bli världens största center med 26 banor i april. Var det därför ni slog till med just 27?
— Nej absolut inte, helt ärligt så råkade det bara bli så att vi blev störst. Vår första plan var att stanna vid 18 banor, men sen öppnade fastighetsägaren upp möjligheten för ett större utrymme till oss.

Det måste vara en enorm lokal, eller är det uppdelat i två?
— Nja, det är i princip två lokaler kan man säga, med bara en vägg mellan. 

Finns det en chans att det blir ännu fler?
— Nej, vi är nog nöjda med 27. Nu när vi har 18 är trycket så stort att fler behövdes, så vi får se sen när vi har 27 stycken om trycket minskar.

Så lyder historien om Padel House i Esbo. 

Tillbaka till Max Sjövalls tävlingskarriär som ser ut få vänta ytterligare någon månad innan ett nytt kapitel kan adderas. Sjövall är en ex-tennistalang som slutade med tennis när han var 20 år.

— Då hade jag hunnit ta brons på senior-FM (finska mästerskapen, reds. anm),  men jag drogs med skadeproblem och efter en höftoperation slutade jag helt. Som tur är så är padel mycket vänligare mot kroppen. På padelbanan har jag inga problem med smärtor, samtidigt som jag fortfarande inte kan spela tennis ordentligt.

Svårt för finska juniorer att utvecklas

Medan den svensktalande 34-åringen väntar på att få åka på turneringar agerar han chefstränare och verksamhetsledare för Padel House föreningsverksamhet — en förening som nått över 1000 medlemmar. Han jobbar hårt på att få in unga förmågor som vill satsa på padeln och i dagsläget tränar cirka 50 juniorspelare regelbundet. 

— Det är inte så lätt för juniorerna att utvecklas nu när de knappt kunnat tävla på ett. Det har faktiskt inte anordnats en enda juniortävling i Finland än, så där är vi långt efter Sverige. Jag tycker vi borde få till en landskamp för både seniorer och juniorer snart.

En Finnkamp i padel alltså? Är det på gång?
— Det är aktuellt, absolut. När gränserna öppnar ska vi få till det, det finns en dialog med svenska förbundet om att vi ska möta Sverige.

Max Sjövall drömmer inte bara om att vinna över de bästa svenskarna. Han har även siktet inställt på att utmana de bästa i världen. Åtminstone de med tvåsiffrig rankning på World Padel Tour.

— Mitt mål är att bli topp 100 i världen så jag kommer åka till Spanien när coronaläget förbättrats. Att vinna några matcher i WPT-kvalet är inte omöjligt. Det gäller att ha en bra partner och försöka spela varje tävling. Så det är nog mer rimligt att satsa på att stiga på rankningen nästa år, det finns ju många spanjorer som börjar samla poäng nu i Madrid.

Vem ska du spela med på WPT?
— Det vet jag inte. Jag borde nog åka till en akademi i Spanien för att visa upp mig och skapa kontakter som kan leda till en bra WPT-partner. På SPT tror jag att det blir en finsk kille som jag spelat med förut.

Finland är precis som Sverige en av destinationerna för nya världstouren APT Padel Tour. Men ännu är inte spelplats klar.

— Det är som i Sverige, att man inte slagit fast var det ska spelas. APT är välkomna till Finland men som läget är nu har inte någon hallägare kunnat lova något. Men hoppeligen blir det en APT här i Finland, jag har snackat med Thomas Johansson och inte stängt dörren för att det bli på Padel House.




📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: