Sök
Författare Johan Håkansson till höger.
Foto: Omslagsbild / Filip Isacsson
Svensk Padel

Johan Håkansson släpper historisk padelbok — var nära gå in i väggen

4 maj 2021 skrivs svensk padelhistoria.
Då släpps boken ”Padel: historiken, spelet, profilerna”.
Författare? Johan Håkansson.

— Det var den känslan som lockade mig, att vara först, säger han till PadelDirekt.

Om det var någon som skulle skriva den första boken om svensk padel så var det förstås mannen som bevakat både svensk och internationell padel i flera år, på sajten han själv startade. ”Mr Padelfeber.se”, kanske en del skulle kalla honom. Norrlänningen som först var skeptisk till att göra debut som författare.

— Jag blev kontaktad i augusti förra året men kände att nej, jag har inte tid. Det är omöjligt för mig att hinna med. Men killarna på förlaget lirkade upp mig på något sätt och övertygade mig att tiden skulle räcka. Då kändes det som 'vafan, en dag ska man väl ändå sammanfatta sin karriär', ungefär. Så jag tackade ja efter lite om och men, berättar Johan Håkansson för PadelDirekt.

Han fann padeln tidigt och trodde för fyra-fem år sedan — när han märkte att allt fler började älska padel — att sporten fått sitt stora genombrott i Sverige. Tji fick han (lite tveksam till det)

— Ja, med facit i hand går det inte att jämföra hur det varit senaste ett-två åren. 2019/2020 kom den verkliga explosionen. Jag tycker det börjar sakna motstycke i hela världens idrottshistoria faktiskt. Det är på en helt egen nivå.

Det var förstås det extrema padelintresset som ledde till att bokförlaget Roos & Tegnér, ett förlag som är inriktat på facklitteratur, hörde av sig till Luleå-bon Johan Håkansson.

— Tanken var att börja skriva boken i oktober. Men då dök nån annan jävla padelsajt upp, så då ville jag svara upp på det och kunde inte ägna mig åt boken, säger han och skrattar. För han syftar ju förstås på PadelDirekt.

— Så man kan säga att boken har skrivits från november till februari, i stort sett. Det har blivit många långa arbetsdagar, typ 08 till 23 var och varannan dag. Då har det varit svårt att ha skallen fräsch till annat. I december var jag på vippen att gå in i väggen, faktiskt. Plötsligt när jag var på Ica och handlade så bara stod jag plötsligt och tänkte 'vad gör jag här egentligen?'. Det var lite otäckt.

Utmaningen: ”Jag är skitkass på spanska”

51-åringen är till vardags både padelskribent och poddare. Dessutom gästspelar han som expertkommentator under Studio Padels direktsändningar. Inte konstigt att det blev svårt att vila mellan arbetspassen. 

— Den största utmaningen med boken måste nog vara att hitta information, och då har jag ändå varit journalist sedan jag var 17. Och att skaffa mig tiden har som sagt varit svårt. Det är en jäkla odokumenterad sport. Det finns förstås pionjärer i Argentina och Spanien som varit med i väldigt många år, men precis som i Sverige så verkar de inte ha förstått att de ruvar på en historia som är väl värd att berätta. Padeln är ju fortfarande så, lite lattjo på många sätt.

Det mesta som är skrivet om padel är ju på spanska. Hur väl kan du spanska?
— Jag är skitkass på spanska. Jag har fått översätta och ta hjälp, jag känner ganska många som kan spanska och det har varit superviktigt i vissa lägen.

Finns det någon liknande bok ute i padelvärlden?
— Nej, jag kommer inte på någon på rak arm i alla fall. Just den här typen av bok undrar jag om det finns, som vill lyfta fram historian. Det finns en del professorer som velat förklara själva spelet, men inte som tagit ett helhetsgrepp. Men det kan hända att finns någon bok lik min i Argentina, jag kan inte lova att det inte finns.

Lyfta fram historian, ja. Författare Håkansson berättar att titeln avslöjar mycket av innehållet: ”Padel: historiken, spelet, profilerna”.

— Jag funderade på om jag skulle rikta in mig mot spelet och förklara allt det teoretiska, eller på att intervjua alla underbara dårar som byggt padeln i Sverige. Men jag valde att slå ihop allt. Och jag försöker vända mig till alla, den ska kunna läsas av nybörjare och avancerade tävlingsspelare. Alla ska kunna förstå och lära sig något nytt.

Hur känns det egentligen att skriva historia med första svenska padelboken?
— Jättekul, det var den känslan som lockade mig. Hade det funnits en bok hade jag nog avstått projektet. Jag tycker det är jäkligt roligt att tassa i nya marker, och är man 51 bast så har man ju inte jättemånga år kvar att jobba. Så jag tänkte på att man vill kunna sitta och gosa på verandan sen och tänka 'jag skrev faktiskt en bok'. En bok är så mycket mer beständig än artiklar som man lätt glömmer efter nån dag. Det blir en annan sorts stolthet.

Besvarar svår fråga i boken

Han beklagar sig dock över en sak: det fanns inte tid och utrymme att beskriva alla padelnördar han lärt känna genom åren. Boken landar på cirka 150 sidor och det låter som att han gärna skrivit 100 sidor till.

— Det som smärtar lite är att jag har tvingats välja bort många profiler som jag valt att inte ta med, det hade varit jäkligt kul att ge plats åt ännu fler. Och så vill jag passa på att tacka fotograferna Magnus Stenberg, som var med mig på VM redan 2016, och Patric Persson som bidrar med några av sina bästa bilder.

Har ni satt något mål försäljningsmässigt? Någon siffra?
— Haha, nej inte jag i alla fall. Förlaget ruvar säkert på något försäljningsmål i hemlighet, men jag är norrbottning från riktigt jantemark så jag är glad om vi säljer några exemplar, säger Håkansson och skrattar igen innan han fortsätter:

— Men om många känner att den kan vara kul att ha så kan det dra iväg eftersom så sjukt många spelar padel nu. Förbundet har ju nämnt en siffra på 500 000 personer som spelar då och då... men säljer vi 5000 ex är jag mer än glad.

Han rundar av intervjun med en smaskig teaser.

— Den kanske mest intressanta frågan som besvaras i boken är: varför blev padel så populärt i just Sverige? Det var faktiskt en specifik sak som gjorde att allt fick fart. Mer än så tänker jag inte säga, det får bli en cliffhanger, säger Håkansson med ett gott skratt.


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).