Författare Johan Håkansson till höger.
Foto: Omslagsbild / Filip Isacsson
Svensk Padel

Johan Håkansson släpper historiska padelboken ”Padel: historiken, spelet, profilerna” — var nära att gå in i väggen under skrivprocessen

ANNONS

4 maj 2021 skrivs svensk padelhistoria.
Då släpps boken ”Padel: historiken, spelet, profilerna”.
Författare? Johan Håkansson.
— Det var den känslan som lockade mig, att vara först, säger han till PadelDirekt.

Om det var någon som skulle skriva den första boken om svensk padel så var det förstås mannen som bevakat både svensk och internationell padel i flera år, på sajten han själv startade. ”Mr Padelfeber.se”, kanske en del skulle kalla honom. Norrlänningen som först var skeptisk till att göra debut som författare.

— Jag blev kontaktad i augusti förra året men kände att nej, jag har inte tid. Det är omöjligt för mig att hinna med. Men killarna på förlaget lirkade upp mig på något sätt och övertygade mig att tiden skulle räcka. Då kändes det som 'vafan, en dag ska man väl ändå sammanfatta sin karriär', ungefär. Så jag tackade ja efter lite om och men, berättar Johan Håkansson för PadelDirekt.

Han fann padeln tidigt och trodde för fyra-fem år sedan — när han märkte att allt fler började älska padel — att sporten fått sitt stora genombrott i Sverige. Tji fick han.

— Ja, med facit i hand går det inte att jämföra hur det varit senaste ett-två åren. 2019/2020 kom den verkliga explosionen. Jag tycker det börjar sakna motstycke i hela världens idrottshistoria faktiskt. Det är på en helt egen nivå.

Det var förstås det extrema padelintresset som ledde till att bokförlaget Roos & Tegnér, ett förlag som är inriktat på facklitteratur, hörde av sig till Luleå-bon Johan Håkansson.

— Tanken var att börja skriva boken i oktober. Men då dök nån annan jävla padelsajt upp, så då ville jag svara upp på det och kunde inte ägna mig åt boken, säger han och skrattar. För han syftar ju förstås på PadelDirekt.

— Så man kan säga att boken har skrivits från november till februari, i stort sett. Det har blivit många långa arbetsdagar, typ 08 till 23 var och varannan dag. Då har det varit svårt att ha skallen fräsch till annat. I december var jag på vippen att gå in i väggen, faktiskt. Plötsligt när jag var på Ica och handlade så bara stod jag plötsligt och tänkte 'vad gör jag här egentligen?'. Det var lite otäckt.

Utmaningen: ”Jag är skitkass på spanska”

51-åringen är till vardags både padelskribent och poddare. Dessutom gästspelar han som expertkommentator under Studio Padels direktsändningar. Inte konstigt att det blev svårt att vila mellan arbetspassen. 

— Den största utmaningen med boken måste nog vara att hitta information, och då har jag ändå varit journalist sedan jag var 17. Och att skaffa mig tiden har som sagt varit svårt. Det är en jäkla odokumenterad sport. Det finns förstås pionjärer i Argentina och Spanien som varit med i väldigt många år, men precis som i Sverige så verkar de inte ha förstått att de ruvar på en historia som är väl värd att berätta. Padeln är ju fortfarande så, lite lattjo på många sätt.

Det mesta som är skrivet om padel är ju på spanska. Hur väl kan du spanska?
— Jag är skitkass på spanska. Jag har fått översätta och ta hjälp, jag känner ganska många som kan spanska och det har varit superviktigt i vissa lägen.

Finns det någon liknande bok ute i padelvärlden?
— Nej, jag kommer inte på någon på rak arm i alla fall. Just den här typen av bok undrar jag om det finns, som vill lyfta fram historian. Det finns en del professorer som velat förklara själva spelet, men inte som tagit ett helhetsgrepp. Men det kan hända att finns någon bok lik min i Argentina, jag kan inte lova att det inte finns.

Lyfta fram historian, ja. Författare Håkansson berättar att titeln avslöjar mycket av innehållet: ”Padel: historiken, spelet, profilerna”.

— Jag funderade på om jag skulle rikta in mig mot spelet och förklara allt det teoretiska, eller på att intervjua alla underbara dårar som byggt padeln i Sverige. Men jag valde att slå ihop allt. Och jag försöker vända mig till alla, den ska kunna läsas av nybörjare och avancerade tävlingsspelare. Alla ska kunna förstå och lära sig något nytt.

Hur känns det egentligen att skriva historia med första svenska padelboken?
— Jättekul, det var den känslan som lockade mig. Hade det funnits en bok hade jag nog avstått projektet. Jag tycker det är jäkligt roligt att tassa i nya marker, och är man 51 bast så har man ju inte jättemånga år kvar att jobba. Så jag tänkte på att man vill kunna sitta och gosa på verandan sen och tänka 'jag skrev faktiskt en bok'. En bok är så mycket mer beständig än artiklar som man lätt glömmer efter nån dag. Det blir en annan sorts stolthet.

Besvarar svår fråga i boken

Han beklagar sig dock över en sak: det fanns inte tid och utrymme att beskriva alla padelnördar han lärt känna genom åren. Boken landar på cirka 150 sidor och det låter som att han gärna skrivit 100 sidor till.

— Det som smärtar lite är att jag har tvingats välja bort många profiler som jag valt att inte ta med, det hade varit jäkligt kul att ge plats åt ännu fler. Och så vill jag passa på att tacka fotograferna Magnus Stenberg, som var med mig på VM redan 2016, och Patric Persson som bidrar med några av sina bästa bilder.

Har ni satt något mål försäljningsmässigt? Någon siffra?
— Haha, nej inte jag i alla fall. Förlaget ruvar säkert på något försäljningsmål i hemlighet, men jag är norrbottning från riktigt jantemark så jag är glad om vi säljer några exemplar, säger Håkansson och skrattar igen innan han fortsätter:

— Men om många känner att den kan vara kul att ha så kan det dra iväg eftersom så sjukt många spelar padel nu. Förbundet har ju nämnt en siffra på 500 000 personer som spelar då och då... men säljer vi 5000 ex är jag mer än glad.

Han rundar av intervjun med en smaskig teaser.

— Den kanske mest intressanta frågan som besvaras i boken är: varför blev padel så populärt i just Sverige? Det var faktiskt en specifik sak som gjorde att allt fick fart. Mer än så tänker jag inte säga, det får bli en cliffhanger, säger Håkansson med ett gott skratt.


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: