Baharak Soleymani, Amanda Girdo och Sofia Arvidsson.
Foto: PadelDirekt
APT Padel Tour

Stjärntrion öppnar för spel på nya världstouren — kan stoppas av WPT

ANNONS

I april välkomnar APT Padel Tour för första gången damspelare.
Den nya damtouren består av sex deltävlingar under 2021, med prispotter från 100 000 kr och 180 000 kr per tävling. Tre av Sveriges bästa vill gärna delta – men kan stoppas av WPT.

American Padel Tour (APT) – som i år blivit en världstour – kom sent på tisdagskvällen med det glädjande beskedet att herrtouren får sällskap av en damtour om sex deltävlingar. En nyhet som tas emot med stor glädje av Amanda Girdo, Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani.

— Det kom lite som en chock faktiskt, men en positiv chock. Klart att det är jättekul att det införs en ny världstour även för damer, säger Sverigeettan Amanda Girdo till PadelDirekt.

Girdo var Sveriges bästa spelare 2020 men så här långt heter drottningarna av Swedish Padel Tour 2021 Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani. Duon har vunnit två raka titlar och skulle gärna stå högst upp även på APT-pallen, om de får möjlighet att delta.

— Det är väl jättebra. Kul att fler kan få jobbtillfällen och kunna leva på sin sport, säger Sofia Arvidsson till PadelDirekt om APT-nyheten.

Hennes SPT-partner är enig.

— Det är jätteroligt. Det är väldigt bra prispengar också, säger Baharak Soleymani.

Hur sugen blir du på att spela på American Padel Tour?
— Jag hade såklart velat spela den, men just nu känns det inte riktigt aktuellt.

Handlar det mest om att du fortfarande rehabar ditt knä?
— Nja, det lite blandat. För det första har jag ett fullspäckat schema, det är tillräckligt mycket tävlingar redan med SPT, Euro Finans och WPT. Och jag vet inte om man ens kan spela, jag måste lägga mitt krut på att träna också. Det lockar jättemycket men jag vet inte om man får spela heller, säger Barre.

Soleymani: Hört att det kan bli svårt 

Sofia Arvidsson berättar att hon gärna spelar APT Padel Tour när pandemin är över. Men det är oklart om det kan kombineras med att spela turneringar på World Padel Tour.

— Det jag har hört är att man inte är aktuell att spela WPT om man spelar APT. Och jag och Baharak vill ju vinna wild card på SPT för att få spela WPT i Malmö, säger Arvidsson.

Det kan bli så att WPT stoppar en spelare som deltagit på en APT-tävling?
— Det är inget som är officiellt, det är ett rykte som går att man inte ska spela APT om man vill spela WPT. Men är det okej att spela båda så är det aktuellt för oss att spela APT.

Det är just detta rykte som Baharak Soleymani syftar på när hon säger "jag vet inte om man får spela heller".

— Jag vet inte om det är så, men vad jag hört kan det bli svårt att få spela både WPT och APT. Skulle det vara så att dörren stängs så är det inte aktuellt med APT för mig, jag vill spela på WPT, säger 35-åringen som i går berättade för PadelDirekt att hon ska kvala till årspremiären av WPT i april.

Amanda Girdo har dock inte hört att World Padel Tour vill hindra spelare från att kombinera de båda världstourerna. Men hon har fullt fokus på att ta studenten i sommar och prioriterar fram tills dess Swedish Padel Tour och Euro Finans Invitational.

— Jag har inte så bra koll på APT eftersom det bara skulle vara för herrar, men att det blir för damer också tycker jag är helt rätt och jättekul. Klart att kvinnor ska få spela, och det känns kul med något nytt, säger Girdo.

Kommer du att spela APT tror du?
— Klart att det låter intressant, allt kan hända. Min plan är att kombinera alla tourer men vi får se hur det går… man behöver vila också, det kan bli för mycket. Jag har ju planer att satsa på WPT, men att spela APT är absolut inte nåt som är stängt. Får jag möjlighet är det tänkbart. Jag är ganska fri om några månader. Jag sitter faktiskt just nu med skolarbetet framför mig, berättar 18-åringen.

”Tror att många lockas av prispengarna”

De tre svenska stjärnorna talar allihopa om hur positivt det är för padeln i stort att klart fler spelare får möjlighet att leva på sporten de närmaste åren. APT Padel Tour erbjuder prissummor på bra nivåer, SPT har fått upp vinstsumman till 30 000 kr på de två första tävlingarna i år och WPT-organisationen hävdar att man jobbar hårt för att bli mer jämställda.

— Jag tror att många lockas av prispengarna, så det är nog smart av APT. Det har blivit mycket konkurrens nu med alla tourer, så det kan bli tufft för SPT om det blir så att prispengarna minskar igen, det kanske kan kosta några spelare. Sporten blir allt större så jag tror det kommer allt större prispotter och det öppnar möjligheter för många. Väldigt många lägger mycket pengar på att kvala till WPT så det här låter jätteintressant för dem.

Sofia Arvidsson gläds med alla padelkolleger som gör seriösa satsningar på att bli bäst. På APT:s Grand Masters delas totalt 18 000 euro ut till damspelarna (vinnarsumman har inte kommunicerats).

— Positivt att det blir fler som kan livnära sig på padel. Jag tror faktiskt att man från svenska förbundet sagt till APT att det ska finnas dam och herr, de har säkert pressat på. Det är viktigt för sportens framtid, unga padeltjejer behöver någon man kan identifiera sig med. Och sen tycker ju många att dampadel är minst lika kul att titta på som herrpadel.

Den tidigare tennisstjärnan är lite orolig över att det kan bli svårt för World Padel Tour och APT Padel Tour att fungera vid sidan av varandra.

— Vad jag förstått är APT inte riktigt överens med WPT... Man hoppas att alla kan vara vänner så att säga. Två satsande tourer gör ju att fler kan satsa på padel.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: