Foto: Privat.
Nya padelanläggningar

Entrepenören vill bygga superarena för racketsport

ANNONS

Fransmannen Fabrice Mary är den före detta tennisspelaren som brinner för att bygga en jätteracket-hall bestående av tolv padelbanor, 19 tennisbanor, och sex squashbanor. 
Han berättar att han `varit i kontakt med alla som går´: allt från idrottsborgarråd, politiker och byggeneraler — och menar att det nu närmar sig. 

— Jag försöker med alla jag kan, jag är inte rädd, säger Fabrice Mary. 

Fabrice Marys koppling till Sverige går tillbaka så långt som till 1985. Mary satsade på att bli proffs i tennis och flyttade till Sverige för att närma sig den då oerhört lyckade svenska tennismodellen. När den karriären tog slut på grund av en skada valde han att i stället satsa på att bli tennistränare — vilket fortfarande är hans primära inkomstkälla.  

År 2000 flyttade den numera svensktalande Mary från Sverige och numera bor han i Wimbledon, London. Men kopplingen till Sverige och framförallt Stockholm finns i allra högsta grad kvar. Här har han fortfarande många vänner och det är alltså här han vill bygga megahallen ”The Dome Sweden”. 

Hallen baseras på den japanska jättehallen Bourbon Beans Dome och om denna dröm går i uppfyllelse ska dess svenska motsvarighet ha tolv padelbanor, 19 tennisbanor, sex squashbanor, ett fitnesscenter, ett spa, konferensrum, restaurang samt obestämt antal padel- och tennisbanor utomhus. 

En vision om hur arenan ska se ut om Fabrice får som han vill.

En vision om hur arenan ska se ut om Fabrice får som han vill.

Arkitekten bakom Bourbon Beans Dome i Japan, Endo Shuhei, finns med även i detta projekt.

— Sedan 2017 har jag varit i kontakt med idrottsförvaltningen, Stockholms Stads byggeneral Jonas Claeson, flera bostadssamordnare, olika projektledare, er borgmästare och politiker — jag har knackat på alla dörrar som går och alla tycker att det är en bra idé men jag behöver hitta en bra plats och en byggherre att ha i ryggen, berättar han.

Plats ja, det är ju inte överallt i Stockholm det finns yta för en jättearena men Mary har några specifika ställen där han menar att det skulle funka. 

— Ett potentiellt ställe är Skärholmen. Där pågår just nu ett projekt där de ska bygga 6500 lägenheter så där kommer det att finnas ett behov men jag har också kollat på områden som Kista, Järva, Täby och även ute vid Bromma Flygplats, säger han och fortsätter:

— Det råder just nu stor brist på idrottsanläggningar i Stockholm. Det väntas byggas 140 000 lägenheter i Stockholm fram till 2030, det kan man uppskatta till en halv miljon människor — så det kommer att behöva byggas idrottsanläggningar för att mätta behovet. 

”Du kanske säger att det är en galen idé”

En annan stor utmaning för honom är att få med olika byggbolag på tåget. Där går det just nu trögt. 

— Jag pratar med många byggherrar, det senaste är att jag har skickat 25 mejl. Men bara Serneke och Balder har svarat, men det är inte aktuellt just nu. Så jag väntar och pushar så mycket jag kan — jag vill få deras intresse — det är våra barns framtid det handlar om. 

Han fortsätter: 

— Men det finns även andra svenska företag som är intresserade av att investera i projektet och det finns pengar för det — de är intresserade men vill veta var det kommer ligga. 

Du har hållit på länge med detta drömprojekt, känner du att det närmar sig? 
— Ja det känner jag. I och med corona så tror jag svenskarna som reste så mycket innan nu kommer att stanna hemma mer. Att de känner att man inte `måste åka bara för att man har en minut över´. Då blir det ännu viktigare med möjligheter att kunna göra saker hemma. Redan i år tror jag det kommer att hända saker. 

— Jag kan också nämna att vi har en ”business angel” som har blivit intresserad av vårt projekt. 

Tror du att du kommer att lyckas med att få hit arenan?
— Ärligt talat ja. För jag har ju inte fått nej. För två veckor sedan pratade jag med Åsa Hedin, ordförande i tennisförbundet, och hon förstod direkt mig direkt — detta behövs. Vi kommer kunna erbjuda en hel del tennistimmar och om du sen tar med padel och squash i ekvationen — då är det en ”no brainer”. För så stor är bristen — det är klart att det kommer att funka.

Han fortsätter: 

— Vi vill inte vara någon exklusiv Good to Great-aktör men gärna samarbeta med dem och komplettera dem, syftet är ha en allmän arena. Så att folk kan komma och träna under bra omständigheter. Det är det som är viktigt. Vi vill utveckla spelare och klubbar samt hålla i tävlingar. 

Då kommer priset att ligga därefter också?
— Ja, det ska vara tillgängligt för alla. 

Till sist: Hur kommer det sig att en fransman, boendes i England, med så stor iver brinner för att bygga en arena i Sverige?
— Mycket bra fråga. Det som jag inte gjorde i tennis när jag bodde i Stockholm vill jag i stället göra det med The Dome Sweden. I Sverige har jag lärt mig ett nytt språk, ett nytt sätt att leva, som är annorlunda från det franska sättet. Jag har alltid beundrat svensk tennis från de gyllene åren. Nu efter att ha mognat och skaffat mig erfarenhet som tränare hävdar jag att jag med ”The Dome Sweden” har en produkt som kan bidra till samhället. Du kanske säger att det är en galen idé men projektet är stort och värt att satsa på. 

Bourbon Beans Dome i Japan

Bourbon Beans Dome i Japan

Den här artikeln handlar om: