Bokar billiga studenttider — och säljer på Facebook: ”50 timmar uppbokat”
Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har landat ett samarbete med PDL som innebär att studenter kan boka padel via Matchis app till ett rabatterat pris.
Ett erbjudande som omgående börjat missbrukas.
Nu säljs ”studenttimmar” till standardpriser eller dyrare än så på sociala medier, uppger källor för PadelDirekt.
— Jag är inte student själv, men jag blev misstänksam när jag skulle köpa en timme på PDL via en Facebookgrupp för padel. Den här personen skrev att jag kunde få köpa fler tider av honom då han själv åkt på en skada, säger en källa som vill vara anonym.
Då fick hen veta om KTH:s (Kungliga Tekniska Högskolans) studentpriser på PDL Center Frihamnen i Stockholm.
— Han berättade att KTH har en deal med PDL. Sen kom det fram att han hade drygt 50 timmar uppbokat, och erbjöd mig att köpa fler. Jag tänkte 'varför skulle någon som är skadad ha massa bokade timmar?', berättar källan.
Michael Johansson är drivande i KTH:s sportförening och ansvarig för KTH padel. Han berättar att studenterna får en rabatt på 100 kr vid bokning av en timme mellan 08.00 och 16.00 på vardagar på PDL i Stockholm.
Han känner inte till att det förekommit fall där studenter utnyttjat rabatten för att tjäna pengar — men att det händer i början av 2021 har sin förklaring.
— Det är väldigt nyligen, sedan början av året, som man införde att vi studenter kan boka de billigare tiderna direkt i Matchi-appen. Fram tills dess behövde man ringa och boka, säger KTH Padels Michael Johansson.
PDL: ”Men va, är det sant?!”
Avtalet mellan KTH och PDL slöts för över ett år sedan, och båda parterna blir förskräckta när de får ta del av PadelDirekts uppgifter.
— Väldigt tråkigt om så är fallet. Det är så klart inte bra, hoppas verkligen inte att det är utbrett, säger Johansson.
Ulla Mäki är hallchef på PDL Frihamnen.
— Men va, är det sant?! Gud att man inte kan lita på att det fungerar som det ska… nu blir jag alldeles upprörd, säger hallchefen.
Hon berättar att anläggningen har två universitetsavtal: med KTH och Handelshögskolan, och förklarar hur det hela fungerar för studenter som vill spela billigare: först registrering via PDL:s hemsida och sedan måste studenten visa upp giltigt studentkort och legitimation i receptionen i Frihamnen. Sedan är det fritt fram att boka — det finns ingen kontroll kring vem som faktiskt spelar på ”studenttimmen”.
— Och det räcker att den som bokat banan är student, de andra tre behöver inte vara det. Vi har ju problem med botar också, det var till exempel ett och samma namn som dök upp på alla tider fyra timmar i rad, så nu har vi satt max två timmar per dag. Vi har tagit det vidare med Matchi också. Herregud alltså, att folk kommer på olika saker... säger Ulla Mäki.
Det här problemet med botar, ja. Har Matchi fått ordning på det nu?
— Jag tror inte att det är helt löst, men vi ser en förbättring när det gäller dessa namn som återkommit extremt mycket.
”Övertygad om att majoriteten använder det på rätt sätt”
Det är förstås en stor utmaning att kontrollera att studenten som fått 100 kr i rabatt faktiskt är med och spelar på sin bokade tid. Ulla Mäki har inte hunnit fundera på en lösning med hårdare kontroll när vi pratar, men KTH-ansvarige Michael Johansson har ”potentiella lösningar”, konstaterar han.
— Det ena är att personalen har koll på om det är en bana som bokats av en student och går dit och ber om att få se studentkortet. Det andra är väl att begränsa antalet bokningar, så att man helt enkelt inte kan göra 50 bokningar. Jag själv hoppas att det inte blir en jättelåg gräns i så fall, då jag spelar sex till tio timmar i veckan, säger Johansson och ett snett litet leende kan anas genom mobiltelefonen.
Men det räcker alltså att ha tillgång till en students inloggningsuppgifter för att kunna boka billigare banor?
— Ja så är det ju. Studenter som är från KTH måste visa mecenatkort med KTH-logga i receptionen på PDL för att bli registrerade att boka studenttider via Matchi, sen räcker det att logga in.
Hur är intresset för padel bland studenter, upplever du?
— Det är väldigt stort intresse. Padelintresset är enormt och det växer, jag skulle uppskatta att det är hundratals, kanske tusentals, studenter som använder erbjudandet. Och jag är övertygad om att majoriteten använder det på rätt sätt.
Det är bara två universitet i Stockholm som har denna deal med PDL, hur fick ni till den när det råder padelhysteri?
— Ja… avtalet blev klart innan pandemin och då var det ju inte samma tryck på att spela dagtid. Vi som förhandlat vill att padel ska bli mer tillgängligt för studenter. Det är en ganska dyr sport, och vi vill att fler unga kan ta del av nöjet som kommer med sporten. Så vi är jätteglada att vi fått hjälp av PDL med det, samtidigt som vi känner att vi kan hjälpa PDL att hitta en målgrupp som kan spela dagtid även efter covid.