Anders Tegnell / Amanda Lind.
Foto: Bild
Svensk Padel

Ministern öppnar för publik i april — men Anders Tegnell skeptisk

ANNONS
Först kom Amanda Lind (MP) med ett stort glädjebesked för många idrottsentusiaster: i april börjar regeringen tillåta publik.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell är mycket tveksam och kallar det övertolkning.

Padelpubliken längtar efter att få köpa biljetter till Swedish Padel Tour, som fortsätter med sin andra deltävling i Nybro 20 mars. Covid-19-pandemin har hindrat svenska folkfester och mängder av tävlingar i ett år nu.

I en intervju med Göteborgs-Posten på tisdagen kom kultur- och idrottsminister Amanda Lind med vad i det närmaste kan beskrivas som ett löfte: den 10-11 april  — tidpunkten för premiärhelgen av fotbollsallsvenskan — är tanken att en liten publik tillåts på idrottsevenemang.

— De (FHM) har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Amanda Lind till Göteborgs-Posten.

Tävlingsverksamheten för barn, ungdom och senioridrott på nivåer under elitverksamhet väntar ivrigt på att få dra i gång i vår. Även på frågan kring tävlingar i stort är Amanda Linds svar att man siktar på att öppna upp idrotts-Sverige på alla nivåer i april — och även öppna för fler än åtta åskådare på alla tävlingsnivåer.

— Publikfrågan gäller alla, inte bara elitidrotten. Det skulle betyda mycket, även för mindre idrotter, då möjligheten att även ta emot lite publik gör skillnad både ekonomiskt och för stämningen, säger Amanda Lind.

Efter intervjun i Göteborgs-Posten — som fick stor spridning på tisdagskvällen — ställde SVT liknande frågor till Anders Tegnell. Statsepidemiolog var tydlig med att smittoläget måste förbättras avsevärt innan april om det ska bli aktuellt med större publik än åtta personer.

—  I dag är det inte tänkbart. Nu har vi fortfarande en hög smittspridning som vi verkligen måste hjälpas åt att hålla nere. Då är det inte aktuellt med den typen av evenemang, det medför en för stor risk, säger Tegnell i SVT-programmet Corona special.

Det kan alltså dröja innan Svenska Padelförbundet kan luta sig mot ett regeringsbeslut som innebär att biljetter kan säljas till Swedish Padel Tour och andra tävlingar i Sverige.

Tegnell utvecklar i Sveriges Television:

— Jag tror man har övertolkat ett svar vi gett en remiss när det gäller hur man ska kunna ha mer publik på läktaren i evenemang över huvudtaget. Då har vi delat upp det hela i en trappa med olika steg. Och förutsatt att smittspridningen går ner ordentligt kan man under vissa omständigheter tänka sig att ha publik. Men i första hand vill vi se att smittspridningen sjunker ordentligt innan vi kommer dit, säger statsepidimiologen.

Den här artikeln handlar om: