Svensk Padel

Så hanterar svenska tourerna coronaläget

ANNONS

I morgon lördag drar Swedish Padel Tour i gång. 
Förbundets har minimerat startfältet med anledning av pandemin — men de 32 spelarna kommer inte coronatestas. 
— Nej, vi kommer köra febermaskin, säger Svenska Padelförbundets styrelseledamot Kent Persson.

Efter att ha tvingats ställa in tävlingar i höstas kan Svenska Padelförbundet äntligen arrangera ett evenemang igen. Efterlängtat av många padelälskare — men samtidigt ifrågasatt från vissa håll på grund av rådande smittoläge. 

Den nya svenska elittouren Euro Finans Invititational har valt att gå en annan väg och skjuta upp sin första deltävling till maj.

Anna Bläckberg är ansvarig för det medicinska teamet på Euro Finans nya tour och till vardags läkare på infektionskliniken i Lund. 

— Anledningen är att vi just nu har en svår situation med covid-19 där många är inlagda på sjukhus och lider av svår sjukdom. Vi har en bra dialog med smittskyddsexperter och Riksidrottsförbundet och tycker inte beslutet var särskilt svårt, säger Bläckberg till PadelDirekt.

Till skillnad från Swedish Padel Tour kommer det att flygas in spelare från andra länder till Euro Finans Invitiational. 

Kent Persson sitter i styrelsen på Svenska Padelförbundet, där han även är kommunikations- och pressansvarig.

— Vi följer riktlinjerna som FHM har satt och har stämt av löpande. Man får bedriva tävlingsverksamhet och vi har ett begränsat antal deltagare, där alla bor i Sverige. Euro Finans flyger däremot hit spelare.

Har Svenska Padelförbundet en medicinsk rådgivare?
— Nej.

Har möte om munskydd på fredagskvällen  

Kent Persson säger till PadelDirekt att förbundet har ett möte i kväll där man tar beslut om eventuellt munskyddskrav för den som befinner sig på tävlingen på We Are Padel i Örebro på lördagen. Men det blir inga coronatester.

— Nej, vi kommer att köra febermaskin som alla måste gå igenom. Sen funderar vi framåt hur vi ska göra med covid-tester.

Organisationen bakom Euro Finans tour, som ska sändas på C More, planerade från början att dra i gång touren i mars men menar att det var en ”no brainer” att flytta fram premiären. 

Och det handlar inte om att man inte får ta in publiken och därmed går miste om intäkter. Det är risken för smitta bland spelarna som sätter stopp, meddelar man.

— Nej, vi ställer oss hundra procent bakom Annas rekommendationer och C More ställer sig hundra procent bakom oss. Vi har hela tiden planerat för publikfria evenemang. Vi riskerar ingenting, säger turneringsansvarige Reza Deheshjoo till PadelDirekt.

Den ansvarige för det medicinska teamet på Euro Finans Invitational Anna Bläckberg är tydlig med vikten av att testa spelarna varje dag som deras deltävlingar pågår. Men hur Svenska Padelförbundet resonerar vill hon inte spekulera i.

– Jag vet inte hur den processen gått till utan kan bara säga hur vi tänker. Och vi tänker att det krävs att man tänkt ut det hur det här med testning ska fungera och har en åtgärdsplan för vad händer om det blir ett positivt test, säger Anna Bläckberg.

Hur många elitspelare har padel som yrke?

En av knäckfrågorna är hur man ska tolka och värdera vilka spelare som har padel som yrke. ”Idrotten har undantag från de allmänna råden för yrkesmässig idrott” skriver Riksidrottsförbundet på sin hemsida. I den frågan resonerar de ovan nämnda tourerna på olika sätt: förbundet utgår från att de 20 bästa spelarna i Sverige får tävla, medan Euro Finans säger att de följer FHM:s riktlinjer när de väljer att inte låta spelarna tävla.

Sanningen är att långt från alla topp-20-spelare i Sverige har padeln som huvudsaklig sysselsättning. Bara en handfull i den yttersta svenska eliten kan kalla sig padelproffs.

Men enligt Kent Persson på Svenska Padelförbundet har inte den gränsdragningen varit svår att hantera.

— Vi har satt en definition på vad som är elit och följer klassificeringen som vi satte förra året. De 20 bästa klassas som elitspelare enligt förbundets klassificering.

Swedish Padel Tour inleds alltså på lördag (26/2) — se och hör den svenska toppduons tankar inför det här.




📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: