Anders Lindblom, smittskyddsläkare / Johanna Bredinger (genrebild).
Foto: Region Dalarna / Bildbyrån
Svensk Padel

Smittskyddsläkaren: ”Jag ser inte padelspel som någon stor risk”

ANNONS

Tio månader in i coronapandemin råder det fortfarande delade meningar om riskerna med att spela padel.
Nu uppmanar en smittskyddsläkare i Dalarna till att inte spela med främlingar — samtidigt som själva spelandet kan fortsätta, tycker läkaren.

– Aerosolsmitta är kontroversiellt. Det är vid körsång man har sett en ökad risk, men vid den här typen av idrott har man inte sett någon stor smittspridning, Anders Lindblom, smittskyddsläkare i region Dalarna till Aftonbladet och fortsätter:

– I Dalarna har vi sett att smittan sprids vid innebandy och ishockey. Om det är under själva spelet eller när man sitter tätt på avbytarbänken vet vi inte. Vi har inte sett samma smittspridning vid handboll, till exempel, fast det också är en lagsport som utövas inomhus, säger Anders Lindblom.

Smittskyddsläkaren tar inte ställning mot det intensiva padelspelandet i landet med anledning av covid-19. Men att utmana människor man inte träffat tidigare bör undvikas en tid framöver – undvik alla typer av padelpooler i sociala medier och andra appar, säger han bestämt.

— Men man ska komma ihåg att det är mindre risk än om man är fyra personer på en padelplan än om man 30 personer i en affär, till exempel. Jag ser inte padelspel som någon stor risk, säger Anders Lindblom till tidningen.

Några dagar innan jul var smittskyddsläkaren i Västra Götaland av en annan åsikt.

— Det är olämpligt att åka och spela just nu. Man bör inte göra något som inte är nödvändigt och man ska bara umgås med de man bor med egentligen, sade Leif Dotevall till Göteborgs-Posten då.

Du kanske även vill läsa:
PDL:s seriespel fortsätter: ”Kan nästan aldrig göra helt rätt”
PDL:s seriespel fortsätter: ”Kan nästan aldrig göra helt rätt”
Den här artikeln handlar om: