SPT i Vilshärad 2020.
Foto: Patric Persson
Swedish Padel League

Förbundet startar seriespel: ”Säker på att många elitspelare är intresserade”

ANNONS

Swedish Padel League.
Det blir namnet på det första regelrätta seriespelet för lag i Sverige.
Svenska Padelförbundet hoppas kunna dra i gång SPL i höst och räknar med elitens deltagande.

— Vi vill ha med Sveriges bästa spelare och jag är säker på att många av elitspelarna är intresserade av detta. Vi vet att SM-guldet är värt mycket, säger Kent Persson, Svenska Padelförbundets kommunikationsansvarige till PadelDirekt.

Swedish Padel League (SPL) ska likna ”vilket seriesystem som helst” inom svensk lagidrott, berättar han. Planen är att SPL startar i höst och delas in i fyra olika regioner med ett flertal divisioner i varje region. De som lyckas bäst i landets högsta divisioner kommer sedan spela slutspel i form av SM för klubblag. 

— Anledningen är att trycket från föreningarna, som hela tiden blir fler och fler, är ganska stort. Många vill in och spela seriespel och tanken är att ungdomarna ska kunna vara med och spela för att samla erfarenhet. I seriespelet kommer man även att samla rankningspoäng, precis som på Swedish Padel Tour.

Svenska Padelförbundets besked om att dra i gång Swedish Padel League i år öppnar upp ännu fler möjligheter för svenska toppspelare att spela tävlingsmatcher. PadelDirekt har tidigare rapporterat om nya svenska elittouren Euro Finans Invitational och American Padel Tour (som ska turnéra i Europa). Utöver det så är målet för de bästa svenskarna att kvala in till World Padel Tour.

— Vi har hållit på länge med det här, tanken var att få i gång det under 2020. Men pandemin har ställt in starten flera gånger. Det är viktigt för oss att signalera till föreningarna att det blir ett nationellt seriespel av bland annat planeringsskäl och sen har det blivit så att spelare byter lag inför klubblags-SM. Nu kommer det bli mer kontrollerat i förenings-Sverige, berättar Kent Persson på förbundet.

Hur fungerar Swedish Padel League ekonomiskt? Blir det en ligasponsor eller har ni råd själva?
— Jag kan inte gå in närmare på det nu men vi får ta en del kostnader, så är det.

Kommer toppspelarna erbjudas någon form av ekonomisk kompensation för att delta?
— Nej inte som det ser ut nu.

På tisdagen kommunicerade Svenska Padelförbundet ett antal nyheter. Swedish Padel Tour byter namn till SPT Cupra och golden point införs där, bland annat. Även i Swedish Padel League blir det golden point (direkt avgörande vid 40–40) – en regel som är relativt ny på tävlingar och infördes på WPT först 2020.

— Vi har haft en lång diskussion kring golden point, i somras var det på tapeten men då var spelarna tveksamma till att ändra mitt under säsongen. 

Har ni konsulterat spelarna efter säsongen?
— Ja men främst under förra säsongen. Jag har förstått att det finns olika uppfattningar om det är att föredra, men det handlar både om det idrottsliga och det organisatoriska. Det är viktigt att skaffa erfarenhet av det som spelare om man ska tävla på andra tourer, och rent praktiskt tenderar det att bli många långa matcher med fördel efter 40–40. Det har lett till att hela schemat blivit försenat och det är inte bra för någon.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: