Notification
Foto: Privat.

Sveriges första matchmaking- och community-app


De var först i Sverige kring idén om en matchmaking-app för padel.
Padelappen tar nu steget in i framtiden och gör sin största förändring hittills i form av nytt flöde och byggda funktioner.

— Det är extremt välutvecklat när vi nu går in i padel-appen 2.0, säger Jesper Vendel, vd och medgrundare på Padelappen Sweden AB.

För glatt padelspelande amatörer är ett av de största problemen med padel att få till spel. Problemen kan vara många, att det är svårt att få ihop fyra spelare, att någon hoppar av sent, kommunikationen runt matchen och att hitta spelare som matchar ens nivå. 

Allt det här tar tid och tar bort udden ur det alla vill — att spela padel. Ofta är det många moment som ska klaffa, du ska hitta en tid, du ska betala, du ska hitta någon att spela med.
Tur då att Padelappen finns så du kan spara energin till padelbanan.

— Du kan göra i princip allt som är förberedande padel i Padelappen. Lägg bara upp när du vill spela och vilken stad det gäller, då ser alla användare i den staden att du söker motstånd eller enskilda spelare. Vi ser också att fler och fler flyttar över sin kommunikation som rör padel till Padelappen, där man skapar chattgrupper för att sedan bryta ut i matcher inom samma plattform. Då vi har samtliga center och städer i Sverige länkade så skapar detta möjligheter för padel att växa för både mindre och större orter, berättar vd:n Jesper Vendel för PadelDirekt.

Han fortsätter: 

— Anledningen till att vi skapade den från början var för att vi själva blev irriterade över hur svårt det var att få ihop spel. Du ska in i någon av alla Facebook-grupper och posta ett inlägg, sedan gå via Messeger, sedan boka via någon av bokningssidorna och sedan betala. Allt det här kan du göra i appen då vi länkar mot just bokningssidorna och tillbaka till Padelappen, med detta skapar vi en helhetslösning som skapar stort värde för användarna.

— Det gör dessutom så att banor slipper stå tomma och nya kombinationer av spelare skapas. 

Padelappen var den allra första matchmaking- och community-appen att utveckla ett system för detta.

Andreas Johansson värdefull partner

— Vi är väldigt glada att vi tagit positionen som ledande aktör, sedan har det kommit mindre aktörer som försöker göra samma sak och som vi ser kollat på oss, vilket är smickrande. Det är också bra med konkurrens som skyndar på utvecklingen framåt. Men att vi såg möjligheten tidigt gör också att vi byggt ett extremt stort kontaktnät och mycket kunskap. 

Efter en lovande inledning, appen lanserades i juli 2020 och närmar sig redan sitt första delmål på 40 000, är det nu dags för nästa steg i utvecklingen. Deras 2.0, som Jesper Vendel kallar det. 

— Vi har byggt in ett stort antal funktioner nu som kommer att vara otroligt värdefulla. Det är den största utvecklingen vi gjort och vi bygger om i stort sett hela flödet för att öka användarvänligheten. Dessutom ligger det ett antal fler funktioner i "pipen" som kommer att kablas ut under året.

Några exempel?
– Ett väldigt avancerat rankingsystem som vi har slitet med från start och kommer släppas under Q1 där vi kommer att använda oss av ett antal algoritmer för ett så träffsäkert system som möjligt. Det gör att det blir väldigt precist kring hur bra man är och på så sätt blir det jämna matcher med tydlighet på vilken nivå ditt spel befinner sig på.

Padelappen innehåller redan i princip Sveriges alla anläggningar och kommer inom en snar framtid ta ytterligare ett steg: Internationellt. 

— Det kommer att ske inom det första kvartalet 2021. Där tänker vi först och främst fem länder och vi har byggt appen så att vi ska kunna manövrera den internationellt samt att vårt kontaktnät kommer hjälpa oss i länderna vi går in i. Steg för steg har vi arbetat med detta för att kartlägga alla marknader vi går in i så att man inte man springer för snabbt. Vi vill bli globalt marknadsledande.

Till hjälp har padelappen en Sveriges största padelprofiler. Den förra landslagstränaren Andreas Johansson, som driver en akademi på Padel Crew i Helsingborg — och samtidigt tränar Sveriges näst bästa par på herrsidan — Daniel Windahl och Calle Knutsson. 

— Han är en väldigt värdefull partner för oss med sin kunskap och passion. Andreas inspirerar många och hjälper till att driva sporten framåt, säger Jesper Vendel och utvecklar. 

— Padel är en sport för alla, oavsett ålder eller kön. Det är många ungdomar som upptäcker och växer upp med padel idag, vilket är ett bra sätt att aktivera sig och hitta nya kompisar i en tid där stillasittande vid datorer, psykisk ohälsa och utanförskap är ett stort problem. 

Padelappen har hittills finansierats av grundarna. Flertalet investerare har redan kontaktat företaget men för grundarna är det viktigt att man delar samma vision och passion för sporten.

— Nu ser jag att externt kapital kommer behövas för att öka farten och ta detta ut i världen.

Vad har ni fått för reaktioner? 
— Vi får ständigt höra att det är en fantastisk ide, att det är många som väntat på det här och det är förstås ett bra kvitto.