Foto: Privat
Svensk Padel

WPT-meriterad spanjor öppnar för spela på SPT: ”Det vill jag absolut”

ANNONS

En andra WPT-spanjor, efter Cayetano Rocafort, har flyttat till Sverige. 
Vilket padelfeber var först med att rapportera om. 
Nu har PadelDirekt pratat med Jose Carlos Gaspar och just Rocaforts ord har vägt tungt i hans beslut. 

— Jag är bra vän med Caye, vi har pratat mycket och han sa: `Kom hit´ och så bestämde jag mig för att åka, säger Jose Carlos Gaspar när PadelDirekt når honom över telefon på onsdagen. 

Välkommen till Sverige Jose. Hur känns det att vara här? 
— Det känns bra. Det är kul att jag har fått möjligheten att komma hit och köra försäsong. Nu ska jag fokusera på träningen. 

Hans bild av Sverige är väldigt positiv. Han har fått höra mycket bra från bland annat Cayetano Rocafort. 

— Jag har fått höra om hur bra förutsättningar det finns för padel här. Hur bra kvalitén blivit och om alla fullpackade hallar, säger Carlos Gaspar. 

Gaspar har lämnat hemstaden Madrid för ett Sverige och Helsingborg. Han är rankad 87:a i världen, är 23 år och var så sent som i september i åttondelsfinal på WPT-touren i Sardegna Open. 

Det är verkligen kul att vara här, det är en bra möjlighet nu när padel har blivit en stor sport här. 

Gaspar kom hit för några dagar sedan och redan i går spelade han tillsammans med Pedro Alonso, rankad 82:a i världen, match mot Sveriges näst bäst par Daniel Windahl och Calle Knutsson. Det blev jämnt och avgjordes först med super-tiebreak som slutade med svensk seger (10–8 i avgörande set).

— Det var en bra match, en kul match som de till slut vann. Den sista poängen var otrolig, först tryckte de ner oss sedan lyckades vi komma tillbaka och pressa dem — då lyckades Daniel med ett avgörande slag via sidoglaset, berättar Gaspar. 

Vad har Calle Knutsson och Daniel Windahl för potential? 
— De är unga och duktiga båda två, de är framförallt bra när padeln är snabb. Jag tycker inte de är så långt bort — de har absolut chansen att få en bättre rankning om de fortsätter att träna hårt.

Hur långt skulle du säga att de har till toppen? 
— De är båda väldigt bra, och båda unga, de spelar bra, de är bra på snabb padel, och allt är annorlunda, De är inte så långt borta. De har absolut chansen att klättra på rankingen om de tränar hårt. 

Spelar gärna SPT — men behöver partner

Gaspar planerar först och främst att stanna i två månader och köra försäsongen inför World Padel Tour i Sverige. Men det är inte alls säkert att det stannar där — om det funkar bra är Gaspar definitivt öppen för att stanna längre. 

— Om jag gör det så vill jag absolut spela på Swedish Padel Tour. 

Har du kontaktat någon potentiell ny partner i Sverige? 
— Jag har inte pratat med någon ännu, men blir det så så kommer jag göra det. Vi får se. 

Vad har du för mål med den här säsongen? 
— Rent rankningsmässigt vill jag först och främst bli bland de 70 bästa, gärna omkring plats 50. Det är ett delmål men jag tror absolut att jag och min partner kan nå ännu högre än så.

Jose Carlos Gaspar bildar par med Teodoro Zapata till vardags. Gaspar menar att det stora gapet framförallt från världens tio bästa till resten. Bakom den yttersta världseliten är det väldigt jämnt, menar han.

Det är tio spelare som verkligen är en nivå högre, men där bakom är det jämnt, där kan nästan allt hända. 

Vad behöver du förbättra för att ta dig upp till den nivån? 
— För mig gör det stor skillnad att bara kunna fokusera på padel som jag får göra nu. Förra året hade jag det lite svårt mentalt och jag satte lite för mycket press på mig, just det känns mycket bättre. Nu är det bara att fortsätta träna och fokusera på padel. 


:camera: Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: