Sök
Andreas Johansson i intervju med PadelDirekt.
Svensk Padel

Från civilingenjör till demontränare — möt Andréas Johansson

Toppspelaren som blev tränarpionjär.

Det var inte många SM-guld där Andréas Johansson inte hade ett finger med i spelet i september. Som huvudtränare för padelakademin på Padel Crew i Helsingborg är han den som tränar många lovande framtidsnamn inom svensk padel tillsammans med kollegan Fredric Bengtsson. 

  De flesta av medaljerna på ungdomssidan kneps av spelare i akademin och utöver det har vi regelbundna besök från Västervik, Falkenberg och Örebro. Resultaten är ju kul såklart, det ger ett kvitto men det som är allra viktigast är att de har chansen att träna bra tillsammans kontinuerligt, säger Andréas Johansson till Padeldirekt.

Han fortsätter: 

— Vi kör två gånger i veckan och då kör de tillsammans. Det blir bra sparring och vi älskar ju att hålla på med detta. Vi försöker ligga i framkant och väva in alla aspekter kring träning i upplägget. Därav att vi kallar det akademi. 

Vad har ni för målsättning? 
— Vi ser det som att vi har lyckats om de här ungdomarna utvecklas i padel och får en utbildning i vad som krävs om man vill satsa på padel. Det är en bonus om någon eller några sedan väljer att satsa fullt ut. Ute i klubbarna har spelarna ibland känt att träningen inte alltid är så kul och utmanande. 

Utöver akademin så är Andréas Johansson också tränare för Daniel Windahl och Calle Knutsson, som tillsammans vann SM i septemberDe tre har kört tillsammans sedan coronautbrottet i mars och i slutet av sommaren formaliserades samarbetet. På Swedish Padel Tour-deltävlingen i Karlstad pressade man suveräna Sverige-ettorna Simon Vasquez och Cayetano Rocafort i en hisnande tresetare, 4-6, 7-6, 4-6.

Hur kommer det sig då att man i en så ny sport, åtminstone i Sverige där de flesta spelarna är amatörer, väljer att bli padeltränare? Andréas Johanssons svar är ganska långt. 

”Då var det i princip bara jag som var svensk”

Det hela började egentligen 2013. Johansson hittade padeln och den hittade honom, men då som spelare. Han blev som han förklarar `jättebiten´. Där och då började han träna med en tränare i Marbella och tog snabbt många lektioner. 

— Det blev en livsstil. Jag är civilingenjör i grunden men åkte ofta iväg över helgerna och kom sedan tillbaka på måndagen. Jag tog semester och tränade som ett djur, berättar han. 

Där och då blev det mycket tävlingar och ett par år senare bodde han till och med i Marbella över sommaren där han tränade med Dani Dios (som senare blev tränarkollega i landslaget) och gav lektioner på Club Padel Marbella. 

— Där och då var det i princip bara jag som var svensk på anläggningen. Nu är det liksom svårt att hitta spanska spelare där, skrockar han. 

Då var Andréas Johansson en riktigt duktig padelspelare. Han tävlade i A-klass och var som bäst rankad sexa i Sverige. 

Foto: Andreas Johansson

— Men då var det inte riktigt så många yrväder till tennisspelare med i bilden så jag hann med skapligt, berättar han. 

Hemma från Spanien och med några års erfarenhet av att träna med duktiga internationella tränare så var han del i en grupp som tog fram Svenska Padelförbundets dåvarande ”Grundläggande tränarutbildning.” En utbildning han själv gav tillsammans med bland annat Billie Gajic under tre års tid tog fram till 2017. Samtidigt pågick satsningen som spelare — fram tills en skada i armbågen satte stopp. 

 Det blev så mycket padel och jag blev blind på resultat. Till slut var senan i armbågen så svag och dålig att det gick bara inte, förklarar Johansson. 

Aldrig tyckt att padeln är roligare än nu

Skadan tog lång tid att läka och under nio månader var han helt borta ifrån banorna. Då fick han frågan från den dåvarande förbundskaptenen Dani Dios: Om han ville bli assisterande. 

— Vi känner varandra väl och när jag inte kunde tävla på ett bra tag kom frågan om jag ville bli assisterande förbundskapten till honom. Det öppnade många dörrar och därefter växte det bara mer och mer. Jag har alltid älskat idrott, utmaningar som följer med den och atmosfären inom den. Och så kände jag att jag fick en uppskattning, berättar han. 

Hur kom det sig då att du blev en del av team Calle Knutsson/Daniel Windahl? 
— Jag tävlade med Calle 2016, han stod faktiskt bredvid mig när jag fick gå av banan med armbågsskadan. Efter det så var jag med honom på tävlingar och började vara med på bänken som coach när han var i Sverige och ibland på WPT. Vid ett tillfälle sa Calle att oavsett vilket namn som dyker upp så ville han ha mig på bänken som coach och där och då bestämde jag mig för ge allt i rollen som padeltränare. Med Windahl har relationen växt fram och det blev naturligt att även jobba med dem som par när det var klart att de skulle spela. En perfekt utmaning för mig.

Hur känner du för att vara tränare? 
— Det känns helrätt — jag har aldrig haft roligare med min padel än vad jag har nu. 


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten