Genrebild på padelbana.
Foto: Bildbyrån
Svensk Padel

Padelhallsägare inblandad i stor bankskandal

ANNONS

Richard Karlsson är ägare för flera padelanläggningar i Småland. 
Samtidigt är han just nu inblandad i en stor bankskandal i Blekinge.

Det är Bleking Läns Tidning som under december kommit över dokument från en utredning som Sölvesborg-Mjällby Sparbank själva gjorde 2016. Där framgår det att flera misstankar läggs fram mot banken och dess dåvarande vd Richard Karlsson. I granskningen slogs det via ett brev larm till styrelsen — som då valde att inte göra någonting. 

I brevet till styrelsen, signerat bankens egen granskare Claes Arvidsson, står det bland annat så här: 

”Sedan en tid tillbaka har flera så kallade whistleblowers hört av sig till banken. Det har både kommit från internt (personal och ledningsgrupp) håll, men också från externt (kunder och huvudmän) håll”.

Det som då framgick kan enligt BLT sammanfattar i tre punkter:

• Vd följer inte regelverk och bestämmelser. Banken betalar privata levnadskostnader.

• Vd:s uppträdande.

• Förtroendet för vd.

Två år senare genomförde Skatteverket en revision. Den revisionen gjorde att Richard Karlsson tvingades avgå och att banken fick betala sammanlagt 281 989 kronor. I en intervju med BLT fick Karlsson ge sin syn på saken:

”Finns två sidor av myntet”

– Det var ett stort drev. Saker piskades upp och det var en stämning som nog ingen av oss hade varit med om tidigare. Folk på stan trodde på tidningsuppgifterna om att allt var mitt fel och när jag pratade med styrelseordföranden kom vi fram till att det var ohållbart att jag skulle sitta kvar. Därför kom vi överens om att jag skulle avgå. Styrelsen var med på vartenda beslut och jag blev en syndabock, förklarade han då. 

Efteråt har en privatperson polisanmält Richard Karlsson för trolöshet mot huvudman. Den utredningen lades ner. 

Numera driver Richard Karlsson Småland Padel Society tillsammans med Måns Johansson. De äger tillsammans flera padelalhallar i Småland och en ny är planerad att stå klar i Växjö i år. 

— Jag har känt till det här sedan uppgifterna om Skatteverkets revision tillkännagavs i media för två år sedan. Jag och Richard har även haft en dialog innan vi beslöt oss för att arbeta tillsammans, där Richard berättade för mig vad som hade hänt, säger Måns Johansson i en intervju med Smålandsposten. 

Och fortsätter:

— Min uppfattning är att det finns två sidor av myntet, dels styrelsens uppfattning och dels Richards. Det blir lite av en smutskastning från båda håll och jag kan inte avgöra vad som är rätt eller fel. Men det jag baserade mitt beslut på är att jag känner Richard som en ärlig människa och någon som jag kan lita på. Om det är någonting som bevisar det är det hur vi har byggt upp det här bolaget från scratch till en i dag fint fungerade padelförening.

Den här artikeln handlar om: