Bild över Vinterviken.
Foto: Youtube.
Svensk Padel

Trots invånarnas påtryckningar — blir inga nya gratisbanor i Stockholm

ANNONS

Det inkommer mängder med förslag till Stockholms stad angående nya padelbanor.
Både som spontanidrottsytor i stadens regi, samt i kommersiellt syfte på stadens mark.
 

Det berättar Stockholms stads Borgarrådssekreterare Christoffer Nilsson (C) för PadelDirekt. 

 — Det har inkommit förslag till staden att bygga spontanidrottsplatser i form av padelbanor på bland annat Tallkrogens IP, Åkeshovs BP, Stadshagens IP, Herrängens BP, Kvickentorps BP, Gärdet, Vinterviken och Långholmen. Det har även kommit förslag på stadsdelar där ingen specifik yta nämns, till exempel Hässelby och Stockholm i stort, skriver Nilsson i ett mejl till PadelDirekt.  

I Stockholms stad finns det just nu en spontanidrottsyta för padel: omåttligt populära Vinterviken med tre banor där populariteten skjutit i höjden de senaste åren — du kan få köa i flera timmar under de attraktiva sommarmånaderna. 

Men trots det ökade intresset finns inga planer på att uppföra några fler spontanidrottsytor i staden. 

 Staden har för tillfället inga planer på att bygga fler padelbanor som spontanidrottsyta på idrottsförvaltningens mark då det redan är belagt med annan idrott till exempel fotboll och friidrott, samt med tanke på att det fortfarande är så pass stort intresse från privata aktörer att bygga padelhallar, fortsätter borgarrådssekreterare Christoffer Nilsson.  

Men intresset slutar inte vid gratisbanor. Inkorgen där medborgarförslag hanteras för Stockholms stad går varm när det kommer till padelförfrågningar. 

25-30 konkreta intresseförfrågningar

— Idrottsförvaltningen har fått in många förfrågningar från privata intressenter som vill uppföra padelbanor i kommersiellt syfte. I en del fall handlar det om konkreta förslag på utpekade platser medan det i andra fall handlar om mer generella intresseförfrågningar kring huruvida staden har några tillgängliga markområden som kan arrenderas ut för padel. Beroende på område och vem i staden som ansvarar/äger ytan skickas förfrågan vidare till berörd förvaltning för hantering, berättar borgarrådssekreteraren.

Det är också stor variation i förslagen som inkommer. Både inomhus- utomhusbanor, samt möjliga kombinationer av sporter där padel är en del. 

— Omfattningen varierar mycket beroende på intressent. I en del fall finns intresse av att bygga fullskaliga racketcenter – i andra om möjligheten att uppföra en eller två utebanor. I vissa fall frågar intressenter om möjligheten att enbart bygga padel och i vissa fall padel i kombination med andra idrottsfunktioner. Vi ser positivt på att fler privata aktörer är med och bidrar till Stockholms idrottsutbud för att säkerställa fler möjligheter till motion och rörelse.

Kort och gott kan man säga att intresset för flera padelbanor är stort. 

— Sammantaget har förvaltningen mottagit cirka 25-30 konkreta intresseförfrågningar för specifika platser på mark detaljplanelagd för idrott. Det kan vara allt från privata aktörer till privatpersoner som vill uppföra padelbanor i spontanidrottsform, avslutar Christoffer Nilsson.

Den här artikeln handlar om: